Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики шукають бази, щоб закріпитись у Донецьку


Михайло Озеров

Донецьк – Після того, як бойовики залишили Слов'янськ, вони шукають для себе місця та бази, щоб закріпитись у Донецьку. Відтепер у місті їх відчутно побільшало і вони охоплюють не лише центральну та північну частини Донецька. Уже добу бойовики безперешкодно пересуваються містом та захоплюють приміщення й території.

Сьогодні вночі у Донецьку було відносно спокійно, жителі регулярно повідомляли про стрілянину та вибухи на підступах до Донецька, а також з боку аеропорту та залізничного вокзалу, проте масштабних боїв не було. Атмосфера ж у місті стабільно напружена, відколи слов'янські бойовики переїхали до Донецька.

Зараз вони активно розселяються містом, наразі відомо принаймні про кілька точок, де вони розмістились. Бойовики займають передусім гуртожитки місцевих університетів. Студенти повідомляють, що таким чином їх посеред ночі виселили із гуртожитків національного та медичного університетів, будівлі яких знаходяться у центрі міста.

Також частина бойовиків розташувалась у міліцейсьих казармах. Присутність озброєних сепаратистів очевидна у кожному з районів, де вони вільно пересуваються пішки та у колонах з легкових автомобілів, подекуди навіть і військової техніки.

Розгубленість влади

Донецькі посадовці, вочевидь, не очікували, що бойовики рушать на місто, про що свідчить неприхована розбуленість міських чиновників. Мер Донецька Олександр Лук'янченко уже два дні просить мешканців не виходити з дому чи, принаймні, не вступати у конфлікт з людьми у військовій формі. Водночас, обласний очільник Срегій Тарута заявляє, що бойовики не захочуть покидати місто.

Для донеччан уже організовано «гарячу лінію» з питань виїзду з міста та інших необхідних консультацій.

В РНБО також не прогнозують швидкого завершення операції в Донецьку, адже план щодо блокування міста, озвучений Михайлом Ковалем, заступником секретаря Радбезу, розрахований на тривалий час із залученням численних людських і технічних ресурсів.

«У двох населених пунктах – обласних центрах – Луганську та Донецьку буде проведено повну блокаду і застосовані відповідні заходи, які призведуть до того, що сепаратисти там вимушені будуть скласти зброю», – сказав заступник секретаря РНБО.

Навіть реакція бізнесмена Ріната Ахметова, який знову наполягає винятково на веденні переговорів, не віщує швидкої розв'язки.

Як розповів Радіо Свобода політолог Олександр Клюжев, те, що бойовики вирвались зі Слов'янська і тепер розташувались у Донецьку, може засвідчити про певні домовленості, а відтак, початок тривалого переговорного процесу.

Дестабілізуючим фактором в час, коли бойовики увійшли в місто, є те, що напередодні обласне управління МВС було переведено до Маріуполя. Це суттєво зменшує важелі впливу для української влади у Донецьку.

Донеччани в очікуванні

Напередодні проросійськи налащтовані активісти провели мітинг в центрі Донецька, втім він був традиційно нечисленним, на нього прийшло близько тисячі осіб, що не є показовою цифрою для Донецька.

Більшість донеччан зараз зайняли позицію очікування, а чимало незадоволених тим, що у місто приїхали бойовики, заявляти про це відкрито поки що не поспішають.

Зараз люди більше обговорюють можливу примусову мобілізацію у так звану «армію ДНР», адже такі випадки «призову» до лав сепаратистів на підприємствах уже фіксувались. Ось цих візитів і остерігаються нині донеччани.

Водночас у місті спостерігаються певні продовольчі зміни: продуктів хоч і вистачає, та на полицях магазинів їх все ж відчутно поменшало.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG