Доступність посилання

ТОП новини

Луганськ – Київ: повернення «двадцятки»


Прибуття поїзда Луганськ-Київ після двох місяців вимушеної перерви
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Прибуття поїзда Луганськ-Київ після двох місяців вимушеної перерви

Київ – Ранок, 24 вересня, залізничний вокзал у Києві. Біля виходу на шосту платформу – купа людей. Вони чекають на поїзд №520 Луганськ – Київ. За останні 60 днів цей поїзд приходить вдруге. Перший раз після тривалої перерви він прибув 23 вересня.

Поїзд йде через Родакове, Сентянівку, Сіверськ, Красний Лиман, Харків, Полтаву – оминаючи Алчевськ і Дебальцеве. До столиці прибуває без запізнень. Вчора колишня «двадцятка» навіть випередила розклад і прибула до Києва на 45 хвилин раніше.

Люди на платформі заспані, один молодий чоловік з великим букетом квітів, але виявляється, що він чекає на кримський поїзд, який прийде згодом. Нарешті оголошують прибуття швидкого поїзда «Лугань».

«Ні-ні, не треба мене знімати, – каже молода жінка з купою спортивних сумок, – краще підкажіть, де вантажник». Одразу поруч з’являється чоловік у заношеному камуфляжі й вантажить речі на візок.

Провідниця теж відмовляється від інтерв’ю на камеру й розповідає, що все добре, що весь час, поки не ходив поїзд, була в Луганську, що рада можливості працювати, а пасажири ще щасливіші, що можуть їздити.

«Доїхали чудово, спокійно, проблем з квитками не було, я взяла за добу до відправлення через інтернет», – розповідає 19-річна Юлія у модних окулярах й навушниках, вона приїхала до Києва на навчання.

«У Красному Лимані заходила Нацгвардія, перевіряли паспорти, у дівчат все абсолютно спокійно, а чоловіків, особливо іноземців, перевіряли, називаючи їхні прізвища по рації, але все добре, наскільки я знаю, з поїзда нікого не знімали», – додає вона.

Середнього віку чоловік у літній спортивній куртці забирає з поїзда передачу – дитячу ванночку й коляску. Декілька хлопців, які виходять із поїзда, відмовляються розмовляти. Радо зупиняється похилого віку чоловік з вусами: «Добре їхалось, тепло, у нашому вагоні вільних місць, здається, не було».

Про поточну ситуацію у Луганську каже: «все спокійно, як оголосили перемир’я, то нічого не було, жодної стрілянини. Багато людей повертається в місто, хто за речами, а хто й жити. Хоча чи надовго цей мир, краще наш уряд знає».

На сьогоднішній поїзд Луганськ – Київ є лише 12 вільних місць – чотири в купе й вісім у люксах. А от зі столиці до найсхіднішого обласного центру найближчій квиток є лише на 1 жовтня, й лише на одне з 740 місць. За повідомленням прес-служби «Укрзалізниці», якщо попит на цьому маршруті не спаде, то кількість вагонів збільшать.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG