Доступність посилання

ТОП новини

Чи допоможуть рови на кордоні з Росією?


Київ – Рити рови, запровадити електронне спостереження та сигналізацію на кордоні України з Росією обіцяють в Держприкордонслужбі. План облаштування кордону мають представити впродовж найближчих двох тижнів. Однак в опозиції говорять: «закрити» кордон з Росією вдасться не скоро, та й починати роботи треба було раніше. Наскільки реальним є контроль близько 2000 кілометрів між країнами?

Будівництво інженерних споруд на кордоні з Росією має початися з північних областей України – Чернігівської, Сумської, Харківської та півночі Луганської області.

«Ми в першу чергу будемо готувати рови, щоб зупинити потік техніки. 3,5 метрів рів, який ще до початку бойових дій був побудований губернатором Донеччини Тарутою, показав, що танки та вантажні автомобілі вже не перелізуть. Крім того, ми звернемо увагу на інженерні сигналізаційні прилади, які фіксуватимуть факти перетину кордону. А по-третє, це дороги, це мобільні сили та засоби, вежі та електронне спостереження за лінією кордону», – розповідає перший заступник голови Державної прикордонної служби Павло Шишолін.

Рови і стіни – це вже минуле століття?

Очікувати, що «закрити» кордон з Росією Україні вдасться швидко, не можна. Про це в коментарі Радіо Свобода заявив перший заступник голови парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Кінах. За його словами, рови і стіни – це вже минуле століття.

«Дуже важливо, щоб це робилося не рефлекторно, не ситуативно, не в рамках якихось політичних емоцій, а щоб були ґрунтовні підходи, що спираються на відповідні досягнення вже 21 століття. Бо проти нас ведеться гібридна війна на принципах вже 21 століття. Тож всі ці споруди типу траншей чи стін в умовах 21 століття не є гарантом непорушення нашої територіальної цілісності. Тож це робота не на 1 рік, щоб всі розуміли», – вважає він.

«Незважаючи на вартість будівництва, воно себе виправдає…»

Укріплення кордону з Росією не є аж таким складним завданням, впевнений екс-керівник Генштабу Збройних сил України Анатолій Лопата. І виконати його Україні вдасться за короткий термін.

«У нас є нормальні приклади, як будуються такі кордони у проблемних місцях між багатьма державами. Це ж не має бути щось на кшталт Китайської стіни. Головне, щоб це був кордон, який контролюється засобами технічними і перекривається людьми, оперативними маневреними групами, які могли б в разі несанкціонованого перетину цього кордону, відповідно реагувати. Я не думаю, що це складна проблема для держави, але ж її треба вирішувати, бо це нагальна потреба. І не зважаючи на її вартість, вона себе виправдає навіть і в мирний час», – наголошує він у коментарі Радіо Свобода.

Поки в Держприкордонслужбі не можуть сказати, скільки коштуватиме облаштування українсько-російського кордону. Раніше голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський запропонував побудувати вздовж кордону з Росією металевий паркан. Вартість встановлення огорожі з високоміцної сталі з колючим дротом протяжністю 1920 кілометрів склала б, за оцінкою ініціатора, близько 50 мільйонів євро. Однак в Держприкордонслужбі вважають, що витрати будуть у десятки разів більші і поки що ідею всерйоз не розглядають.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG