Доступність посилання

ТОП новини

Або Захід схаменеться і почне діяти, або Росія зрозуміє, що вона є безкарною – Огризко


У понеділок на засіданні Ради Безпеки ООН можуть розглянути проект резолюції стосовно авіакатастрофи на сході України. Лідери Німеччини, Великобританії та Франції дали Путіну час до вівторка, щоб він натиснув на проросійських бойовиків і ті надали міжнародним експертам «повний доступ» до місця падіння малайзійського пасажирського літака. Лідери бойовиків запевняють у готовності співпрацювати із іноземними фахівцями. Водночас у Раді нацбезпеки України повідомили, що сепаратисти перешкоджали веденню слідчих дій на місці авіакатастрофи на Донбасі. У цьому зв’язку колишній глава МЗС України Володимир Огризко стверджував Радіо Свобода, що Росії не вдасться уникнути відповідальності за те, що сталося.

Лідери провідних європейських держав закликали президента Росії Володимира Путіна натиснути на проросійських бойовиків, щоб вони надали міжнародним експертам «повний доступ» до місця катастрофи на Донбасі малайзійського пасажирського літака. Про це канцлер Німеччини Анґела Меркель, прем’єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон і президент Франції Франсуа Олланд заявили в комюніке за підсумками спілкування телефоном.

«Якщо Росія негайно не вдасться до необхідних заходів, Європейський союз визначить наслідки таких дій на Раді міністрів закордонних справ, що відбудеться у вівторок», – йдеться в заяві.

20 липня СБУ оприлюднила записи, які нібито свідчать про намагання бойовиків угруповання «ДНР» приховати знайдені на місці катастрофи літака «Боїнг-777» «чорні скриньки». Як випливає із аудіозаписів, це робиться на виконання вказівок із Москви.

Тим часом так званий «прем'єр» так званого угруповання «Донецька народна республіка» Олександр Бородай заявив, що «ДНР» має технічні пристрої, які він вважає «чорними скриньками» малайзійського лайнера.

​«Нами виявлені на сьогоднішній день деякі технічні деталі цього літака, що, як ми припускаємо, можуть бути цими так званими «чорними скриньками». Ці предмети доставлені до міста Донецька і перебувають під моїм контролем. Ми чекаємо на представників спеціалізованої організації, в даному випадку це ІКАО (Міжнародна організація цивільної авіації), яким готові передати ці предмети технічного обладнання літака», – запевнив Олександр Бородай.

«Як би бойовики не перешкоджали розслідуванню, це їх не врятує»

Водночас у Раді нацбезпеки України повідомили, що сепаратисти заважали слідчим діям і вилучали докази з місця авіакатастрофи малайзійського «Боїнга», і, зокрема, викрали «бортові самописці». Про це заявив речник інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко.

А як зазначив віце-прем’єр-міністр, голова Державної комісії з розслідування причин катастрофи Володимир Гройсман, Україна не може гарантувати безпеку іноземним експертам під час роботи на місці падіння збитого літака через протидію сепаратистів.

«Що стосується організації роботи, я ще раз підкреслюю: з боку української влади є повне розуміння того, що треба виїхати на місце і на місці проводити всі слідчі дії. Єдине – є проблема із гарантуванням безпеки на території, контрольованій бойовиками. Ми, як українська влада, не можемо забезпечити на тій території безпеку», – констатував Володимир Гройсман.

Але як би бойовики не перешкоджали розслідуванню, це, наголосив Андрій Лисенко, їх не врятує, бо Україна має супутникові знімки з місця пуску ракети (якою збили літак), відео зенітної установки, що свідчать про ввезення зброї з території Росії, перехоплення телефонних розмов сепаратистів та інші незаперечні докази.

Ракетна установка, з якої збили малайзійський пасажирський літак, надійшла саме із Росії. Про це заявив держсекретар США Джон Керрі напередодні в ефірі американського телеканалу CNN.

«Це очевидно, що цю систему передали з Росії прямо у руки сепаратистам. Ми з упевненістю кажемо, з упевненістю, що українці не мають такої системи у зоні, близькій до тієї, де сталася трагедія», – наголосив Джон Керрі.

Як зазначив держсекретар США, є дані, які вказують на проросійських сепаратистів. Керрі також зазначив, що «протягом останнього місяця через російський кордон йшов значний потік зброї на допомогу» сепаратистам в Україні.

«Якщо Путіна не зупинити, він тримає карт-бланш на подальше розширення будь-якими методами «русского міра»

Які б перешкоди не чинили бойовики розслідуванню причин авіакатастрофи на Донбасі, картина цього злочину очевидна. Це стверджував у коментарі Радіо Свобода колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко. На його думку, авіакатастрофа малайзійського «Боїнга» стане рубіконом у подальшому розвитку подій не лише в Україні, а й у Європі загалом. За словами Огризка, тепер Путін або матиме карт-бланш на подальше розширення будь-якими методами «русского міра», або Захід нарешті спроможеться зупинити господаря Кремля.

«Далі ситуація може бути (як мені здається) дуже простою – або Захід схаменеться і почне діяти, або Росія зрозуміє, що вона є безкарною і робитиме те, що захоче, збиваючи будь-які літаки і атакуючи будь-які країни. Включаючи ті, які сьогодні об’єдналися в Європейському Союзі та НАТО», – прогнозує Володимир Огризко.

Тим часом у понеділок на засіданні Ради Безпеки ООН можуть розглянути проект резолюції стосовно авіакатастрофи на сході України. Про це повідомляє агенція «Інтерфакс». Над проектом, зокрема, працює Великобританія, глава МЗС якої Філіп Ґаммонд заявив в ефірі британського телеканалу «Скай-ньюз»: «Росіяни повинні знати, що очі світової спільноти зараз звернені до них. Від того, як вони поведуть себе у випадку з цим інцидентом, залежить, як світ дивитиметься на них у наступні місяці й роки». Британський міністр закордонних справ вважає, що «Росія ризикує перетворитися на державу-вигнанця».

СБУ: бойовики приховують «чорні скриньки» зі збитого «Боїнга» (аудіозаписи)

СБУ перехопила розмову бойовиків групи Безлера про збитий пасажирський літак

Здобуті СБУ переговори бойовиків щодо зенітно-ракетного комплексу «Бук-М»

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG