Доступність посилання

ТОП новини

Військова прокуратура розслідує діяльність Гриценка, Кузьмука та інших керівників Міноборони


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Військова прокуратура розслідує діяльність екс-міністрів оборони, службовців Укроборонпрому, Укрспецекспорту та Збройних сил України. Справи, пов’язані з розкраданням державних коштів та підривом обороноздатності країни, у відомстві обіцяють довести до кінця. Водночас у політологів виникають сумніви, чи піде справа далі голосних заяв?

Колишні чиновники Міноборони та ЗСУ підірвали обороноздатність України. І проти них вже відкриті кримінальні справи. Про це заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос. Він повідомив, що тільки за останні чотири роки було внесено понад 600 змін до законодавчих актів, які, фактично, зруйнували цілісну систему функціонування Збройних сил. Тому, за словами Матіоса, діяльність кожного попереднього міністрів оборони та начальників Генштабу буде перевірена.

«Військовою прокуратурою було порушено кримінальне провадження за фактом неналежного виконанням посадовими особами керівного складу Міноборони України і Генерального штабу ЗСУ своїх службових обов’язків, які підписували ці документи, які привели до того, що на момент анексії Криму у нас на папері було шість бригад, із яких зрештою вдалося зібрати 400 осіб», – сказав Матіос.

Військова прокуратура розслідує діяльність колишніх міністрів оборони України – Володимира Шкідченка, Євгена Марчука, Олександра Кузьмука, Анатолія Гриценка, Юрія Єханурова, Михайла Єжеля, Дмитра Саламатіна, Павла Лебедєва. Предмет розслідування – їхня діяльність або бездіяльність.

«Дається оцінка всім діям міністрів, які підписували подання до відповідних органів законодавчої влади, до тих, хто приймав рішення і таким чином розвалював систему чіткої дисципліни в Збройних силах, підривав обороноздатність, в тому числі шляхом списування в надлишкове майно бойового озброєння, спорядження тощо», – зазначив головний військовий прокурор.

За словами Матіоса, в українській армії були ліквідовані частини радіоелектронної боротьби, інженерні військові частини, порушена система управління військово-повітряними силами, а склади і арсенали опинилися далеко від місць постійної дислокації військових частин.

Прокуратура почала слідство щодо всіх членів тендерного комітету Міноборони

Також військова прокуратура відкрила кримінальне провадження проти всіх членів тендерного комітету Міністерства оборони України – за зловживання службовими повноваженнями. За словами прокурора, встановлено, що вони незаконно провели тендери у травні й червні цього року. За результатами таких тендерів для потреб тилового забезпечення Збройних сил України закупили паливно-мастильні матеріали за завищеними цінами. Поки що сума збитків становить понад 4 мільйони гривень, але цифра буде збільшуватися, впевнений Матіос.

Крім того, як запевнив військовий прокурор, вже майже закінчене розслідування за ознаками привласнення й розтрати державних коштів в особливо великому розмірі щодо службових осіб Укрспецекспорту.

Повірте, держава і суспільство дізнаються про своїх «героїв». Хто продавав набої, системи залпового вогню
Анатолій Матіос

«Повірте, держава і суспільство дізнаються про своїх «героїв». Хто продавав набої, хто продавав системи залпового вогню, підписував ті чи інші документи, які робили безпорадним наше військо і Збройні сили. Хто продавав системи виявлення артилерійських точок», – запевнив прокурор.

Декларації чи дії?

Люди, проти яких відкриті справи, часто переховуються від слідства, лягають на лікування та виїжджають за кордон. А голосні заяви посадовців робляться лише для резонансу й політичних дивідендів, каже політичний експерт Анталой Октисюк.

Люстрація в системі ЗСУ і правоохоронних органів далі заяв політиків і депутатів не заходить
Анталой Октисюк

«Люстрація в системі ЗСУ і правоохоронних органів далі заяв політиків і депутатів не заходить. Виборча кампанія триває. Щоб підняти політичні рейтинги, представники влади намагаються зробити резонанс. Але навіть досі нема покараних за розстріл на Майдані. Це питання є дуже важливе, але в сучасних умовах воно більш популістичне, ніж дієве. З іншого боку, я боюся, щоб це не стало «полюванням на відьом», – каже політолог.

Тим часом у вівторок Верховна Рада дозволила заочне засудження і конфіскацію майна осіб, які перебувають у міжнародному розшуку за злочини проти України. Також депутати ухвалили у першому читанні закон про створення Антикорупційного бюро, що має розслідувати корупцію серед міністрів, депутатів, держслужбовців, суддів, військовими вищого офіцерського складу тощо. Також у першому читанні Верховна Рада ухвалила ще три урядові антикорупційні законопроекти. В одному з них йдеться про протидію відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом та фінансування тероризму.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG