Доступність посилання

ТОП новини

Хто хоче насолити підприємству «Артемсолі»?


Євген Солонина, Марія Тимощук

Київ – Найбільшого виробника солі в Україні, підприємство «Артемсіль», намагаються передати до іншого відомства, б’ють на сполох його керівники та профспілкові лідери. Вони вбачають у цьому відновлення бізнес-схем часів Януковича, побоюються, що підприємство втратить прибутки і погрожують страйком. Мінагрополітики обіцяє залишити «Артемсіль» у своєму підпорядкуванні, незважаючи на пропозиції Міністерства інфраструктури забрати його до себе. Експерти вважають таку зміну підпорядкування недоречною, і визнають, що з часів Януковича продовжує існувати ціла низка схем збагачення за рахунок державних підприємств.

Підприємство «Артемсіль» розробляє підземні родовища солі на Донбасі та є найбільшим виробником цього мінералу в України: воно забезпечує 95% потреб держави у солі. Навіть коли проросійські екстремісти утримували місто Соледар Артемівського району Донеччини, де «Артемсіль» є містоутворюючим підприємством, виробництво не зупинялося, запевняє його комерційний директор Денис Фоменко.

Бойовики погрожували. Однак ми не зняли українського прапора
Денис Фоменко

«Бойовики тиснули на нас, погрожували застосуванням зброї, загроза була цілком реальною. Однак ми не зняли українського прапора та не підняли прапора ДНР, і продовжували відвантажувати близько 140 тисяч тонн солі на місяць. Підірвали залізницю – тоді ми знайшли іншу покинуту гілку, розчистили й відновили її, а тим часом налагодили автовивезення», – розповідає комерційний директор.

Солевидобувники побоюються, що посередники знову заберуть їхні прибутки

Нині, за словами Фоменка, підприємством керує команда, призначена новою владою цього року, з числа працівників «Артемсолі». Колектив схвально оцінив таке рішення, запевняє комерційний директор. До того ж він констатує, що «Артемсіль» нині нарощує виробництво і прибутки. Однак в електронних медіа з’явилася неофіційна інформація, що підприємство хочуть підпорядкувати Міністерству інфраструктури, й змінити його керівництво, а це може нашкодити флагману солевидобувної галузі, прогнозує Денис Фоменко.

Працівники «Артемсолі» хотіли би почути офіційну інформацію про те, що їх чекає, і зрозуміти, з якою метою їх «кидають» з відомства до відомства. В іншому випадку – готові до страйку, запевнив журналістів керівник первинної профспілки ДП «Артемсіль» Андрій Попов.

Якщо колектив не отримає відповіді – він готовий до страйку
Андрій Попов

«Ми підняли цю проблему одразу, не чекаючи відповіді прем’єра на наше звернення. Чи дійсно відбудеться таке підпорядкування? Це додатковий дестабілізуючий чинник для нашого підприємства, яке й без того працює неритмітно через бойові дії. Бомбардування і обстріли відбувалися дуже близько до нас. Так виник певний дефіцит солі на українському ринку. Але якщо колектив не отримає відповіді – він готовий до страйку», – попереджає профспілковець.

Конкуренція посадовців чи спроба відродити «схеми Клюєвих»?

Тим часом Російська Федерація ініціювала так званий «гуманітарний конвой», який прибув до кордону України. З поміж інших продуктів, він везе мешканцям заблокованих міст Донбасу 20 тонн солі. Водночас, в «Артемсолі» запевняють, що в разі нормальної роботи підприємства Донбас і Україна в цілому не потребують жодної «сольової» гуманітарної допомоги.

18 серпня керівники «Артемсолі» зустрілися в Києві з очільниками Міністерства агрополітики та продовольства, які запевнили їх, що підприємство не віддадуть.

«Артемсіль» має залишитися і залишиться під контролем Мінагрополітики, хоча Мінінфраструктури і пропонує забрати це державне підприємство у своє управління, заявив у коментарі «Радіо Свобода» міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка.

Швайка: «Артемсіль» – не віддамо!»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

«Ми їм пояснили нашу позицію. Це підприємство харчової промисловості. Воно абсолютно нормально працює. Між іншим, його назва виписана в Законі України під перелік об’єктів, які не підлягають приватизації. Якщо його виводити з підпорядкування Мінагрополітики – то треба вносити зміни до закону. Тоді це було би правильно. «Артемсіль» – прибутковий державний актив. Ми навели аргументи, чому він має залишитися в нашому підпорядкуванні, наші опоненти – їх не наводять», – пояснює Ігор Швайка.

Зі свого боку, комерційний директор ДП «Артемсіль» Денис Фоменко зауважує, що в кулуарах Мінінфраструктури свої наміри пояснюють тим, що сіль використовується, зокрема, й для посипання автошляхів узимку, й у будівництві та промисловості. Однак, за його словами, ця частка становить не більше ніж 4% від загального виробництва солі.

В Мінінфраструктури Радіо Свобода повідомили, що не коментують питання передачі підприємства, оскільки «є рішення уряду», відіславши до «урядової постанови, ухваленої минулого тижня». Між тим, в українських медіа згадують лише проект розпорядження Кабміну №4750/16/14-14 про передачу підприємства «Артемсіль» в управління Мінінфраструктури, який уряд передав Мінагрополітики. Однак міністр аграрної політики Ігор Швайка наголошує, що остаточного рішення з цього приводу немає, і що він не розпочинав процесу передачі підприємства іншому міністерству.

За словами Ігоря Швайки, наразі приналежність солевидобувного підприємства – це питання дискусій між міністрами.

«На засіданнях уряду – це непоодинока ситуація, коли виникають конфліктні, дискусійні питання між міністрами. Ми отримали проект розпорядження на погодження. Однак не погодили його», – підсумовує міністр.

На момент виходу матеріалу авторам не вдалося знайти текст ухваленого розпорядження уряду на сайті Кабінету міністрів, і невідомо, чи ухвалили його на Грушевського взагалі.

Підприємство працює і має всі можливості заробляти собі гроші
Ігор Швайка

Кореспондентам Радіо Свобода Ігор Швайка пообіцяв, що сіль з полиць магазинів у жодному разі не зникне: «Підприємство працює і має всі можливості заробляти собі гроші. Позиція міністерства в будь-яких ситуаціях із будь-якими «заходами», «наїздами» чи «заїздами», була і буде звичайною: ми працюємо в інтересах державного підприємства, щоб воно функціонувало і заробляло гроші».

Керівник профспілки «Артемсолі» Андрій Попов припускає, що перепідпорядкувати підприємство намагаються з метою відновлення корупційних схем часів президентства Віктора Януковича.

«Корупційними схемами ми називаємо те, що над підприємством працювали так звані посередники, які стояли між нами і кінцевим споживачем. Нині ми з ними не працюємо: кожен покупець має змогу звертатися напряму на «Артемсіль». За рахунок цього ми залучаємо додатково понад 22 мільйонів гривень на рік, ці гроші залишаються на «Артемсолі», залишаються в держави».

Змінювати систему підпорядкування «Артемсолі» немає потреби, таку думку висловила Радіо Свобода експерт консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник.

Марія Колесник
Марія Колесник

«Сіль – це однозначно аграрний та харчовий напрямок, – наголошує експерт. – До того ж в тих умовах, в яких перебуває економіка в зоні бойових дій на сході України, будь-які зупинки та страйки прибуткового підприємства неприпустимі».

Водночас, за словами Марії Колесник, самим робітникам «Артемсолі», як і більшості українських підприємств, насправді не важливо, яке міністерство ними керує. Відтак у ажіотажі довкола компанії вона вбачає боротьбу різних посадовців за контроль над прибутковою галуззю.

Андрій Попов припускає, що міністерство хочуть перепідпорядкувати в інтересах бізнесу братів Андрія та Сергія Клюєвих, які, за його словами, раніше мали прибутки від перепродажу солі, але втратили їх після зміни менеджменту на підприємстві.

Офіційних підтверджень про існування таких схем і про те, що їх намагаються відновити зацікавлені посадовці, Радіо Свобода не отримало.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Між тим, політолог Володимир Фесенко констатує, що увесь бізнес та частина схем братів Клюєвих в Україні залишається. Але наполягає на тому, що санкції проти бізнесу прихильників попередньої влади мають ґрунтуватися лише на законі та на рішеннях суду.

Клюєви мали в Україні системний бізнес, і він нікуди не подівся. Я не чув про жоден судовий процес про зміну власності
Володимир Фесенко

«Клюєви мали в Україні системний бізнес, і він нікуди не подівся. Я не чув про жоден судовий процес про зміну власності на їхніх підприємствах. З іншого боку, сама лише близькість власників бізнесу до попередньої влади не має бути підставою для переслідувань. Такою підставою є порушення закону та рішення суду про це», – зауважує політолог.

Володимир Фесенко визнає, що в Україні з часів попередньої влади продовжують діяти схеми збагачення за рахунок державних підприємств, але їх треба перевіряти всі без винятку, а не лише тоді, коли бізнес не є союзником нової влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG