Доступність посилання

ТОП новини

«Особливий статус» для Донбасу – «спецзона» чи окупована територія?


Угруповання «ДНР» і «ЛНР», визнані в Україні терористичними, наполягають на «незалежності» зайнятих ними територій Донбасу. Такі коментарі бойовики зробили навздогін переговорам у Мінську. На наступних переговорах контактної групи бойовики, як вони самі кажуть, мають намір активніше порушувати це питання. Тим часом офіційний Київ наголошує: питання територіальної цілісності України не є предметом перегорів. Деякі з опитаних Радіо Свобода експертів не виключають, що 5 вересня у Мінську взагалі не йшлося про «незалежність» підконтрольних «ДНР» і «ЛНР» територій, а «перемирʼя» сторони конфлікту використають для перегрупування сил.

Законодавче затвердження «особливого статусу» «деяких районів Донецької і Луганської областей» – пункт «мінського протоколу», який викликає чи не найбільше запитань. У мінських домовленостях розробка й ухвалення такого закону згадується в пункті про децентралізацію влади і повторюється у положенні про проведення на Донбасі дострокових місцевих виборів.

Що означає «особливий статус» «деяких районів Донецької і Луганської областей», учасники мінської контактної групи не пояснили. Ірина Геращенко, уповноважена президента України з питань урегулювання ситуації на Донбасі, пізніше заявила, що ці положення відповідають раніше оприлюдненому Петром Порошенком мирному плану. Радник глави держави Юрій Луценко у своєму «Фейсбуці» заявив, що, згідно з «мінським протоколом», «спецзона» на Донбасі – це територія, зайнята бойовиками і російськими військами, «ракова пухлина», якій не можна дозволити розростатися.

Однак реально у протоколі навіть не згадуються угруповання «ДНР» чи «ЛНР», відсутні формулювання на кшталт «території, контрольовані бойовиками». Відповідно, не уточнено, про які такі «деякі райони Донецької і Луганської областей» ідеться і які місцевості можуть претендувати на «особливий статус». У протоколі прописані лише три сторони-учасниці контактної групи: Україна, Росія і ОБСЄ. Так звані лідери так званих «ДНР» і «ЛНР» були на переговорах, підписали протокол, але на домовленостях навіть не вказані їхні «регалії».

І все ж лідери «ДНР» і «ЛНР» позиціонують себе, а не російську сторону, повноцінними учасниками мінських переговорів. В угрупованнях, які Україна визнала терористичними, кажуть, що і далі наполягають на незалежності зайнятих ними територій. «Кожна сторона може трактувати поняття особливого статусу по-своєму, – заявив у коментарі «Інтерфаксу» один із так званих лідерів «ДНР» Андрій Пургін. – Ми це тлумачимо як збереження незалежності із загальним культурним, економічним простором з Україною».

Водночас так званий лідер «ЛНР» Ігор Плотницький повідомив, що на зустрічі у Мінську майбутній статус територій, контрольованих «ДНР» і «ЛНР», узагалі не обговорювали. За його словами, учасники контактної групи 5 вересня говорили переважно про припинення вогню.

Про реальний мир можуть домовитися лише Порошенко і Путін – експерт

Микола Сунгуровський
Микола Сунгуровський

Директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський каже, що «мінський протокол» викликає більше запитань, ніж відповідей. На думку експерта, сторони переговорів у Мінську взагалі не вповноважені домовлятися щодо питань на кшталт особливого статусу тієї чи іншої території чи проведення дострокових виборів – це мало б сенс лише у разі, якби про мир домовлялися напряму президенти України і Росії.

Єдиний сенс укладання цього «перемирʼя» – переформатувати сили
Микола Сунгуровський

«Я так розумію, єдиний сенс укладання цього «перемирʼя» – сторони потребували його, щоб взяти «передишку», переформатувати сили, забезпечити підкріплення, обмінятися полоненими, вивезти поранених, обмінятися тілами загиблих. Це ті умови перемирʼя, на які вповноважена ця контактна група. Не більше», – зазначає аналітик.

Микола Сунгуровський каже, що за нинішніх умов укладення тривалого миру (зокрема й за умови надання територіям, контрольованими бойовиками, «особливого статусу») – це фактичне заморожування конфлікту. А це, за словами військового експерта, зовсім не означає для України мир і стабільність.

Донбас – це окупована територія – Казанський

Денис Казанський
Денис Казанський

Донецький блогер Денис Казанський вважає неприйнятними будь-які домовленості з контрольованими Росією бойовиками «ДНР» чи «ЛНР». На його думку, зайняті ними населені пункти Донбасу – це окуповані території, і офіційному Києву варто було б визнати це де-юре – так, як це зробили з Кримом.

Ця територія не може мати ніякого особливого статусу у складі України, окрім як статусу окупованої
Денис Казанський

«Ця територія є окупованою. Вона не може мати ніякого особливого статусу у складі України, окрім як статусу окупованої, – наголошує блогер. – Там не діють українські закони, там немає української влади, там немає Конституції. Це територія, яку ми, за фактом, не контролюємо».

Водночас, за словами військового експерта Миколи Сунгуровського, ситуація з Донбасом суттєво відрізняється від тієї, що склалася у Криму. Він нагадує, що Росія прийняла Крим у свій склад – хай і без згоди на це України. «Якщо Донбас отримує якийсь особливий статус у складі України, але при цьому не приєднується до Росії, це фактично означає конфлікт цієї території з Україною. Росія не захоче приєднувати Донбас. Ці дві області фактично перетворюються на Палестину», – вважає експерт.

Микола Сунгуровський наголошує, що якщо Крим Росія анексувала з міркувань ідеологічних, а також тому, що там є військова база, то Донбас потрібен Кремлю виключно як зона нестабільності у складі України.

Порошенко у Маріуполі: нашу землю нікому не віддамо
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Україна повинна жорстко показувати, що вона не буде відступати зі своєї території ні на пʼядь
Андрій Діхтяренко

Луганський журналіст Андрій Діхтяренко вважає, що про перемирʼя за тими пунктами, які підписали у Мінську, неможливе. Він наполягає, що офіційний Київ має діяти жорстко. «Україна повинна жорстко показувати, що вона не буде відступати зі своєї території ні на пʼядь», – упевнений журналіст. Він розповідає, що більшість населення Луганська, яке залишилося у місті, до останнього вірила, що до кінця літа обласний центр звільнять українські сили.

Поки у Мінську тривали переговори контактної групи, у Вельсі президент України Петро Порошенко наголошував журналістам: суверенітет і територіальна цілісність України не є питанням перемов у білоруській столиці. Глава держави також заявив: Україна не має наміру виводити з Донбасу свої війська, бо це її територія.

Попри всі докази, Росія не визнає участі у конфлікті на Донбасі її регулярних військ. Це, ймовірно, і є каменем спотикання у ситуації, що склалася на сході України. Доки Росія робить вигляд, що «не є стороною конфлікту» (як заявляв речник Путіна Дмитро Пєсков), домовлятися про мир просто немає з ким.

Протокол за результатами консультацій Тристоронньої контактної групи щодо спільних кроків, спрямованих на імплементацію Мирного плану Президента України Петра Порошенка та ініціатив Президента Росії Володимира Путіна (оригінальний текст, переклад)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG