Доступність посилання

ТОП новини

Газовий шантаж Росії і прості поради українцям – як не змерзнути взимку


Напередодні тристоронньої зустрічі між Україною, Росією та ЄС, яка відбулася 26 вересня в Берліні, у четвер увечері угорський газовий оператор FGSZ без попередження перекрив реверс газу в Україну і послався при цьому на «технічні причини». Чи ж не став справжньою причиною такого кроку нещодавній візит представників «Газпрому» до Угорщини і так званий шантаж, який Росія використовує до своїх угорських партнерів? Із таким запитанням Радіо Свобода звернулося до голови правління альянсу «Нова енергія України» Валерія Боровика.

Валерій Боровик
Валерій Боровик

– Я думаю, що тут декілька аспектів. Головний аспект, звісно – це тиск Росії. Тобто політичне керівництво Угорщини і прем’єр-міністр досить позитивно ставляться до діяльності Росії, до вимог чи побажань Росії, і тому це можна спостерігати і в тих вимогах, які ставила, в тому числі, Угорщина до санкцій стосовно Росії, до відносин із РАО «Газпром» і так далі. Тому, в першу чергу, я це пов’язую із тиском, або, скажімо так: м’яким чи жорстким заохоченням з боку Російської Федерації і російського керівництва – керівництва Угорщини.

Позиція Угорщини йде в фарватері російських інтересів. Але з іншого боку, економічно, не дуже вигідно на сьогоднішній день качати газ через Угорщину

По-друге: з іншого боку на кінець минулого місяця, здається, близько 55% було заповнення підземних сховищ в Угорщині і розпорядження прем’єр-міністра Орбана було про те, щоб заповнені вони були до початку опалювального сезону на 100%.Тобто теж аспект, який впливає на це рішення. Що це значить? Це означає, що, фактично позиція Угорщини йде в фарватері російських інтересів. Але з іншого боку, економічно, не дуже вигідно на сьогоднішній день качати газ через Угорщину. Такі ціни, які дає угорська сторона по транспортуванню, не витримує жодна економіка.

Наші партнери з Австрії і Швейцарії брали участь у тендері на купівлю 10% потужностей, які були вільні, по прокачці до 40 мільйонів кубометрів на жовтень місяць, і фактично ці партнери наші вийшли з тендеру – з ціною в 45 доларів вони зупинились. А тендер був виграний з ціною 63 долари за прокачки угорською територією.

Ця прокачка не витримує жодної економічної привабливості. Це не вигідно транспортувати за такою ціною по території Угорщини для України. Я вам в порівнянні скажу, що прокачка по території Словаччини – близько 20 доларів. Тому, фактично, якщо говорити, то це гра політична більше, ніж економічна, і це потрібно розуміти.

– Щодо утеплення країни на нинішній опалювальний сезон. У четвер була прес-конференція президента Порошенка і на цю тему йому, в принципі, ніхто не поставив жодного запитання. Але, напевно, багатьох громадян турбує цей момент…

В нас є дуже серйозні проблеми з теплопостачанням, із виробництвом тепла і постачанням газу, вугілля в Україну, що впливає також на вироблення електроенергії

– Однозначно зараз на першому місці дві речі, які обговорюються в суспільстві – зима, тепло і війна. Про це зараз в основному говорять люди. Всіх цікавить, як ми переживемо зиму, наскільки холодно буде і чи буде війна в країні. Чому не ставили вчора питання про опалювальний сезон? В мене є деяке здивування, тому що всі зосередилися на політичних аспектах, на військових аспектах, а, фактично, в нас є дуже серйозні проблеми з теплопостачанням, із виробництвом тепла і постачанням газу, вугілля в Україну, що впливає також на вироблення електроенергії.

Потрібно дуже серйозно і ретельно пояснювати людям, що вони можуть зробити самостійно, без влади по утепленню

Скрізь люди запитують одне і теж саме: чи буде тепло в домівках, чи будуть їхні діти в безпеці і чи буде війна далі. Тому потрібно дуже серйозно і ретельно пояснювати людям, що вони можуть зробити самостійно, без влади по утепленню. Щоб підготуватися, поки ще сонечко на вулиці, морозів ще немає, щоб підготувати свої будівлі самостійно. І тому ми якраз цим займаємося. Альянс «Нова енергія України» розповсюджує поради, як це зробити.

– Кілька Ваших порад, будь ласка, для слухачів Радіо Свобода.

– По-перше, потрібно дуже сильно проаналізувати ту оселю, в якій ти знаходишся. Порада перша – це заходи теплоізоляції. Вони допоможуть підвищити температуру в квартирі на 3-4%. Заклеїти вікна, провести інші теплоізоляційні заходи. Потім вентиляційні отвори – їх не можна закрити повністю, але можна обладнати їх спеціальними дверцятами або шматком картону.

Потім такі речі, як батареї. Тобто перевірити, щоб не було повітряних пробок, відкрутити клапан на батареї і дочекатися, поки стече вода, щоб не було пробок. Декор-панелі на батареях досить сильно забирають – до 20% тепла. Якщо в квартирі холодно, краще обійтися без них. Потім дуже така проста порада, але цікава – наклеїти фольгу на ДСП та розмістити на стіні за батареєю. Це підвищить тепловіддачу радіатора на 20%. При цьому витрати на опалення зменшуються на 5-10%.

Також у деяких приміщеннях можна пофарбувати радіатор темною фарбою (це може здивування в декого викликати), а не білою (фарбою), і тоді отримати тепла можна в порівнянні з білим радіатором на 8-10% більше. Довгі штори, наприклад, перенаправляють до 20% тепла на обігрів вікна, а не кімнати. Також на ніч можна закривати вікно короткими шторами, а не довгими, які закривають батареї – тоді можна зекономити 10-14% тепла у кімнаті. Оце головні речі, які ми зараз радимо, і вони дуже прості, зрозумілі, але вони допоможуть можливо, не хворіти дітям і людям в ці часи.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG