Доступність посилання

ТОП новини

Українці сподіваються, що НАТО зупинить Росію


Андерс Фоґ Расмуссен та Володимир Путін у грудні 2009 року
Андерс Фоґ Расмуссен та Володимир Путін у грудні 2009 року

Київ – Чи зупинить НАТО Росію? Чи допоможе альянс Україні відбити російську військову агресію? Перед початком нинішнього саміту НАТО на ці питання шукають відповіді політики, експерти з питань безпеки та громадськість.

«Українське питання» учасники саміту виносять як одне з головних, про що напередодні заявив генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. Він пообіцяв, що Україна отримає підтримку Альянсу як держава, яка «зіштовхнулась з російською агресією».

Дейвід Камерон, прем’єр-міністр Великої Британії та Андерс Фоґ Расмуссен, генсек НАТО
Дейвід Камерон, прем’єр-міністр Великої Британії та Андерс Фоґ Расмуссен, генсек НАТО

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що від нинішнього саміту Україна сподівається отримати статус спеціального партнера НАТО, а також статус ключового союзника США. На засіданні Кабінету міністрів 3 вересня Яценюк нагадав, що уряд схвалив законопроект про скасування позаблокового статусу України, щоб отримати перспективу членства у НАТО.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін у свою чергу повідомив журналістам, чого конкретно варто очікувати від нинішнього саміту Альянсу у царині співпраці між Києвом і НАТО за умов російської агресії проти України.

Альянс чітко розуміє виклики, які перед ним поставлені у зв’язку з актами агресії Російської Федерації проти України і шукає відповіді на ці виклики
Павло Клімкін

«Ми працюємо над якісним посиленням взаємної сумісності наших збройних сил із силами НАТО, працюємо над посиленням військово-технічної компоненти. Це є ключові пріоритети. Питання України є одним з ключових на нинішньому саміті НАТО. Таким чином, зараз альянс чітко розуміє виклики, які перед ним поставлені у зв’язку з актами агресії Російської Федерації проти України і шукає відповіді на ці виклики», – пояснив Клімкін журналістам.

Українська спільнота очікує, що учасники саміту НАТО ухвалять конкретні рішення для деескалації конфлікту на Донбасі і повернення довіри до системи колективної безпеки. При цьому все частіше під підтримкою альянсу українці розуміють не заяви, а дії, наприклад, передачу зброї або засобів індивідуального захисту для бійців, зазначив голова громадської ліги «Україна – НАТО» Сергій Джердж.

«Сьогодні, коли в Європі відбувається українсько-російська війна, не ми її починали, тож очевидно, що питання України буде на першому місці. Я думаю, що країни – члени НАТО «шліфують» свої позиції, і на саміті НАТО будуть прийняті якісь реальні резолюції, які будуть певним мотиватором для дій, щоб допомогти Україні виграти цю війну. Іншого я не бачу», – зазначив Джердж.

Експерти благодійного фонду «Майдан закордонних справ» не очікують від саміту НАТО конкретних рішень (чи то дій) щодо підтримки України. Адже наразі жадані для українців сигнали від членів альянсу відсутні – надавати Україні військову і військово-технічну допомогу (озброєння і військову техніку) у її війні проти Росії Північноатлантичний альянс поки що не збирається.

«Наші фахівці сподіваються, що під час переговорів офіційний Київ наполегливо порушуватиме питання виконання положень Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО від 1997 року. Цей документ містить посилання на гарантії безпеки України як без’ядерної держави», – зазначено у прес-релізі фонду.

Але окремі країни-члени НАТО уже допомагають Україні у рамках двосторонніх відносин з Києвом, зазначили у «Майдані закордонних справ».

Так, Канада, Литва, Польща і США передали гуманітарну допомогу українській армії.

А Німеччина офіційно заявила про намір прийняти на лікування двадцятьох українських бійців, які отримали серйозні поранення в «Іловайському котлі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG