Доступність посилання

ТОП новини

Туск заявив про загрозу прямої інтервенції Росії до України


Дональд Туск
Дональд Туск

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск каже, що володіє інформацією, яка дає підстави вважати, що існує пряма загроза прямого російського військового втручання на територію України, і що ця загроза є «вищою, ніж це було кілька днів тому».

Виступаючи 6 серпня у Варшаві на брифінгу щодо ситуації в Україні, прем’єр Польщі Дональд Туск повідомив: «У нас є підстави вважати, і ми отримували таку інформацію протягом останніх кількох годин – що ризик прямого вторгнення (російської армії на територію України), безумовно, є набагато вищим, ніж це було кілька днів тому».

Туск: загроза російського вторгнення в Україну зростає
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

Інформація Туска пролунала на тлі повідомлень, що російські війська скупчуються на східному кордоні України.

Зокрема, про це повідомило 6 серпня НАТО, стурбоване тим, що Кремль може «використати як привід «гуманітарну» або «миротворчу операцію», щоб виправдати введення своїх військ на схід України».

Стверджуючи, що конфлікт на сході України підігрівається Росією, Північноатлантичний альянс виступив із заявою, що концентрація військ призвела до подальшої ескалації небезпечної ситуації.

Те, що Росія робить на практиці, викликає великі побоювання

Оана Лунгеску
Оана Лунгеску

Ми не будемо вгадувати, що росіяни мають на думці, але ми можемо бачити, що Росія робить на практиці
Оана Лунгеску

«Ми не будемо вгадувати, що росіяни мають на думці, але ми можемо бачити, що Росія робить на практиці і це викликає великі побоювання. Росія зосередила близько 20 тисяч готових до бою військовослужбовців на східному кордоні України», – йдеться в повідомленні прес-секретаря НАТО Оани Лунгеску.

Москва відкидає звинувачення з боку Заходу в тому, що озброює і підтримує проросійських бойовиків, які три місяці воюють з українськими урядовими силами на Донбасі. При цьому Росія вкотре продемонструвала м’язи, оголосивши, що весь цей тиждень проводить біля кордону з Україною навчання за участю понад ста бомбардувальників і винищувачів.

Москва готова надіслати «гуманітарний конвой» – Чуркін

Віталій Чуркін
Віталій Чуркін

На екстреному засіданні Ради безпеки ООН, що відбулося в ніч на середу, російський посол в ООН Віталій Чуркін заявив, що гуманітарна ситуація в містах Луганську та Донецьку є «катастрофічною», і Росія «готова допомогти», надіславши «гуманітарний конвой».

«Наша країна готова впоратися з цим величезним навантаженням. Ми не потребуємо матеріальної допомоги ззовні. Навпаки, ми готові самі нарощувати гуманітарну допомогу українському населенню», – сказав Чуркін.

Захід не вірить запевненням Росії

Але деякі члени Ради безпеки ООН звинуватили в кризі на сході України саме Росію, стверджуючи, що сепаратисти на Донбасі отримують військову допомогу від Росії і що розгортання російських військ на кордоні додало сміливості заколотникам.

Євросоюз і США минулого тижня погодили і ввели жорсткі нові санкції щодо Росії через дії на території України, що ознаменувало собою нову фазу найвищої з часів Холодної війни конфронтації між Москвою і Заходом.

Конфлікт суттєво посилило збиття малайзійського літака 17 липня на Донеччині, яке забрало життя 298 осіб на борту. Західні уряди говорять, що пасажирський «Боїнг» був збитий ракетою, отриманою з Росії. Лідери проросійських сепаратистів заперечують свою причетність до збиття лайнера і стверджують, що не володіють зенітними ракетними системами російського виробництва, хоча невдовзі після катастрофи Служба безпеки України повідомила, що має беззаперечні докази того, що літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» збили над Донбасом із застосуванням зенітно-ракетного комплексу «Бук-М», який був переправлений до України з Росії разом із екіпажем.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG