Доступність посилання

ТОП новини

У захисту Надії Савченко є багато запитань до російського суду


Фрагмент плаката МЗС України на підтримку Надії Савченко
Фрагмент плаката МЗС України на підтримку Надії Савченко

Москва – 25 липня в Воронезькому обласному суді відбудеться розгляд апеляції адвокатів на арешт військовослужбовця Збройних сил України Надії Савченко. Сама вона спілкуватиметься з судом через відеоконференцію. Раніше суд у Воронежі ухвалив рішення утримувати українську громадянку під вартою до 30 серпня. Адвокати Савченко сподіваються, що суд дослухається до їхніх аргументів.

Адвокати української льотчиці Надії Савченко планують звернути особливу увагу суду на те, яким чином їхня підзахисна опинилася на російській території. За версією слідства, Савченко затримали за перехід кордону під виглядом біженки. Сама вона в інтервʼю телеканалу LifeNews назвала це брехнею і заявила, що її викрали.

«Це було дійсно викрадення, утримування. Спочатку вони мене допитували як свідка, потім вже як підозрюваного, – розповіла Надія Савченко. – Погано, що брешуть. Ну скажіть чесно: все, розіграли, взяли. Не треба цих байок про те, що я біженка, що я втекла, ще що-небудь».

Не втікатиму я з Росії, бо я невинувата і мені немає чого втікати
Надія Савченко

«Не втікатиму я з Росії, бо я невинувата і мені немає чого втікати. Але те, що, звичайно, тут минають літа мого життя – бо день тут за пʼять, а я тут щонайменше на два місяці, – це, звичайно, мене бісить», – зізналася льотчиця.

У захисту Надії Савченко до слідства багато запитань. Адвокат Марк Фейгін має намір звернути увагу суду на численні порушення у її справі.

На наш погляд, її викрали, фактично – передали з рук у руки, з військового полону в Луганську на територію Російської Федерації
Марк Фейгін

«На наш погляд, її викрали, фактично – передали з рук у руки, з військового полону в Луганську на територію Російської Федерації. Не кажучи вже про те, що не зовсім зрозуміла юридична законність дій, відсутність можливості спілкування з консулом, надання повного обсягу документів іноземній громадянці рідною мовою за участю перекладача, переклад усіх матеріалів, клопотань, які були в справі. Цього зроблено не було», – каже захисник.

Савченко у Росії зустріли, знаючи, хто вона така – адвокат

Інший адвокат Савченко Ілля Новіков каже, що робота слідства не витримує жодної критики і захист буде домагатися дотримання всіх прав своїй підзахисної.

«Ті люди, які зустрічали її в Росії, вони знали, хто до них їде. І з цієї причини всі ті матеріали і протоколи, які складалися до офіційної дати її затримання, до 30 червня (а там у справі присутні її допити, які проводилися до цього, коли вона жила в готелі під охороною, їй нікуди не давали виходити, при цьому говорили, що вона в гостях), ці допити, зрозуміло, незаконні», – наголосив Новіков.

Їй не дали можливості від самого початку скористатися послугами адвоката. Адвокат зʼявився аж на пʼятий день
Ілля Новіков

«Незаконна і сама процедура затримання, – додав адвокат. – Зокрема й тому, що їй не дали можливості від самого початку скористатися послугами адвоката. Адвокат зʼявився аж на пʼятий день після того, як вона приїхала до Росії».

Напередодні у Слідчому комітеті Росії заявили, нібито мають докази причетності Надії Савченко до загибелі на Донбасі двох російських журналістів. За версією слідчих, льотчиця по телефону навела на журналістів вогонь мінометів. Сама Надія Савченко ці обвинувачення відкинула і наголосила, що «ніколи не стріляла б у беззбройну людину».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG