Доступність посилання

ТОП новини

Меркель Порошенкові: вислів речника про прямі переговори з сепаратистами «зрозуміли неправильно»


(архівне фото)
(архівне фото)

Канцлер Німеччини Анґела Меркель під час телефонних консультацій у понелілок із президентом України Петром Порошенком «зробила акцент на невірному тлумаченні вислову речника Федерального уряду щодо прямих переговорів з сепаратистами і висловила відданість ідеї консультацій Тристоронньої контактної групи», повідомила прес-служба голови української держави.

Співрозмовники обговорили шляхи організації зустрічі Тристоронньої контактної групи, зокрема, у форматі відеоконференції, і висловили впевненість, що цей захід буде організовано вже у вівторок, мовиться в повідомленні.

«Сторони обговорили питання залучення місії ОБСЄ для моніторингу та верифікації кордону. Йдеться про розміщення інспекторів ОБСЄ на українсько-російському кордоні, у тому числі на російських контрольно-пропускних пунктах «Донецьк» та «Гуково», а також про можливість застосування безпілотних засобів для моніторингу та верифікації», – інформує прес-служба.

Порошенко і Меркель також обговорили підготовку до розгляду української проблематики на засіданні Європейської ради в середу, 16 липня, у Брюсселі, мовиться в повідомленні.

Вимога прямих переговорів Києва з сепаратистами пролунала, за повідомленнями, в перебігу зустрічі в неділю канцлера Німеччини і президента Росії Володимира Путіна, які разом перебували у Бразилії на фіналі Кубка світу з футболу.

Зокрема, речник канцлера Штеффен Зайберт повідомив у неділю: «Вони (Меркель і Путін – ред.) дійшли єдності в тому, що якнайшвидше мають бути влаштовані прямі переговори між українським урядом і сепаратистами у формі відеоконференції».

У понеділок заступник речника канцлера Крістіане Віртц так само передала зміст тієї розмови, але пропустила згадку про «прямі» переговори: «Вони дійшли єдності в тому, що мусять відбутися переговори між українським урядом і сепаратистами, хоча б через відеоконференцію».

16 липня відбудеться засідання Європейської ради (саміт Європейського союзу), на якому становище в Україні буде однією з головних тем. Голови урядів і держав Євросоюзу обговорять можливі заходи ЄС у зв’язку з цим становищем, зокрема, можливість запровадження проти Росії третього етапу санкцій – проти цілих секторів російської економіки.

На попередньому саміті ЄС 27 червня лідери Євросоюзу попереджали, що можуть запровадити суворіші санкції проти Росії, якщо вона не доможеться від проросійських сепаратистів в України припинення бойових дій у якийсь невизначений ближчий час. Серед вимог ЄС – гарантоване двостороннє припинення вогню під контролем ОБСЄ, повернення під контроль Києва всього кордону з Росією і звільнення всіх заручників та початок переговорів про втілення мирного плану президента України Петра Порошенка.

Європейський союз, а також США давно погрожують Росії третім етапом санкцій, але час від часу змінюють умови, за яких його можуть запровадити, і щоразу відкладають цей крок.

XS
SM
MD
LG