Доступність посилання

ТОП новини

Ми зосереджуємося на здобуванні необхідного, а не на бюрократії – волонтерка з Нідерландів


Українські волонтери створюють свою мережу в ЄС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:46 0:00

Українські волонтери створюють свою мережу в ЄС

Київ – Українські волонтери налагоджують між Україною та ЄС канали допомоги українським військовим на Донбасі. До прикладу, з Нідерландів надходять кровоспинне, антибіотики, одяг, каски й автомобілі. Збирають допомогу для української армії у ЄС переважно вихідці з України. Вони ж – активно інформують місцевих мешканців про те, що насправді відбувається на українському сході. З одною з таких волонтерів, засновницею громадської організації «Ukraine today», Сюзанною Достальовою, яка мешкає в Нідерландах, Радіо Свобода поспілкувалося, коли вона привезла партію ліків до Києва і домовлялася про співпрацю з волонтерським об’єднанням «Патріот» та з іншими місцевими активістами.

– Пані Сюзанно, Ви живете в Нідерлдандах з 1993 року. В який момент ви зрозуміли, що Ваша допомога потрібна Україні, зокрема, її військовим?

– Спочатку в нас була суто політична діяльність, бо в Нідерландах мало знають про події в Україні. Група, яку ми раніше створили у Facebook, колись була гумористичною, а нині стала патріотичною.

Перезнайомилися у соцмережах, і нині я в Києві зустрілася з партнерами, яких ми обрали. А було це непросто: нам потрібні партнери які, здатні доправити вантаж в найгарячіші точки, і яким ми можемо довіряти. Адже відомо, що з гуманітарною допомогою в Україні іноді відбуваються дивні речі. З нашою – такого не відбудеться.

– У Євросоюзі громадяни мають більший фінансовий ресурс, аніж українці. Наскільки охоче вони долучаються до вашої ініціативи? Що передають, і у свою чергу, які запитання вони ставлять про події в Україні?

Ми все робимо прозоро, звітність публікуємо. Долучаються і голандці, але складність в тому, що вони мало знають про події в Україні. Ми починаємо займатися й інформуванням

– Голандці відгукнулися, особливо після того, як був збитий літак і загинуло стільки людей. Ми отримуємо від них вражаючу допомогу: це і ліки, і одяг, все це з величезною турботою запаковано. Там і записки, і малюнки, а якщо це речі для дітей переселенців – то й іграшки. Гроші переважно передають українці, які живуть у ЄС. Хтось передає 500 євро. Я не знаю, кому дякувати, тому дякую зараз. Хтось дає 5 євро. Хтось каже: «Сюзанно, зараз немає грошей, пробач». Дивлюся за кілька днів, від цієї людини теж прийшли кошти. Ми все робимо прозоро, звітність публікуємо. Долучаються і голандці, але складність в тому, що вони мало знають про події в Україні. Ми починаємо займатися й інформуванням. На зв’язок виходять політики, пропонують зустрічі, публічні дебати, зараз ми обмежені в можливостях, але шукаємо, як це зробити. В Нідердандах зараз хвилюються за українців і пишаються ними.

– Як ви контактуєте з українським військовим керівництвом? Чи є бюрократичні труднощі у вашій роботі?

Якщо я не буду знати, куди пішла наша допомога – я сама не засну і їм (місцевим активістам і військовим керівникам) не дам спати

– Так. Наприклад, ми можемо купити каски, а вивезти не можемо, бо нам потрібні документи. З іншого боку, якщо я не буду знати, куди пішла наша допомога – я сама не засну і їм (місцевим активістам і військовим керівникам) не дам спати. Нині до України їде велика машина, яка, проте, не змогла вмістити всього, що ми зібрали. Це і ліжка для польового шпиталю, спальні мішки і вкладки до них, бо холодно. Я привезла «Целокс» (кровоспинне) та інші медикаменти. Ми зараз зосереджуємося на здобуванні необхідного, а не на папірцях.

– Ви довго жили за межами Україні, але тепер стали вкрай потрібні своїй Батьківщині, надаєте їй вкрай необхідну допомогу. Що відчуваєте при цьому?

– Біль. Боляче тому, що цього всього не робить український уряд, а ми збираємо з миру по нитці. Голандці не розуміють, чому я бігаю за цими медикаментами. Я пояснюю, і вони поступово починають розуміти. Систему постачання української армії треба змінювати повністю. Вона має надавати все необхідне, як це робить волонтерський рух. Треба брати приклад з Нідерландів. Там все просто, і немає цієї бюрократії.

Як працюють київські волонтери
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:23 0:00

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG