Доступність посилання

ТОП новини

Уряд має політичну волю на реалізацію закону про очищення влади – Петренко


Міністр юстиції Павло Петренко
Міністр юстиції Павло Петренко

Уряд має політичну волю на реалізацію закону про очищення влади. Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко.

«З першого дня набуття чинності закону уряд прийме всі необхідні рішення для того, щоб норми закону були втіленні в життя, а це означає, що конкретні державні службовці пройдуть люстраційну перевірку і ті особи, які не відповідають вимогам закону, будуть звільнені без права на заняття цих посад протягом 10 чи 5 років», – зазначив він.

Петренко уточнив, що в першу чергу це стосується осіб, які працюють в центральному апараті Кабміну: міністри, заступники міністрів, керівники центр органів влади.

За його словами, з першого дня прийняття закону міністерство юстиції як той орган, який буде координувати процес люстрації, звернеться до громадських активістів з метою негайного формування громадської ради, яка згідно з законом буде контролюючим органом з боку суспільства щодо проведення прозорої та повномасштабної люстрації всіх державних службовців.

Сьогодні голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав закон про люстрацію і закликав президента Петра Порошенка поставити свій підпис під документом сьогодні.

16 вересня Верховна Рада України ухвалила закон про люстрацію.

За відповідне рішення проголосував 231 народний депутат із 246. Перед цим депутати робили невдалі спроби ухвалити цей документ, однак він не набрав необхідної кількості голосів. У цей час протестувальники, що вимагали ухвалення закону під стінами парламенту, перекрили рух на вулиці Грушевського і підпалили шини.

За словами прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, під дію закону про люстрацію потрапляють близько мільйона чиновників.

XS
SM
MD
LG