Доступність посилання

ТОП новини

Торгівля людьми: в Україні більше потерпають чоловіки


Ілюстрація з сайту Міжнародної організації з міграції в Україні
Ілюстрація з сайту Міжнародної організації з міграції в Україні

30 липня у світі вперше відзначають Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. Цей день в ООН проголосили минулого року. Проблема торгівлі людьми залишається болісною і для України. Останнім часом, кажуть у Міжнародній організації з міграції, жертвами частіше стають українські чоловіки.

За оцінками українського представництва Міжнародної організації з міграції, в Україні з 1991 року від торгівлі людьми, цього сучасного рабства, потерпіло понад 120 тисяч людей. Останніми роками представництво МОМ в Україні надає допомогу приблизно 900 потерпілим щороку, а загалом із 2000 року там зарадили вже майже 10 з половиною тисячам потерпілих, розповіла Радіо Свобода речник представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Варвара Жлуктенко.

«На жаль, доводиться говорити про те, що проблема сучасного рабства досі гостро стоїть для України, і сьогодні на перший план виходять доволі нові – не так для фахівців, які борються з цією проблемою, як для суспільства – сторони торгівлі людьми, а саме торгівля з метою примусової праці. Останніми роками саме від цієї форми сучасного рабства потерпає найбільше тих, хто отримує допомогу від представництва МОМ в Україні і від його партнерів, неурядових організацій», – каже фахівець.

Нові тенденції: потерпають більше чоловіки

При цьому, зазначає вона, за останні кілька років більше потерпілих серед чоловіків, ніж серед жінок, що також пов’язано з поширенням трудової експлуатації.

«Якщо говорити про основні країни призначення торгівлі людьми з України, то на першому місці залишається Росія, на другому місці з дуже значним відривом іде Польща, а на третє місце виходить сама Україна як країна внутрішньої експлуатації, коли людей, громадян України, не вивозять за кордон, а перевозять, наприклад, із однієї області до іншої, відбирають документи і експлуатують у тій чи іншій формі», – каже Варвара Жлуктенко.

І, додає вона, на жаль, Україна поступово починає ставати і країною призначення, тобто на її території експлуатують іноземців. «Якщо говорити про тенденцію останніх років, то найбільше серед таких потерпілих громадян Молдови», – повідомила речник представництва МОМ в Україні.

Так само і у США вважають, що Україна далеко не належить до найкращих держав із огляду на боротьбу з торгівлею людьми. В оприлюдненому минулого місяця звіті Державного департаменту
США про становище з торгівлею людьми у світі, укладеному за даними 2013 року, Україна віднесена до «списку для спостереження другої групи». Так у США класифікують держави, уряди яких не цілком достатньо борються з торгівлею людьми, хоч і роблять у цьому певні успіхи, та все ж не нарощують своїх зусиль у цій боротьбі. За даними Держдепартаменту, Україна за влади президента Віктора Януковича фактично зменшила цю боротьбу.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG