Доступність посилання

ТОП новини

Необхідно вести облік утікачів зі Сходу – чеський волонтер


Емблема чеської гуманітарної організації «Людина у скруті»
Емблема чеської гуманітарної організації «Людина у скруті»

Найбільша чеська гуманітарна організація Člověk v tísni – «Людина у скруті» є відома своєю активною позицією у ставленні до захисту прав людини, в наданні допомоги тим, хто опинився у зонах екологічних катастроф чи воєнних дій. «Людина у скруті» серед перших в Європі підтримала український Майдан, але і зараз її працівники уважно стежать за розвитком подій в Україні. Один із них – керівник гуманітарних програм Марек Штис, який нещодавно повернувся з України.

– Як на Вашу думку, чи настав час Україні звернутись по допомогу до міжнародних гуманітарних організацій?

– З багатьма людьми, з якими я розмовляв, характеризували ситуацію в Україні, як дрімаючу гуманітарну кризу. Багато чого поки ще не видно, але, по суті, найближчими місяцями ситуація може вибухнути.

Величезна маса людей вже не мають даху над головою, що свідчить, що Україна стоїть на порозі великої кризи

Якщо вже зараз Агентство ООН у справах біженців разом з української владою реєструє близько 80 тисяч внутрішніх біженців зі сходу України, а це тільки ті люди, які офіційно зареєстровані, то це свідчить, що проблема величезна і зростає далі. Неофіційна кількість утікачів чи так званих переселенців може бути значно більшою. Тобто величезна маса людей вже не мають даху над головою, що свідчить, що Україна стоїть на порозі великої кризи.

– Яка існує міжнародна практика з наданням гуманітарної допомоги людям у зоні лиха?

– Коли я порівнюю цю ситуацію з іншими великими кризами останнього часу, наприклад, з повенями, які нещодавно охопили Балкани – Сербію, Боснію та Герцеговину, там також без даху над головою залишились сотні тисяч людей. Але Боснія і Сербія негайно звернулись до міжнародної спільноти по допомогу. Тобто це вказує на якісь розбіжності, непогодженості в Україні.

Звичайно, варто звертатись за міжнародною гуманітарною допомогою тоді, коли держава вичерпала всі власні джерела і можливості в наданні допомоги співгромадянам. На мою думку, станом на сьогодні, Україна ще зробила не все.

– Що передусім потрібно зробити українській владі, щоб запобігти гуманітарній кризі?

Єдині, хто сьогодні надають гуманітарну допомогу в Україні – це громадянське суспільство, окремі українці

– Виявляти і реєструвати утікачів – це перше, що потрібно зробити, щоб знати, яка проблема перед вами. Потрібно також, щоб держава мобілізувала власні фінансові джерела, цього влада в Україні, наскільки мені відомо, ще не зробила. Знаю, що в Україні вже працює низка гуманітарних груп чи об’єднань. Але центральна координаційна платформа створена ще не була. По суті, єдині, хто сьогодні надають гуманітарну допомогу в Україні – це громадянське суспільство, окремі українці і українські організації, які працюють надзвичайно активно і компенсують те, що мала би робити влада, але цього не робить.

Гадаю, що крім максимальної мобілізації власних джерел – фінансових і людських, а також реєстрації біженців, влада вже зараз входить до ситуації, коли б мала звернутись до міжнародної спільноти по допомогу.

– Чим допомагали ви людям у зонах воєнних дій, чи готова Ваша організація надати Україні допомогу?

– Гуманітарна криза чи навіть катастрофа складається в містах на сході України, де точаться бої, де люди ризикують життям, де їм не надається медична допомога, відсутня вода. Зростаючий неспокій вноситься все більшим числом утікачів, особливо якщо взяти до уваги, що наближається зима – все це, справді, може зрости до масштабів гуманітарної кризи, а тому потрібно діяти.

Звертатись потрібно до міжнародних гуманітарних організацій, передусім до ООН, тоді вони почнуть свою роботу в Україні

Звертатись потрібно до міжнародних гуманітарних організацій, передусім до ООН, тоді вони почнуть свою роботу в Україні. Потрібно також звернутись до міжнародної спільноти за фінансовою підтримкою. Адже переселенці потребуватимуть не разову, а тривалу допомогу.

Наша організація «Людина у скруті» може також допомогти. Ми не володіємо великими коштами, але можемо надавати цільову поміч конкретним населеним пунктам, де зараз живе багато переселенців. Ми ще остаточно цього не вирішили, але, наприклад, можемо допомогти забезпечити водою, чи з ремонтними роботами, або матеріальною допомогою.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG