Доступність посилання

ТОП новини

На Донбасі досі – щонайменше 3 тисячі військових Росії – експерт


Київ – На території України воюють на порядок більше російських кадрових військових, ніж вважають на Заході, наголошує керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук. Раніше представник НАТО, підполковник Джей Джанзен заявив, що в Україні залишаються «сотні російських військових, включно зі спецназом». Утім, насправді – це тисячі солдатів та офіцерів, які воюють як у складі безпосередньо армійських підрозділів, так і у складі угруповань озброєних сепаратистів, зазначає у інтерв’ю Радіо Свобода Дмитро Тимчук.

На території України воюють щонайменше 3 тисячі російських кадрових військових, заявляє у інтерв’ю Радіо Свобода керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук. Це або безпосередньо підрозділи російської армії: батальйонно-тактичні групи та диверсійно-розвідувальні групи спецназу; або військові фахівці у складі загонів сепаратистів – танкісти, оператори безпілотників, артилеристи, уточнює експерт.

Зокрема, участь російських армійських підрозділів фіксували й у штурмі донецького аеропорту, але зараз їх відвели, зауважує Дмитро Тимчук.

«Серед терористів були чутки, що їх перекидають на територію Росії. Але ми отримали інформацію по двох напрямках, що їх перекидають не на територію Росії, а в район Горлівки і Комсомольського. За нашою інформацією, у Донецьку залишаються російські військові, у складі терористичних груп. Вони навіть створили, як вони називають, «розвідувальну ескадрилью», яка корегує вогонь, перш за все мінометів. Керують російські фахівці. Вони не у складі російських підрозділів, а у складі груп бойовиків: «Кальміус», «Армія ДНР», «Православна армія. Але це кадрові російські військовослужбовці. Так само танкісти, які залишаються у Донецьку. Це теж кадрові військові», – розповідає Тимчук.

«У будівлі Луганської СБУ поселилися чеченці»

За словами експерта, підрозділи російської армії, які залишаються на території України, нині намагаються уникати великих населених пунктів. Водночас диверсійно-розвідувальні групи працюють по смузі від Донецька на південь: Новоазовськ-Тельманове-Ольгинка. Крім того, бачили, як перекидали танковий російський підрозділ біля Ольгінки, який імовірно буде спрямований у напрямку Волновахи, каже Тимчук.

«У Луганській області така сама картина. Тобто вони зараз не працюють. В самому Луганську ми бачимо лише російських найманців. Зараз, зокрема, будівлю СБУ у Луганську звільнили від місцевих терористів. Зараз там поселилися чеченці», – зауважує експерт.

«В ДНР заборонили фотографувати техніку і російських військових»

Водночас Дмитро Тимчук визнає, що не всю інформацію про дії російських військових на території України нині можна підтвердити документально. За його словами, ватажки угруповань озброєних сепаратистів та російські військові роблять все, що можуть, аби завадити документуванню перебування підрозділів та окремих фахівців армії Росії на території України.

«У «ДНР» взагалі заборонили фотографувати під загрозою арешту. Не знаю, яка там потім кара на порушників чекатиме. Заборонили фотографувати техніку і російських військових та бойовиків. Ми думаємо, що це під тиском російських військових, щоб їх потім не ідентифікували по соціальних мережах. Дуже багато російських військових, яких ідентифікують по соціальних мережах», – уточнює Дмитро Тимчук.

Тим часом, за даними НАТО, протягом цього тижня виведення російських військових з території України не відбувалося. Водночас, як повідомив представник альянсу Джей Джанзен, близько 20 тисяч російських військових усе ще перебувають поблизу кордону з Україною.

Місяць тому у НАТО стверджували, що на сході України перебувають декілька тисяч російських військових і сотні одиниць танків і бронетехніки, що надають підтримку проросійським сепаратистам у їх протистоянні з українською армією.

Росія не підтверджує участь у бойових діях на Донбасі своїх кадрових військових. У російському МЗС раніше заявили, що ані Захід, ані Україна не мають доказів присутності на сході підрозділів російської армії. Водночас наприкінці серпня постпред Росії в ООН Віталій Чуркін визнав, що на Донбасі воюють російські добровольці.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG