Доступність посилання

ТОП новини

Червоний Хрест каже, що не доставив допомогу до Луганська через обстріл


Міжнародний комітет Червоного Хреста повідомив у суботу без подробиць, що вранці направив вантажівки з гуманітарною допомогою до Луганська, але обстріл змусив їх розвернутися біля Станиці Луганської.

«Гуманітарна допомога необхідна на Сході України. Нам мають дати змогу доставити її безпечно і якнайшвидше», – мовиться в повідомленні МКЧХ у твітері.

Із повідомлення не зрозуміло, хто міг здійснювати обстріл за умов чинного нині припинення вогню. Сторони заявляють, що цього режиму переважно дотримуються, хоча окремі порушення стаються. Сторони звинувачують у цих порушеннях одна одну й заперечують свою вину.

Також не відомо, про яку саме гуманітарну допомогу йдеться. Таку допомогу від себе й від міжнародної спільноти вже не раз посилала в захоплені сепаратистами частини Луганської й Донецької областей українська сторона. Сепаратисти вже кілька разів не впускали до себе такої допомоги, зупиняючи її обстрілами.

Водночас останнім часом Росія заявляє, що готується ввести на Схід України свій новий «гуманітарний конвой». Наразі не відомо, чи не може йтися в нинішньому повідомленні МКЧХ саме про таку допомогу з боку Росії.

Раніше в суботу в РНБО повідомили, що за останні три дні українська сторона не отримувала ніякої інформації про рух та вміст імовірного нового гуманітарного вантажу з Росії. Такі слова речника Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрія Лисенка навело видання «Українська правда».

Про такий новий «гуманітарний конвой», про намір ввести який до України Росія заявляє вже давно, говорили у п’ятницю в білоруському Мінську представники Росії й України після укладення там попередньої домовленості про мирне врегулювання на Сході України.

Зокрема, посол Росії в Україні Михайло Зурабов повідомив, що вже в суботу Росія направить під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста перший конвой у північному напрямку; другий конвой піде залізничним транспортом, «і далі по всіх цих коридорах ми зможемо направляти гуманітарну допомогу від усіх донорів, які в цьому зацікавлені».

Другий президент України Леонід Кучма підтвердив, що йшлося про те, що вже в суботу до східних регіонів України мають надійти перші партії нового гуманітарного вантажу з Росії.

Минулого місяця Росія вже вводила в Україну «гуманітарний конвой» силою без належного оформлення, без дозволу України і без супроводу Червоного Хреста.

XS
SM
MD
LG