Доступність посилання

ТОП новини

Утеплення по-українськи: вдома і стіни гріють?


Київ – Українці утеплюють помешкання, очікуючи перебоїв з опаленням та холодної зими. Найпоширеніший методи, до яких вдаються мешканці міст, – зовнішнє утеплення пінопластом. Однак тут можливі помилки, які можуть звести всю роботу нанівець, кажуть експерти з енергетичних питань та й самі будівельники, до того ж – пінопласт і полістирол горять. Товщина утеплення неоднакова в різних регіонах та в окремих будинках, її розраховують за формулами та будівельними нормами. Втім, навіть найтонша ізоляція робить оселю теплішою, а рахунки за комунальні послуги меншими, визнають компанії, які утеплюють українські оселі.

Кабмін знизив зимові ліміти газу для українських міст, відтак у Києві та в інших населених пунктах батареї будуть холоднішими, ніж зазвичай, попереджають урядовці та представники місцевої влади.

Тому українці масово утеплюють приватні та висотні будинки власним коштом. Енергетична стратегія України передбачає окрему програму утеплення житла, але коли її реалізовуватимуть, невідомо.

Люди розраховують тільки на себе і масово звертаються до підприємств, які виконують утеплення стін у житлових будинках, розповів Радіо Свобода представник одного з них, директор компанії «Київпромальп», Олександр Альбіт.

Зовнішнє утеплення вирішує не всі, але майже всі питання щодо тепла в оселях. Навіть якщо утеплювач завтовшки не 15 сантиметрів, а лише 5 – стає відчутно тепліше
Олександр Альбіт

«Зовнішнє утеплення вирішує не всі, але майже всі питання щодо тепла в оселях. Навіть якщо утеплювач завтовшки не 15 сантиметрів, а лише 5 – стає відчутно тепліше. Більшість із тих, хто, утеплився, кажуть, що зникла цвіль на стінах. Але дах, особливо коли це останній поверх, дає більші втрати тепла, ніж стіни, і його треба утеплити в першу чергу. Ну і варто паралельно з утепленням вставляти сучасні вікна», – каже фахівець.

Між тим, часто українці, які звикли до щілин у рамах та протягів, ставлять герметичні вікна, а потім потерпають від несвіжого повітря, констатує керівник програми ЄС «Угода мерів – Схід» Святослав Павлюк. Він радить власникам нових вікон подбати про систему вентиляції, найкраще – встановити рекуператор (енергоощадний пристрій, що нагріває свіже повітря, яке заходить з вулиці за рахунок повітря, яке виходить з оселі). Є й інші особливості «утеплення по-українськи», які можуть завдати шкоди, пояснює Святослав Павлюк.

…Щоб «не гріти вулицю»

Потрібно утеплювати відкоси вікон, бо через них теж втрачається тепло. І не завадить найдешевший захисний екран за батареї – щоб «не гріти вулицю
Святослав Павлюк

«Є легенда, що потрібен термостатичний клапан на батареях. Якщо ж на одному стояку опалення кілька квартир, цей клапан регулює температуру його власникам і паралельно блокує опалення сусідам. Не можна й робити теплу підлогу за рахунок системи центрального опалення: для підлоги неприпустимі металопластикові труби, а температура теплоносія має бути до 40 градусів, нижчою, ніж у радіаторах, – наголошує Павлюк. – Потрібно утеплювати відкоси вікон, бо через них теж втрачається тепло. І не завадить найдешевший захисний екран за батареї – щоб «не гріти вулицю».

Найкраще – утеплювати стіни будинку ззовні, пінополістиролом або мінватою 10–15 сантиметрів завтовшки (залежно від регіону і матеріалу стін), вважає і Святослав Павлюк, і більшість експертів з утеплення та будівельників, яких опитало Радіо Свобода.

Існують різні технології утеплення, але найбільше застережень у фахівців викликають поради окремих компаній та власників квартир, які утеплюють квартири зсередини, попереджає Святослав Павлюк. За його словами, в такому випадку повітря, проходячи з помешкання назовні, охолоджується, через це стає ще більш вологим, і між утеплювачем та стіною його вологість сягає 100%. В цьому місці, в так званій «точці роси», пара конденсується, руйнує стіну і сприяє її промерзанню.

Олександр Альбіт прогнозує, що цього сезону навіть узимку українці масово замовлятимуть утеплення осель. Технічно це можливо, якщо у будівельні розчини додають протиморозні добавки, але це впливає на ціну. Якщо до зими в Києві можна було утеплитися по 300–400 гривень за квадратний метр стіни, то взимку це мало реально, або доведеться місяцями чекати своєї черги у тій компанії, яка утеплює дешевше за конкурентів, розповідають у «Київпромальпі».

Нині бюрократичних перешкод для утеплення багатоквартирних будинків практично немає, адже і влада, й муніципалітети зацікавлені в якнайбільшій економії тепла, заявив Радіо Свобода київський інженер-будівельник Олександр Погорілий. Водночас, додає він, самі ж власники квартир мають зрозуміти, що утеплення треба робити з дотриманням технологій.

Краще утеплювати увесь будинок одразу, або принаймні увесь під’їзд. Тоді не буде виступів стіни та мозаїки кольорів, коли кожен господар фарбує індивідуально
Олександр Погорілий

«З точки зору архітектури – краще утеплювати увесь будинок одразу, або принаймні увесь під’їзд. Тоді не буде виступів стіни та мозаїки кольорів, коли кожен господар фарбує індивідуально. Той, хто робить дешевше, через кілька років має проблеми», – каже він.

Олександр Погорілий не радить мешканцям утеплювати власноруч навіть нижні поверхи, де, як декому здається, можна самому взяти дрель та шпатель, і обійтися і без професіоналів.

«Самодєлкіних» багато, але самостійно зробити це якісно нереально. Є безліч систем утеплення, кожна має власну послідовність дій. Що ж до верхніх поверхів – наймають альпіністів. Але вони повинні мати, крім альпіністського фаху, ще й досвід виконання саме цього виду робіт», – наголошує будівельник.

На чому варто економити, а на чому – ні

Втім, українці намагаються заощадити не лише на виконавцях утеплювальних робіт.

Зазвичай використовують не екструдований пінополістирол, а більш дешевий пінопласт, якщо при цьому враховуються всі тонкощі технології – кінцевий результат не розчарує, вважають будівельники. Гірше, коли економлять на кріпленнях і кріплять утеплювач лише на клей, без дюбелів. В такому випадку, особливо якщо утеплювали поверх керамічної плитки, теплоізоляція довго не протримається, запевняє Олександр Альбіт. Часто власники квартири або виконавці намагаються обійтися без дашка над утеплювачем або роблять його неякісно, і через це волога руйнує стик між пінополістиролом та стіною, констатує Святослав Павлюк. В будівельних компаніях також говорять про неприпустимість використання у штукатурці армувальної сітки не для зовнішніх робіт, а для внутрішніх, або ж фарби, не призначеної для фасаду.

Суттєву економію дає зменшення товщини пінополістиролу або мінеральних плит. Так, за словами Олександра Альбіта, більшість замовників у Києві замовляють утеплення завтовшки 5 сантиметрів, тоді як будівельні норми передбачають 10 і більше, і саме так споруджують нові будинки. Однак навіть тонка ізоляція поліпшує мікроклімат житла: до прикладу, зимова температура у квартирі становила 19 градусів вище нуля, а після утеплення – 23–24. Між тим, більшість експертів сходяться на тому, що суцільна товста теплоізоляція (від 15 сантиметрів) дає змогу досить комфортно перезимувати, навіть якщо батареї будуть ледве теплими.

Який матеріал, а відтак і технологію обрати? Олександр Альбіт каже, що найчастіше шальки терезів схиляються не в бік мінеральної вати, а в бік пінополістиролу чи пінопласту: його легше обробляти, він не боїться вологи. Святослав Павлюк зауважує, що мінеральна вата дорожча, але не боїться пожежі. В Україні вже траплялися загоряння багатоповеріхвок, і для попередження пожеж варто хоча б переривати площі пінопласту смугами мінеральної вати, наголошує експерт. Тим часом у приватних будинках часто застосовують так званий вентильований фасад: рейки на зовнішній стіні, між якими вкладають мінвату, а поверх них – вітробар’єр, ще одну рейку і сайдинг, вагонку чи блок-хаус. В будівельному журналі «Муратор» навіть радять цю технологію для початківців.

Олександр Погорілий радить добирати товщину утеплювача індивідуально для кожного будинку, після того, як розрахують опір теплопередачі для конкретної стіни. Сучасні державні будівельні норми зробили суворішими, і утеплення стін, яке робилося в радянський час, здебільшого недостатнє. Але, наприклад, ті будинки, які мають досить теплі стіни, буває достатньо утеплити навіть сантиметрами пінополістиролу, а будівлі зі старими тонкими бетонними стінами доводиться утепляти плитами пінопласту завтовшки 15 сантиметрів, пояснює Олександр Погорілий. Водночас будівельник каже, що теплоізоляція, товща за необхідну, не є помилкою, просто вона коштує дорожче.

Компанії, які виробляють свою лінійку товарів для утеплення, дають і формули розрахунку товщини матеріалу для різного типу стін. Так, на сайті одного з відомих виробників наведена формула і приклад розрахунку: для стіни з червоної цегли завтовшки 51 сантиметр (для клімату північного, центрального та східного регіонів України) компанія рекомендує використовувати пінополістирол завтовшки 8 сантиметрів.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG