Доступність посилання

ТОП новини

КСУ має подання щодо конституційності мовного закону Ківалова-Колесніченка


На розгляд Конституційного суду України надійшло конституційне подання 57 народних депутатів щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про засади державної мовної політики» від 3 липня 2012 року № 5029–VI, повідомила прес-служба КСУ.

Як мовиться в повідомленні, наразі здійснюється його опрацювання секретаріатом КСУ.

Цей закон, який неформально називають «мовним законом Ківалова-Колесніченка» за прізвищами депутатів-авторів, викликав безліч суперечок і масових акцій із заворушеннями – спершу після його ухвалення, а потім після спроби Верховної Ради скасувати його цього року.

Верховна Рада 23 лютого визнала цей мовний закон таким, що втратив чинність. Це рішення викликало обурення громадськості в низці регіонів України і критику за кордоном. 3 березня виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов заявив, що не підпише рішення Верховної Ради про скасування закону, і таким чином він діятиме далі. А 4 березня парламент створив тимчасову спеціальну комісію для підготовки проекту нового закону про розвиток і застосування мов в Україні.

Закон «Про засади державної мовної політики» встановлює, що державною мовою є українська, але водночас істотно розширює використання регіональних мов. За словами критиків, закон по суті передбачає утиски державної української мови й натомість переваги для однієї з мов меншин, а саме російської. Цей закон, ухвалений 2012 року голосами більшості зі значними порушеннями процедури розгляду, зокрема, картками відсутніх депутатів, викликав значні протести, так звані Мовні майдани.

XS
SM
MD
LG