Доступність посилання

ТОП новини

«Межигір’я» як бренд шахраїв від мистецтва


Частина експонатів із виставки «Cкарби Межигір'я» колекції екс-президента Віктора Януковича
Частина експонатів із виставки «Cкарби Межигір'я» колекції екс-президента Віктора Януковича

Мінськ – КДБ Білорусі виявило злочинне угруповання, яке спробувало продати фальшиві картини зірок світового мистецтва як трофеї з колекції екс-президента України Віктора Януковича у «Межигір’ї». Арештованим торговцям загрожує до 5 років ув’язнення, картини конфісковано.

За п’ять картин нелегальні торговці творами художнього мистецтва хотіли отримати 2 мільйони євро. Вони продавали їх під виглядом робіт всесвітньо відомих художників Клода Моне, Вінсента ван Гога, Едварда Мунка, Костянтина Юона та Василя Кандинського. Але КДБ зупинило оборудку та арештувало цих бізнесменів від мистецтва.

Як повідомив речник КДБ Білорусі Артур Стрех, затримані стверджували, що пропоновані ними на продаж твори мистецтва були вивезені з резиденції екс-президента України Віктора Януковича «Межигір’я». За словами пана Стреха, ці картини зовсім не належать пензлю ван Гога чи Мунка, але це дійсно оригінальні твори невідомих художників XVIII-XIX століть.

Картини мають певну цінність, проте їхня вартість значно нижча, ніж та, що була заявлена продавцями
Артур Стрех

«Фахівці, за попередніми даними, вважають, що картини мають певну цінність, проте їхня вартість значно нижча, ніж та, що була заявлена продавцями, – пояснив Стрех. – Також в ході обшуків за місцем проживання затриманих осіб співробітники КДБ виявили та вилучили понад 100 старовинних ікон і картин».

Щодо підозрюваних КДБ Білорусі порушив кримінальну справу за незаконну підприємницьку діяльність, їм загрожує до 5 років ув’язнення.

Білоруський ринок творів мистецтва сприяє шахрайству

Мистецтвознавець з Мінська Максим Жбанков зауважує з приводу цієї детективної історії, що картин Ван Гога чи Мунка в Білорусі немає взагалі, ринок творів мистецтва в Білорусі нерозвинутий та непрозорий, що сприяє шахрайству.

Максим Жбанков, мистецтвознавець
Максим Жбанков, мистецтвознавець

Пан Жбанков називає симптоматичним те, що продавці представляли ці картини як викрадені з колекції Януковича: «По-перше, це відповідає іміджу Януковича, по-друге, цей сюжет, як кажуть, на слуху. Це та легенда, яка цю підробку могла б швидко легітимізувати, бо коли це дійсно звідти, то ясна справа, що жодних сертифікатів, які б довели

Жодних сертифікатів, які б довели справжність цих творів, просто немає. Мовляв, що ви хочете, ситуація війни
Максим Жмаков

​справжність цих творів, просто немає. Мовляв, що ви хочете, ситуація війни. Це як крадені речі продають. І тут така штука могла б спрацювати».

Пан Жбанков взагалі невисокої думки про мистецький смак Віктора Януковича, але те, що він міг би володіти картинами художників рівня Клода Моне чи Едварда Мунка, не виключає.

«Паралелі відносні, але можна згадати, наприклад, як свого часу німецькі нацисти також збирали невірогідні колекції, не тому що вони були любителями ван Дейка чи Рембрандта, вони просто накопичували скарби. І тому розвинутий мистецький смак того ж Януковича зовсім не був би обов’язковою умовою придбання цих картин, – каже мистецтвознавець. – Це можна було б розглядати як ефективні фінансові вкладення, бо ціна таких картин не знижується, а тільки росте».

Проте вірогідність того, що в Білорусі дійсно перехопили картини з межигірської колекції, експерт Максим Жбанков вважає невеликою, скоріше всього це витівка продавців-шахраїв від мистецтва, вважає він.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG