Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: контактна група має піти на прямі контакти з сепаратистами не пізніш як у вівторок


Лоран Фаб’юс (л), Павло Клімкін (с), Франк-Вальтер Штайнмаєр (п), архівне фото. Сергія Іванова на ньому немає
Лоран Фаб’юс (л), Павло Клімкін (с), Франк-Вальтер Штайнмаєр (п), архівне фото. Сергія Іванова на ньому немає

Міністри закордонних справ Німеччини, Франції, України і голова адміністрації президента Росії в перебігу телефонної конференції в понеділок наголосили на тому, що домовилися: не пізніше як у вівторок тристороння контактна група влаштує прямий контакт за допомогою відеоконференції з сепаратистами, повідомило МЗС Німеччини.

Під час цього контакту має бути узгоджене місце прямої зустрічі контактної групи з представниками сепаратистів, мовиться в повідомленні про розмову голів МЗС Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, Франції Лорана Фаб’юса, Україні Павла Клімкіна і голови адміністрації президента Росії Сергія Іванова.

Щодо цього сторони вже зробили конкретні пропозиції, мовиться в повідомленні без дальших подробиць.

Негайно після узгодження місця має відбутися й особиста зустріч контактної групи з представниками сепаратистів, мовиться в повідомленні.

Крім того, сторони домовилися працювати задля встановлення тривалого двостороннього припинення вогню з тим, що Росія має в цьому зв’язку виконати свою обіцянку використати свій вплив на сепаратистів, повідомили в МЗС Німеччини.

Іще один із пунктів чотиристоронньої домовленості – розширення роботи спостережної місії ОБСЄ також і на дієвий моніторинг діяльності для захисту кордону. Це має на меті відвернути порушення кордону і введення на територію України озброєнь і бойовиків, мовиться в повідомленні. У зв’язку з цим сторони привітали підготовчі заходи, яких вжила ОБСЄ задля нагляду за російсько-українським кордоном із допомогою безпілотних апаратів над територією України, і погодилися надавати цьому активну підтримку.

Сторони також висловили глибоке занепокоєння гуманітарною ситуацією в зоні конфлікту і наголосили на такому важливому елементі, як нагальна необхідність створити гуманітарні коридори.

Сторони привітали послуги ОБСЄ щодо підготовки до швидкого обміну ув’язненими й заручниками, заявив Берлін.

Росія при цьому заявила, що представники посольства України мають доступ до затриманої в Росії української жінки-пілота, мовиться в повідомленні.

Інші сторони розмови на цей час не оприлюднювали своїх викладів цієї розмови; тільки в Україні повідомлено, що в її перебігу голова адміністрації президента Росії «пообіцяв розібратися і забезпечити доступ консула» до Надії Савченко, яку незаконно утримують у в’язниці російського міста Воронежа і безпідставно відмовляють у допуску до неї українського консула, поінформувала прес-служба президента України.

Заяви про необхідність прямих переговорів між владою України і сепаратистами лунали з боку Німеччини й раніше, хоча канцлер Анґела Меркель, як повідомляла прес-служба голови української держави, в розмові з Петром Порошенком заявила, що її слова про це «зрозуміли неправильно», хоча саме так передав їх її речник.

Павло Клімкін уже заявляв, що плановану зустріч тристоронньої контактної групи для залагодження кризи в Україні з участю представників сепаратистів зі сходу країни дотепер зривали саме сепаратисти.

XS
SM
MD
LG