Доступність посилання

ТОП новини

Агресію Путіна зупинить лише воєнна поразка – радник міністра оборони


Володимир Путін
Володимир Путін

Київ – Загроза широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну зростає по мірі того, як українські військові відтісняють сепаратистів, зазначають експерти. Вони припускають, що Путін не «здасть» Схід остаточно і спробує під виглядом миротворчих військ ввести контингент в Україну. Водночас, у Міністерстві оборони кажуть, що щодня враховують у своїх планах таку можливість.

Юрій Сиротюк
Юрій Сиротюк

Росія тепер постійно тримає на кордоні з Україною контингент, здатний розпочати вторгнення, тому ніякі маневри російських військ не свідчать про те, що така загроза колись була меншою, ніж зараз, наголосив у розмові з Радіо Свобода член парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, народний депутат Юрій Сиротюк. На його думку, президент Росії Володимир Путін не «здасть» остаточно сепаратистів та їхніх пособників і спробує під виглядом миротворчих військ ввести свій контингент на територію Луганської та Донецької областей. І це не єдина загроза, зауважує депутат.

«Є дуже велике угруповання російських військ, яке не зменшувалося, яке тільки посилюється на Кримському півострові, прямо на перешийку. На кордоні з Херсонською областю. Воно може дуже стрімко розгорнутися і рухатися вздовж Чорного та Азовського морів, адже одне із завдань, яке ставив Путін, – відсікти Україну від Чорного моря. Цей план Путін готовий виконувати», – каже Сиротюк.

Путін спробує підсилити сепаратистів – Перепелиця

Григорій Перепелиця
Григорій Перепелиця

Путін спочатку спробує підсилити найманців та угруповання російського спецназу, які діють на території України, щоб прорвати кільце українських військ та нанести контрудар, припускає експерт з питань міжнародної безпеки Григорій Перепелиця. Утім, зауважує він, по мірі того, як українські війська витісняють сепаратистів, зростає загроза прямого широкомасштабного вторгнення.

«Якщо вдасться покінчити з донецьким угрупованням сепаратистів, перед Путіним постане питання, що робити далі: чи здійснювати широкомасштабне вторгнення на всю Україну. Не тільки на Східну. Ми бачимо тактичні групи на кордоні Харківської та Бєлгородської областей, навпроти Сум. Створюються тактичні групи і створюються бойові позиції для наступу вглиб території України», – зазначає Перепелиця.

Заява представника Росії в ООН Віталія Чуркіна про необхідність введення миротворчих сил в Україну – це спроба легітимізації такого сценарію, каже Григорій Перепелиця. На його думку, Росія може піти на це в межах мандату СНД, адже Україна так остаточно і не визначилася зі своїм членством у цій організації.

Україна має розраховувати на власні сили – Данилюк

У ситуації, коли світ та Європа не мають спільного варіанту відповіді на агресію Росії, Україна має покладатися на свої сили, заявляє радник міністра оборони Олександр Данилюк. За його словами, всі плани щодо оборони напрацьовуються без розрахунку на міжнародну військову та технічну допомогу, а також передбачають, що вторгнення російських військ може статися у будь-який день.

Тотальна мобілізація, мілітаризація суспільства – ось запорука нашої свободи і нашого добробуту
Олександр Данилюк

«Не зрив мобілізації, а тотальна мобілізація, мілітаризація суспільства – ось запорука нашої свободи і нашого добробуту. Від початку у Міністерстві оборони було розуміння, що загроза вторгнення з боку Росії наявна і, відповідно, є розуміння, що нині це одне з основних завдань для оборонного відомства», – зазначає радник міністра оборони.

Путіна зупинить лише воєнна поразка, наголошує Олександр Данилюк.

Загалом експерти сходяться на тому, що міжнародні санкції проти Росії не зупинять її агресію, тому Україна має бути готовою до подальших воєнних дій.

6 серпня прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що загроза військового вторгнення Росії в Україну «є вищою, ніж кілька днів тому».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG