Доступність посилання

ТОП новини

Росія не є стратегічним партнером Європи – Моґеріні


Федеріка Моґеріні з листопада змінить на посаді Катрін Аштон
Федеріка Моґеріні з листопада змінить на посаді Катрін Аштон

Через дії президента Володимира Путіна Росія нині не є стратегічним партнером ЄС. Про це заявила новопризначений шеф європейської дипломатії Федеріка Моґеріні в інтерв’ю італійській газеті Сorriere della Sera.

На запитання щодо загострення відносин між Україною, Росією та ЄС Моґегіні підтвердила свою позицію, згідно з якою варто шукати політичних, а не військових шляхів вирішення кризи. «У політичному розв’язанні ситуації зацікавлені Україна, Європа і Росія. Військового рішення просто не існує», – наголосила вона.

Федеріка Моґеріні нагадала, що досі Путін не дотримався жодних зобов’язань, взятих на себе раніше у Женеві, Нормандії чи Берліні. А остання заявa російського керівника «про державний устрій східних земель» викликає нові дискусії про територіальну цілісність України, зазначила Моґеріні.

«Для мене на цей момент важливо дотримуватися принципу, що країна може обирати європейський шлях і при цьому не шкодити і не загрожувати Росії», – вважає майбутній єврокомісар.

На цих принципах, продовжує вона, Європа створила ідею партнерських відносини із Москвою. Але з волі Путіна цього партнерства більше не існує, констатує Федеріка Моґеріні в інтерв’ю Corriere della Sera. На її думку, військова агресія і провокації з боку росіян не сприяють налагодженню стратегічної співпраці між країнами єдиного географічного простору.

За висновками посадовця ЄС, альтернативи дипломатичним рішенням немає, і санкції – один з інструментів, якими володіє нинішня політика. Однак залишається питання, чи санкції, які впливають на російську економіку, сприятимуть раціональній поведінці російського керівництва. «На даний момент Кремль діє проти інтересів власного народу» , – підсумувала нині міністр закордонних справ Італії Федеріка Моґеріні.

Із 1 листопада Моґеріні обійме посаду верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки.

XS
SM
MD
LG