Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: летальна і нелетальна зброя буде на двосторонній основі


Петро Порошенко серед голів держав і урядів країн-членів НАТО, 4 вересня 2014 року
Петро Порошенко серед голів держав і урядів країн-членів НАТО, 4 вересня 2014 року

На саміті НАТО багато союзників заявили про додаткову практичну допомогу Україні, що буде надана на двосторонній основі, включаючи двостороннє військове співробітництво у сфері постачання летальної і нелетальної зброї, заявив сьогодні президент України Петро Порошенко за результатами засідання Комісії Україна – НАТО.

Серед інших моментів двосторонньої співпраці – зобов’язання членів НАТО зробити внесок у новостворені цільові фонди з нарощування обороноздатності і, що особливо важливо, реабілітація поранених військовослужбовців, сказав Порошенко і додав: «Ми вітаємо та цінуємо цю демонстрацію істинного особливого партнерства».

«Я ніколи раніше не відчував настільки сильну підтримку, яка була продемонстрована сьогодні щодо України, з боку лідерів держав та керівників урядів, які представляють народи країн-членів НАТО», – сказав президент.

За його словами, міжнародна та регіональна безпека і стабільність нині грубо підриваються російською агресією проти України. «Із самого початку цієї ворожнечі альянс надавав Україні максимально можливу політичну та практичну підтримку. Ця позиція була підтверджена головами держав і урядів держав-членів НАТО сьогодні. Це високо цінується», – наголосив Порошенко.

«Цілком нова ситуація в контексті безпеки, що виникла внаслідок цієї агресії, потребує наших спільних заходів, спрямованих на протистояння новим викликам, зокрема загрозі гібридної війни, та на побудову нових стратегічних рамок співробітництва Україна – НАТО», – додав він.

Порошенко також заявив, що подальше поглиблення особливого партнерства Україна – НАТО буде невід’ємною частиною євроінтеграційного курсу України. «Залишаючись відданою імплементації широкомасштабних реформ, спрямованих на інтеграцію з ЄС, Україна буде і надалі переслідувати цю мету через Щорічну національну програму співробітництва Україна – НАТО, а також інші наявні інструменти та механізми. Такий підхід створить необхідну синергію між європейською інтеграцією та євроатлантичним співробітництвом України», – наводить слова президента України його прес-служба.

А на спільній прес-конференції з генеральним секретарем НАТО Андерсом Фоґом Расмуссеном президент щодо визначення часу приєднання України до НАТО сказав: «Коли країна зможе відповідати усім критеріям членства, коли український народ вирішить, коли і яким чином відбудеться приєднання до блоку». За його словами, зараз поліпшення можливостей співпраці з НАТО важливіше, ніж питання вступу до Північноатлантичного союзу.

Расмуссен сьогодні ж заявляв, що Північноатлантичний союз не надасть Україні військової допомоги, бо не має для цього можливості, але їх мають окремі країни-члени, «тож рішення про це є рішеннями національними, і ми не маємо наміру втручатися в них», сказав він. В інших виступах сьогодні Расмуссен заявляв, що НАТО натомість збирається допомогти Україні реформувати оборонний сектор і розбудувати міцну сучасну армію.

Сьогодні в місті Ньюпорті у Вельсі у Великій Британії почався саміт НАТО, на якому наслідки становища в Україні після воєнного вторгнення Росії є одним із головних питань. Петро Порошенко, зокрема, провів там низку багатосторонніх і двосторонніх зустрічей із чільниками країн-членів НАТО.

Очікується, що завтра на саміті ухвалять іще низку рішень на підтримку України.

Днями уряд України подав до Верховної Ради законопроект про відмову держави від позаблокового статусу, який запровадив попередній президент Віктор Янукович, і про повернення до курсу на євроатлантичну інтеграцію і вступ до НАТО, що був чинний до приходу Януковича до влади.

XS
SM
MD
LG