Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко чекає на початок мирного процесу у п’ятницю


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент Петро Порошенко висловив сьогодні сподівання, що тристороння контактна група почне післязавтра в Мінську переговори щодо процесу мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях.

Президент також сподівається, що будуть вжиті реальні кроки для досягнення миру, що, нарешті, вдасться припинити постійне порушення домовленостей, розстріл полонених, мирного населення, знищення навчальних закладів та інших об’єктів інфраструктури, повідомила прес-служба голови держави.

За його словами, досягнення миру сьогодні є першочерговим завданням. «Сьогодні … ми говорили з президентом (Росії Володимиром) Путіним про те, яким чином ми можемо зупинити жахливі процеси. Не можна заперечувати те, що люди мають перестати гинути», – заявив президент.

Порошенко заявив, що миру в Україні хочуть всі громадяни, тому він боротиметься за мир. «Народ України на сто відсотків «за», політикани – хочуть погратися у війну. Але я хочу сказати, що не дам це зробити. Ми маємо спільно боротися за мир», – наголосив Петро Порошенко.

Відео: Адміністрація Президента України

Він ніяк не коментував слів Путіна про те, що російський керівник розробив свій власний план досягнення миру в Україні, який передбачає деякі поступки з боку сепаратистів, значні поступки з боку України і взагалі ніяких кроків із боку Росії.

Раніше сьогодні прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що ці «сім пунктів» Володимира Путіна – це заморожування конфлікту на Сході України. За його словами, які наводить прес-служба уряду, цей план «дивовижним чином нагадує план порятунку для російських терористів» і є «спробою окозамилювання для міжнародного співтовариства перед самітом НАТО і намагання уникнути неминучих рішень Європейського союзу про запровадження нової хвилі санкцій проти Росії».

«Справжній план Путіна – це знищення України і відновлення СРСР», – заявив Яценюк, нагадавши, що «всі попередні погоджені Росією домовленості – в Женеві, в Нормандії, в Берліні, в Мінську – російський режим або просто ігнорував, або нахабно порушував».

«Найкращий план для припинення війни Росії проти України складається лише з одного пункту: Росія прибирає свою регулярну армію, найманців і терористів з української території. І тоді в Україні буде мир», – наголосив Арсеній Яценюк і додав, що Україна очікує рішень НАТО і Європейського союзу «щодо зупинки агресора».

На попередній зустрічі тристоронньої групи у складі представників України, Росії й ОБСЄ, яка відбулася в Мінську позавчора й на якій були присутні і представники сепаратистів, ішлося головно про питання обміну заручниками й полоненими.

XS
SM
MD
LG