Доступність посилання

ТОП новини

Мої програми допомагають зберігати людські життя – Філіп Циммерманн


Програма шифрованого зв'язку Silent Circle на сматфоні
Програма шифрованого зв'язку Silent Circle на сматфоні

Київ – Спецпризначенці США «морські котики», члени урядів провідних держав світу, зірки світового рівня та активісти міжнародних правозахисних організацій для захисту електронних комунікацій використовують програму Silent Circle. Це програма для шифрування телефонних розмов та повідомлень, яку створила група американських програмістів на чолі з Філом Циммерманном. Свою «електронну дитину» Циммерманн називає захисником прав людини, тож минулої зими, під час Революції Гідності, він передав майданівцям безкоштовні пакети зв’язку, забезпечені програмою Silent Circle. Про це Циммерманн розповів Радіо Свобода:

Філ Циммерманн, американський програміст
Філ Циммерманн, американський програміст

– Ми з колегами, справді, передали досить велику кількість пакетів Silent Circle до Києва, коли у вас відбувались акції протесту проти режиму Януковича, коли українці на Майдані потребували захисту не лише фізичного, а й захисту своїх електронних комунікацій. Адже тодішній режим прослуховував мобільний зв’язок і переглядав записи у соціальних мережах. Можливо, наша програма врятувала чиїсь життя, власне, це одне із завдань систем шифрування – рятувати, зберігати людські життя.

– Українські спецслужби затримують російських диверсантів, які тримають контакт зі своїм начальством, використовуючи і мобілки, і зв’язок через інтернет. Росіяни прослуховують українських військовослужбовців. Чи Ваша програма змогла б унеможливити це?

Було би добре, якби Сполучені Штати посприяли українцям масово отримати, розроблені нами, системи шифрування

– Було би добре, якби Сполучені Штати посприяли українцям масово отримати розроблені нами системи шифрування. Можливо, це може бути бізнес, а можливо, допомога українському війську. Наразі, як я розумію, і українці, і росіяни використовують централізовані ключі шифрування – ключі, які зараз під контролем якого-небудь центрального сервера. Це створює реальну загрозу неавторизованного заволодіння ключами. У нашій системі ключі шифрування контролюють тільки співрозмовники, і навіть якщо до нас у компанію прийдуть спецслужби і зажадають отримати ці ключі, то ми тільки розведемо руками, мовляв: «вибачайте, але у нас нічого немає, звертайтесь до тих, кого ви хочете прослуховувати».

– Військові взагалі вважають, що криптографія, яка лежить в основі Silent Circle, є дітищем війни. Так, відомо, що США вступили у Першу світову війну, коли перехопили і розшифрували телеграму німецького посла Циммерманна. До речі, ви не родичі?

– Так, це цікава історія, маю на увазі початки криптографії у роки Першої світової війни. Що таке криптографія? Фактично, це наука про математичні методи забезпечення конфіденційності, цілісності і справжності авторства певної інформації. Якщо говорити звичайними словами, криптографія унеможливлює прочитання інформації стороннім, «замикаючи» цю інформацію «на ключ». На сьогодні, криптографією оперують державні інституції, дипломатія, збройні сили і спецслужби по всьому світу. Я ж належу до тих, хто воліє, щоб криптографія насамперед захищала права і свободи звичайної людини, цим і займаюсь донині. З приводу родичів: дуже сумніваюся, скоріше, просто однофамільці, адже прізвище дуже поширене.

Пане Циммерманн, відомо, що у середині 1990-х років для передачі в Європу вашої найпершої популярної розробки системи шифрування PGP волонтерам з європейських країн довелось розрізати велетенську книгу на сторінки, а потім зібрати код програми шифрування PGP. Чому Ви порушили тодішні закони США і вирішили передати шифрування в Європу?

– Так, це все правда, нам довелось опублікувати програму PGP у книжці, оскільки тоді зі Сполучених Штатів не дозволялось експортувати системи шифрування, а от як науковець, я мав повне право опублікувати результат своєї наукової праці і надіслати її куди завгодно. Як Ви розумієте, американські спецслужби ставились до мене відповідним чином, адже система шифрування PGP ускладнювала їхню роботу. А коли європейські волонтери додумались надрукувати вихідний код програми PGP у книжці і почати розповсюджувати абсолютно легально отриману копію системи шифрування, то скандал був чималий. Я міг «загриміти» у в’язницю на кілька років. Аж тут під тиском громадськості американські законодавці все-таки лібералізували закони щодо програмного забезпечення.

– Ви кажете, що PGP та Silent Circle створені для захисту прав людини. Але як визначити, коли її використовують спецслужби, а коли – терористи?

Я не сумніваюсь, що на сході України і українські вояки, і їхні опоненти активно використовують цю навігаційну систему у своїх цілях

– Так, PGP від самого початку створювалась для захисту права людини на приватність комунікацій, згодом стала комерційним проектом, Silent Circle – від самого початку комерційний проект. Але вони дійсно захищають право людини на приватність спілкування. Зрозуміло, що сучасні терористи активно використовують електронні комунікації і соціальні мережі для своєї, так би мовити, «роботи». Серед них вистачає талановитих програмістів, які знищують коди і ключі до електронних документів своїх опонентів. Але давайте поміркуємо – що, цивілізований світ повинен заборонити шифрування? Або заборонити програму навігації GPS, яку використовують терористи. Наприклад, я не сумніваюсь, що на сході України і українські вояки, і їхні опоненти активно використовують цю навігаційну систему у своїх цілях. I саме ми у ці дні спостерігаємо в Ізраїлі, який атакують з сектору Газа палестинці, – вони ж прекрасно «прораховують» завдяки GPS розташування вогневих точок ізраїльської армії. Але це не означає, що GPS треба заборонити – наше завдання є знищити причини тероризму, а не GPS.

Філіп Циммерманн дає інтерв'ю з Вашингтона через мобільний додаток Silent Circle
Філіп Циммерманн дає інтерв'ю з Вашингтона через мобільний додаток Silent Circle

– Ми з Вами розмовляємо на доволі специфічну тему, яка, ймовірно, найбільше цікавить військових, спецслужби, програмістів. А якщо пересічний українець Вас запитає, навіщо мені ваша програма, яку Ви дасте відповідь?

Українці, як і звичайні американці, щодня спілкуються по мобільному телефону, використовують електронну пошту, «гуляють» по соціальних мережах. Це має працювати і бути безпечним

– Із задоволенням відповідаю: я понад 20 років працюю у сфері захисту електронних комунікацій, які стали частиною нашого повсякденного життя. Пересічні українці, як і звичайні американці, щодня спілкуються по мобільному телефону, використовують електронну пошту, «гуляють» по соціальних мережах. Це має працювати і бути безпечним, приватність повинна бути надійно захищена. І це моя робота. Якщо ж казати більш глобально, то я ще повторюсь: моя програма електронної безпеки стоїть на захисті прав і свобод людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG