Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко призначив на силовий блок бойових офіцерів і друзів?


Петро Порошенко вітає нового міністра оборони Валерія Гелетея, Київ, 3 липня 2014 року
Петро Порошенко вітає нового міністра оборони Валерія Гелетея, Київ, 3 липня 2014 року

Київ – Президент Петро Порошенко призначив нових очільників силового блоку в уряді та у своїй адміністрації, парламент – проголосував «за». Серед нових посадовців – люди, близькі до голови держави та офіцери з передової антитерористичної операції. У коаліції нові призначення оцінюють схвально, а регіонали – зайняли вичікувальну позицію, і хочуть від новопризначених швидшого відновлення миру. Експерти вважають, що президент ставить на військові посади тих, кому цілком довіряє, і паралельно – намагається робити ротацію бойових генералів, оскільки побоюється зростання їхнього впливу.

У четвер парламент охороняли солдати внутрішніх військ та роти батальйону «Донбас», які цього дня готувалися вирушити в зону антитерористичної операції, але уряд попросив їх затриматися в столиці. В СБУ запевняють, що заходи безпеки викликані ризиком диверсій у Києві, про які нібито повідомив один із засланих до столиці та затриманих українськими спецслужбами диверсантів. У кулуарах Верховної Ради пояснювали такі заходи безпеки прибуттям до парламенту президента Петра Порошенка та урядовців.

У сесійній залі глава держави запропонував призначити на посаду міністра оборони одного з колишніх очільників державної охорони Валерія Гелетея, командувачем генштабу – військового генерала Віктора Муженка, відомого тим, що він неодноразово сам вів бійців в атаку під час АТО. Порошенко також повідомив депутатам, що першим заступником керівника адміністрації президента з силових питань він вже призначив Юрія Косюка. Щодо Гелетея й Муженка – то парламент підтримав ці кандидатури більшістю голосів. Попереднього керівника Міноборони Михайла Коваля провели оплесками, а Порошенко особисто подякував йому за відмінну роботу в дуже складних умовах.

Порошенко: «Нікому не дозволю паплюжити українську армію!»

Регіонал Олена Бондаренко почала засуджувати дії української армії та Нацгвардії на сході України, яка мовляв, убиває дітей. Петро Порошенко відреагував на це жорстко.

Ми не дозволимо паплюжити українську армію, підспівуючи іноземним голосам російської пропаганди!
Олена Бондаренко

«Ми не дозволимо паплюжити українську армію, підспівуючи іноземним голосам російської пропаганди! Як ми потребуємо зараз захисту нашої армії, Нацгвардії та СБУ, так і вони потребують нашого захисту. Ми створимо такі Збройні сили, що ніхто не насмілиться навіть думати про військову агресію проти нас», – наголосив президент.

Свої призначення Порошенко пояснив тим, що нині Україна потребує професійності та рішучості військових для ефективного проведення АТО. Новий очільник генштабу Віктор Муженко починав із керівництва мотострілецьким взводом ще в радянській армії, брав участь у миротворчій місії в Іраку, деякий час входив до житомирської обласної організації Партії регіонів, звідки вийшов узимку в розпал Майдану.

Новопризначений міністр оборони Валерій Гелетей служив в армії та міліції, згодом тодішній президент Віктор Ющенко призначив його керувати силовим блоком у секретаріат президента, а по тому – головою управління державної охорони. Заступник керівника адміністрації президента Юрій Косюк – один із найбільших виробників птиці у Європі, він є у списку найбагатших людей в Україні. Частина депутатів вважають Косюка ефективним управлінцем, і саме цим пояснюють його бізнесові успіхи та отриману посаду.

Україні потрібна абсолютно нова безпекова архітектура, бо силовий блок був практично знищений екс-президентом Віктором Януковичем, заявив у коментарі Радіо Свобода депутат від УДАРу Сергій Каплін.

Я вітаю нового міністра – це нова людина, тож він будуватиме нову армію. Я вітаю керівника Генштабу – це, фактично, людина з передової
Сергій Каплін

«Я вітаю призначення першого віце-прем’єра, попри певні нюанси – це топ-менеджер. Я вітаю нового міністра – це нова людина, тож він будуватиме нову армію. Я вітаю керівника Генштабу – це, фактично, людина з передової. Наскільки виправдається така конфігурація – найближчий час покаже», – зазначив Каплін.

Він закликав президента після зміни керівництва військовиків вдосконалити й законодавство про антитерористичну операцію, давши їй де-факто статус воєнної операції, та відповідно перенести центр ухвалення рішень від СБУ до вояків.

За словами Капліна, завдяки Майдану наразі всі українські політики мають щеплення від узурпації влади, і Порошенко – не виняток. Тому, на думку парламентаря, нині не слід хвилюватися, що президент розставляє своїх людей на посади задля власного зиску.

Треба дати змогу президентові завершити війну
Сергій Каплін

«Якщо політик перейде недозволену межу – люди вийдуть і розставлять все на свої місця. Тому треба дати змогу президентові завершити війну», – підсумовує Каплін.

Поки Порошенко має кредит довіри, немає сенсу критикувати його кадри – Кириленко

Новий президент Порошенко слушно скористався своїм правом змінити керівництво силового блоку уряду, і фракція «Батьківщини» підтримує його призначення, заявив Радіо Свобода депутат цієї фракції Іван Кириленко.

Наживатися на війні не повинен ніхто, і новий міністр Гелетей має вигнати всіх корупціонерів з армії
Іван Кириленко

«Поки президент має кредит довіри від виборців, нема потреби починати полеміку. Генерали Ігор Тенюх та Михайло Коваль, які керували армією до цього, добре виконували свою роботу, – вважає Кириленко. – Однак президент має змінити верхівку щоб подолати всі можливі схеми корупції в цьому секторі. Наживатися на війні не повинен ніхто, і новий міністр Валерій Гелетей має вигнати всіх корупціонерів з армії».

Колишній представник екс-президента Віктора Януковича у парламенті , депутат-регіонал Юрій Мірошниченко не поспішає критикувати призначення нового глави держави.

«Мені важко коментувати ефективність новопризначених очільників відомств. Практика покаже. Хотілося би, щоб ці люди були ефективними, і наслідком їхньої роботи стане відновлення миру, а не продовження війни. Я поважаю право президента робити такі призначення у силовому блоці», – сказав Мірошниченко.

Чимало політологів сьогодні говорять про те, що Порошенко призначив своїх людей у військовому секторі, щоб легше керувати розв’язанням кризи на Донбасі. Інші нюанси кадрових змін озвучив на своїй сторінці у Facebook політтехнолог Тарас Березовець. За його словами, Порошенко часто ставить особисту довіру до посадовців вище їхнього професіоналізму. Валерій Гелетей є фактично другом президента, і відтак діятиме узгоджено з ним. Попередній керівник Міноборони Михайло Коваль, який успішно керував АТО, міг би отримати всі лаври переможця, і не виключено, що після завершення кризи на Донбасі він та йому подібні бойові командири мали б амбіції прийти до уряду чи в парламент, припускає політтехнолог.

Натомість попередні керівники силового блоку не усунуті від участі в АТО, вони отримали інші посади. Зокрема – після звільнення міністра Михайла Коваля Порошенко одразу ж призначив його заступником керівника РНБО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG