Доступність посилання

ТОП новини

Якщо у Мінську ухвалять план Путіна, це буде капітуляцією України – експерт


Володимир Путін, Олександр Лукашенко та Петро Порошенко 26 серпня 2014 року
Володимир Путін, Олександр Лукашенко та Петро Порошенко 26 серпня 2014 року

Київ – 5 вересня на Донбасі може початися втілення «мирного» плану, який нав’язав Путін і це призведе до створення ще одного Придністров’я під назвою «Новоросія». Таким чином експерт Григорій Перепелиця прокоментував Радіо Свобода готовність президента Порошенка оголосити припинення вогню на Донбасі в разі успіху переговорів «тристоронньої групи» в Мінську 5 вересня. Натомість радник міністра оборони України Олександр Данилюк зазначає, що Київ має демонструвати світу прихильність до мирного врегулювання. Але поступки в питанні державного суверенітету неприпустимі.

5 вересня сторони протистояння на Донбасі можуть оголосити про припинення вогню. Про це президент України Петро Порошенко заявив у рамках саміту НАТО у Вельсі. 5 вересня «о 14:00, якщо зустріч (контактної групи у Мінську – ред.) відбудеться, я звернуся і дам доручення керівництву Генерального штабу про двостороннє припинення вогню, і ми сподіваємося, що імплементацію мирного плану буде розпочато», – сказав Порошенко.

Експерт з питань міжнародної безпеки Григорій Перепелиця у коментарі Радіо Свобода погодився з тим, що йдеться про мирний план. Тільки з уточненням, що це може виявитися план президента Росії Володимира Путіна.

«Про який саме план іде мова?»

«Постає питання – про який саме план іде мова? Про план Путіна чи про план Порошенка? На цьому ніхто не акцентує уваги. Росія, сепаратисти говорять про мирний план і українська сторона говорить про мирний план. Якщо ухвалять план Путіна, то це – капітуляція України. Практично вона передбачає абхазізацію Донбасу», – констатує фахівець.

3 вересня Путін оприлюднив свій план із семи пунктів щодо «припинення кровопролиття та стабілізації обстановки на південному сході України». В плані немає жодного пункту про те, що мала б зробити Росія для такого мирного врегулювання.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк називав пропозиції господаря Кремля заморожуванням конфлікту на Донбасі.

«Сім пунктів» російського президента нібито для вирішення кризи в Україні дивним чином нагадують план порятунку російських терористів... Цей черговий «план» – спроба окозамилювання для міжнародного співтовариства перед самітом НАТО і спроба уникнути неминучих рішень Європейського Союзу про нову хвилю санкцій проти Росії», – вважає Арсеній Яценюк.

«Ми вже бачили і одностороннє перемир’я з боку України»

Григорій Перепелиця перерахував усі попередні спроби досягнення домовленостей з Росією – у Женеві, Нормандії, Берліні… Всі ці спроби виявилися марними і завершувалися посиленням агресії Росії проти України.

«Ми вже бачили і одностороннє перемир’я з боку України. Коли Порошенко оголосив одностороннє перемир’я, тільки за один день загинуло 20 наших бійців. І це дало терористам можливість накопичити сили і нищити наших військових, коли вони не мали права на вогонь у відповідь», – нагадує Григорій Перепелиця.

«Мирне врегулювання може ґрунтуватися винятково на збереженні територіальної цілісності»

Радник міністра оборони України Олександр Данилюк погоджується із Григорієм Перепелицею стосовно підступності Путіна. На превеликий жаль, констатує Олександр Данилюк, мирне врегулювання на Донбасі навряд чи досяжне. Проте робити все можливе для такого врегулювання варто, вважає він.

«Переконаний, що верховний головнокомандувач відстоює абсолютно правильну позицію. Тому що Україна має демонструвати всьому світу, що ми насправді налаштовані саме на мирне врегулювання. При цьому, безперечно, мирне врегулювання може ґрунтуватися винятково на збереженні територіальної цілісності й державного суверенітету України», – підкреслив Олександр Данилюк.

Президент Порошенко також зауважив, що у разі зриву переговорів у Мінську готовий інший варіант, який він назвав «рішучими діями».

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG