Доступність посилання

ТОП новини

Петро Порошенко намагався сподобатись Львову


Президент України Петро Порошенко під час свого візиту до Львова, 3 жовтня 2014 року
Президент України Петро Порошенко під час свого візиту до Львова, 3 жовтня 2014 року

Львів – Президент України Петро Порошенко пообіцяв звільнити голову Державної прикордонної служби України Миколу Литвина, а також підписати Закон про люстрацію. Про це глава держави заявив у Львові. Вперше після президентських виборів Петро Порошенко відвідав місто Лева. Однак чи ця поїздка була більше у ролі президента чи лідера партійного блоку в час виборчої кампанії?

Львівські вулиці у центрі міста, на подив львів’ян, нині були порожні від припаркованих абияк автомобілів. Від ранку працівники ДАІ розчищали місто від машин. Правоохоронці чатували у центральній частині Львова на кожному кроці.

Петро Порошенко спершу відвідав академію Сухопутних військ, де нагородив за особисту мужність і героїзм орденом «За мужність ІІІ ступеня» трьох курсантів академії, які воювали на Сході України.

А у цей час студенти Франкового університету вже вишикувались вітати президента у своєму виші. Хтось говорив Радіо Свобода, що чекають за вказівкою викладачів від 13-ї години (зустріч розпочалась о 15:10), а хтось прийшов зі власної волі.

Студенти в очікуванні президента України Петра Порошенка, Львівський національний університет імені Івана Франка, 3 жовтня 2014 року
Студенти в очікуванні президента України Петра Порошенка, Львівський національний університет імені Івана Франка, 3 жовтня 2014 року

– Я прийшла сама, бо мені цікаво, хотіла привітати Петра Порошенка. Мої батьки голосували за нього, особливо підтримував дідусь. Він сильний президент, особливо у нинішній важкий для країни час. Це не порівняти з минулими.

– Чи щось змінилось за Петра Порошенка? Нічого не змінилось суттєво. Я б хотіла, щоб наша країна була сильною і багатою.

Закон про люстрацію змінить владу

Виступ Петра Порошенка в актовій залі перед представниками місцевої влади, підприємцями, громадськими діячами, митцями транслювався у прямому ефірі державного радіо і телебачення (що дехто з присутніх оцінив як передвиборний піар). Та й головний акцент у своєму 40-хвилинному виступі президент зробив українською мовою як єдиною державною – другою державною мовою, вважає, має бути не російська, а англійська. Говорив про європейське майбутнє держави, запевнив у територіальній цілісності України, не шкодував компліментів на адресу галичан. Тобто, наголошував на тому, чим найбільше переймається виборець на Львівщині.

А ще Петро Порошенко презентував програму стратегічного розвитку України до 2020 року, коли громадяни України мали б жити на три роки довше завдяки реформам у медицині. Взагалі планують реформувати усі державні інституції, влада служитиме суспільству. Найважливіше – оновлення влади і антикорупційна реформа. Тому, за словами Петра Порошенка, він вирішив підписати Закон про люстрацію. Бо весь державний апарат має бути очищений від компартійців, кадебістів, верхівки Партії регіонів. При цьому будуть враховані рекомендації міжнародних інституцій, Конституційного суду.

«У чому перевага закону, крім того, що держава звільниться від представників корумпованої злочинності попередніх років? Перевага, що визначені чіткі правила, критерії, згідно з якими людина буде люстрована. На цьому ми підводимо риску у питанні люстрації. Оці самовільні люстраційні комітети, які інколи працюють не на державу, – ми нарешті це питання заведемо в законодавче поле, і це було для мене головним аргументом. Ті працівники прокуратури, правоохоронних органів, обласних адміністрацій, уряду, які підпадають під люстрацію, будуть звільнені. Я впевнений у тому, якщо ми використаємо визначені критерії, це і буде підведена риска під прозорістю формування влади», – наголосив Петро Порошенко, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Четвертої хвилі мобілізації наразі не буде

На промову Петра Порошенка присутні у залі реагували оплесками. Втім, серед них було чимало львів’ян, які ще не так давно на знак згоди кивали і плескали промові Віктора Януковича. Серед запрошених на представлення програми президента було обмаль молоді, представників нової еліти. Зрештою, живої і відвертої розмови не вийшло – все обмежилось трьома запитаннями із залу.

Хвилює нині мешканців Львівщини чи не найбільше ситуація в країні, чи буде оголошено наступну хвилю мобілізації, коли звільнять усіх полонених. Петро Порошенко не бачить сьогодні необхідності четвертої хвилі мобілізації. Якщо буде мир, то такої потреби й не виникне. Він зауважив, що у бойових діях брали участь 40% мобілізованих із загального числа бійців. А за час перемир’я з полону було звільнено 1342 українських громадян. Нині у полоні перебувають ще 900 осіб. Загалом від початку проведення антитерористичної операції на Сході загинули 946 українських військовослужбовців. Також ще понад 400 тіл невпізнані, але більшість із них – загиблі сепаратисти та російські військові.

Свій візит у Львові Петро Порошенко завершив відвідуванням бронетанкового заводу.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG