Доступність посилання

ТОП новини

Керівники Франції і Німеччини закликають Путіна змусити сепаратистів до переговорів


Президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Анґела Меркель у спільній телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним закликали його сьогодні звернутися до сепаратистів в Україні і схилити їх до переговорів і досягнення домовленості зі владою України, повідомила прес-служба французького керівника.

Вони висловилися на підтримку пропозиції, висловленої вчора в Берліні, про забезпечення контролю над російсько-українським кордоном за сприяння ОБСЄ, і нагадали про необхідність звільнити заручників, мовиться в повідомленні.

Олланд і Меркель наголосили на важливості берлінської домовленості, досягненої між міністрами закордонних справ Франції, Німеччини, України і Росії, про прагнення встановити двостороннє припинення вогню, і закликали Путіна підтримати зустріч контактної групи, на якій мали б визначити терміни цього припинення, до 5 липня.

Як повідомили у прес-службі німецького керівника, в цій зустрічі мали б узяти участь представники влади України, Росії, а також ОБСЄ, і представники сепаратистів.

Канцлер Німеччини і президент Франції також мають намір провести телефонну розмову і з президентом України Петром Порошенком, мовиться в повідомленні.

Натомість прес-служба Кремля заявила, що в перебігу цієї розмови Путін «висловив глибоке занепокоєння у зв’язку зі зростанням числа жертв серед мирного населення і різким збільшенням числа біженців із Південного Сходу України на територію Росії». В повідомленні не згадано, що причиною цього стали дії підтримуваних Росією сепаратистів в Україні.

Тим часом Порошенко заявив, що готовий повернутися до режиму припинення вогню, але тільки за умови, що буде підтверджене його дотримання у двосторонньому форматі, а також за умов звільнення всіх заручників та встановлення контролю за кордоном із Росією під моніторингом ОБСЄ.

Сепаратисти, за повідомленнями, зі свого боку заявляють, що погодяться припинити бойові дії тільки в разі, якщо українські силовики відійдуть із захоплених ними територій.

Учора в Берліні міністри закордонних справ Німеччини, Франції, Росії й України закликали не пізніше як до 5 липня відновити роботу контактної групи з метою домовитися про безумовне і взаємно узгоджене тривале припинення вогню за моніторингу ОБСЄ і привітали заявлену готовність Росії допустити українських прикордонників до пунктів перетину кордону зі свого боку, поки український бік контролюють сепаратисти. Щоправда, Росія потім заявила, що дозволить такий допуск тільки після припинення вогню; Україна заявляє, що повне взяття кордону під свій контроль є однією з передумов припинення вогню.

XS
SM
MD
LG