Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія подає остаточні пропозиції нових санкцій проти Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Європейська комісія повідомила, що в середу схвалила остаточний проект нових значних кроків в обмежувальних санкціях проти Росії у зв’язку зі становищем в Україні.

Нові заходи розширюють попередні санкції, запроваджені 31 липня, в галузі доступу до ринків капіталу, оборонній сфері, щодо товарів і технологій подвійного призначення, мовиться в повідомленні без дальших подробиць.

Тепер ці пропозиції розглянуть країни-члени Європейського союзу. Комітет постійних представників країн-членів у Єврокомісії відтак має остаточно ухвалити їх до післязавтра, до п’ятниці, після чого їх оприлюднять офіційно.

Позавчора Єврокомісія підготувала перші пропозиції щодо цих санкцій, деякі подробиці яких оприлюднило агентство «Ройтерз» із посиланням на анонімних дипломатів. Серед тих пропозицій – розширення персональних санкцій із забороною на в’їзд до ЄС міністра оборони Росії Сергія Шойгу, заборона надавати позики від ЄС усім російським державним банкам та іншим інституціям, скорочення терміну погашення дозволених для російських державних банків запозичень у ЄС до 30 днів із нинішніх 90, заборона на купівлю російських облігацій. Крім того, запропоновані заборона на експорт товарів оборонного і подвійного призначення, якщо вони призначені чи можуть потрапити до всіх російських імпортерів, а не тільки до оборонних компаній Росії, чи розширення заборони щодо продажу Росії передових технологій у галузі енергетики. Також можливий розгляд пропозиції не запрошувати Росію на культурні, економічні і спортивні заходи в ЄС.

Наразі не відомо, наскільки точним було те повідомлення і який вигляд отримала остаточна пропозиція сьогодні.

XS
SM
MD
LG