Доступність посилання

ТОП новини

«На нас чекає жорстока зима, до якої ми абсолютно не готові» – Волинець


Київ – За рахунок запасів газу та реверсу Україна переживе зиму без великих проблем, якщо буде не дуже холодно і якщо заощаджуватимуть усі. Із цим погоджуються і посадовці «Нафтогазу України», й експерти. Водночас об’єднання шахтарів констатують, що через бої на Донбасі кількість діючих шахт та видобуток вугілля впали вдвічі, тож Україна втратила змогу замінювати газ на вугілля та електроенергію. Співрозмовники Радіо Свобода радять масштабну економію енергоресурсів, а на перспективу – переведення систем опалення на альтернативні види твердого палива.

Запас природного газу в українських підземних сховищах за тиждень вересня збільшилися на 1,7% - до 16,218 мільярдів кубометрів, свідчать дані газового оператора – компанії «Укртрансгаз». До прикладу, в липні у сховищах було трохи більше 14 мільярдів. Водночас, у постанові Кабміну про організацію опалювального сезону йдеться, що з жовтня по квітень Україні потрібно 30,2 мільярдів кубів блакитного палива. І лише половину від цієї кількості держава може видобути сама або отримати за рахунок реверсу.

Водночас, частину газу, який Україна має у сховищах, використовувати не можна, бо він необхідний для забезпечення перепадів транзиту, пояснюють експерти.

«Цей рік може увійти в історію нашої енергетики»

Відтак Україна має дефіцит газу у 5-6 мільярдів кубічних метрів заявив Радіо Свобода заступник голови правління НАК «Нафтогаз» Олександр Тодійчук. За його словами, Україна ще сподівається домовитися з Росією про ціну на газ, але водночас держава «має високі шанси» прожити цю зиму і без нових постачань газу із Росії.

Дефіцит газу нині становить 5-6 мільярдів кубічних метрів, залежно від того, наскільки буде холодною зима
Олександр Тодійчук

«Цей рік може увійти в історію нашої енергетики, якщо ми не отримаємо російського газу. Переговори ведуться. Дефіцит газу нині становить 5-6 мільярдів кубічних метрів, залежно від того, наскільки буде холодною зима. Я не скажу, що ми переживемо зиму абсолютно без російського газу, тому що частина палива в сховищах – це російський газ, який ми закачали у весняний час», – розповів Олександр Тодійчук.

Він додав, що успіх опалювального сезону залежить від населення, яке має навчитися економити паливо.

Є й інші ознаки того, що цього року не вдасться домовитися з Росією про збереження оптимальної для Києва ціни на «блакитне паливо», яка була від кінця минулого року. Зокрема, стало відомо, що тристороння зустріч Євросоюзу, України і Росії з вирішення спірних газових питань 20 вересня у Берліні не відбудеться. Про це повідомила у Брюсселі речник Єврокомісії Марлене Гольцнер. За її словами, запропонована дата не влаштувала російську сторону.

На початку вересня Польща та Словаччина призупиняли реверсні поставки газу до України, через те, що самі стали отримувати менше російського газу. Однак на сьогодні обсяги реверсу з ЄС нормалізувалися, підтверджує Марлене Гольцнер.

На додачу до відсутності російського газу Україна має проблему доступу до власного вугілля через бої з сепаратистами та російськими військами на Донбасі. А це обмежує можливості використання вугілля для опалення та виробництва електроенергії, констатує голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. За його даними, через бойові дії на Донбасі Україна видобуває вугілля удвічі менше, ніж торік. Через брак цього палива на початку вересня зупинилася Зміївська ТЕС на Харківщині.

«Загалом на зиму не вистачає 25 мільйонів тонн «чорного золота»

Загалом на зиму не вистачає не 5 мільярдів тонн «чорного золота», як днями заявляв віце-прем’єр Володимир Гройсман, а 25 мільйонів, стверджує Волинець.

Мали б підіймати видобуток вугілля у Дніпропетровській області, на заході Донеччини, на Львівщині, але для цього уряд нічого не робить
Михайло Волинець

«На нас чекає жорстока зима, до якої ми абсолютно не готові. Завезти з Африки достатньо вугілля, як пропонують у Кабміні, не вдасться. Оскільки ми не маємо глибоководних майданчиків для перевантажування вугілля, а ті, які маємо, не підходять, бо обладнані під експорт зернових і металу. Можемо приймати лише маленькі судна з вугіллям, а це здорожує його. Мали б підіймати видобуток вугілля у Дніпропетровській області, на заході Донеччини, на Львівщині, але для цього уряд нічого не робить, тільки на словах рекомендує видобувати більше», – обурюється профспілківець.

Щоб пережити зиму, Україна піде на сезонне скорочення виробництва добрив – експерт

У цих умовах Україна зможе задовільно пережити зиму, якщо вона не буде аномально холодною, однак для цього підприємствам та простим українцям доведеться обмежувати споживання енергоносіїв. Таку думку висловив у коментарі Радіо Свобода співголова «Фонду енергетичних стратегій» Дмитро Марунич.

Єдиний варіант – економія, а точніше – вимушене самообмеження. Воно має торкнутися передовсім енергоємних виробництв
Дмитро Марунич

«Єдиний варіант – економія, а точніше, вимушене самообмеження. Воно має торкнутися передовсім енергоємних виробництв (на зимовий період), а це означає скорочення ВВП, – пояснює експерт. – Про такий сценарій вже проговорилися в «Нафтогазі», заявивши, що взимку обмежать постачання газу виробникам добрив».

Дмитро Марунич радить українцям, які мають індивідуальне опалення, трохи знижувати температуру в помешканнях – приблизно до 16-18 градусів тепла, щоб газу та електроенергії вистачало іншим. Він наголошує, що вже зараз необхідно інтенсифікувати видобуток вугілля на територіях, які не контролюють бойовики та російські війська, а паралельно – починати переведення теплоелектроцентралей з газу та вугілля на альтернативні види твердого палива (наприклад, буре вугілля, біомаса, дрова). Але останнє, за словами Марунича, радше, робота на перспективу, бо за місяць переобладнати енергетичні потужності не вдасться.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG