Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі залякують польських активістів, які допомагають Україні


 ©Shutterstock
©Shutterstock

Варшава – На одному з варшавських кладовищ з’явився символічний надмогильний пам’ятник Давидові Вільдштайну, польському журналістові й активісту, який організовує допомогу Україні. Вільдштайн вважає, що таким чином проросійські сили намагаються відбити у поляків охоту підтримувати українців. Як розповіли Радіо Свобода польські громадські діячі, це не перша спроба залякати найактивніших із них. Деякі ЗМІ Польщі називають прокремлівських зловмисників польскими «зеленими чоловічками».

На варшавському кладовищі, що в районі Служев, невідомі встановили макет нагробка із написом на шестикутній зірці: «Давид Вільдштайн, жив 30 років, помер 13 грудня 2014 року в Краматорську». Під написом – зображення так званої фаланги – неофашистського символу. Біля імпровізованого пам’ятника невідомі залишили також жалобну стрічку зі словами: «Привіт від Моторолли». Проросійська організація «Фаланга» помістила фотографію цього, так би мовити, пам’ятника на своїй інтернет-сторінці.

Давид Вільдштайн, польський журналіст, який висвітлював події на Майдані і Донбасі, пов’язує скандальний факт із своєю професійною і громадською діяльністю. Він не тільки багато пише про події в Україні, але й організовує їй матеріальну допомогу. За словами Вільдштайна, проросійські організації таким чином намагаються чинити тиск не лише на нього, але й на всіх поляків, які висловлюють солідарність Україні. Проте, твердить журналіст, люди, які його залякують, – не представляють настроїв польського суспільства. Він не погоджується з польскими ЗМІ, які назвали зловмисників «зеленими чоловічками», й каже, що це скоріше «зелені гноми».

Можливо, якби я не знав, хто це зробив, то сприймав би це якось інакше. Коли я це побачив, то розсміявся, це нерозумні й жалюгідні люди. Вони хотіли б бути грізними, та природа не наділила їх відвагою
Давид Вільдштайн

«Я був на Майдані, потім у Криму, потім на сході України. Можливо, якби я не знав, хто це зробив, то сприймав би це якось інакше. Коли я це побачив, то розсміявся, це нерозумні й жалюгідні люди. Вони хотіли б бути грізними, та природа не наділила їх відвагою», – каже він.

Давид Вільдштайн не звернувся до прокуратури, щоб та зайнялася справою цвинтарного пам’ятника, проте каже, що кожен наступний такий випадок може погіршувати атмосферу в польському суспільстві.

Усе це елементи пропагандистської машини Кремля – Чувара

Про спроби тиску на польських аткивістів говорить також Томаш Чувара, один із лідерів фонду «Відкритий діалог» Ця громадська оргазація систематично проводить збір коштів для допомоги Україні. Чувара нагадує про кілька мітингів, організованих польскими радикалами біля посольства України на підтримку так званої «Новоросії». За словами активіста, за цими заходами стоять прокремлівські сили. Він також говорить про посилення антиукраїнської пропаганди в польській інтернет-мережі, яку, на його переконання, поширюють із Росії:

Такі акції можуть впливати на осіб, які негативно ставляться до питання співпраці з Україною і вважають, що Польща не має державного інтересу в тому, щоб підтримувати українців
Томаш Чувара

«Ми бачимо це по граматичних помилках, по тому, що поширюються певні схеми – усе це елементи пропагандистської машини Кремля, яка намагається діяти в Польщі. Такі акції можуть впливати на осіб, які негативно ставляться до питання співпраці з Україною і вважають, що Польща не має державного інтересу в тому, щоб підтримувати українців в такий спосіб, який загрожує нашим стосункам із Росією», – каже він.

Чувара також нагадує про спроби залякати краківського журналіста Самуеля Перейру, якому невідомі залишили на дверях напис фарбою з погрозами немовби від одного з недавніх лідерів «ДНР» Стрєлкова. З розряду аналогічних подій, каже Чувара, – й напади радикалів на два офіси проукраїнського видання «Газета Польська».

Апарат кремлівської пропаганди має мізерний вплив на польське суспільство – Ленський

Яцек Ленський, громадський активіст, автор книжки «Полюбити Україну», каже, що польські радикали – це нечисленна, але галаслива група, яка постійно трубить про бандерівську загрозу для Польщі.

Цю групку підтримує апарат кремлівської пропаганди, який фукціонує в соціальних мережах, на інтернет-форумах, тож може скластися враження, що вони висловлюють думку суспільства. Та це неправда
Яцек Ленський

«Цю групку підтримує апарат кремлівської пропаганди, який фукціонує в соціальних мережах, на інтернет-форумах, тож може скластися враження, що вони висловлюють думку суспільства. Та це неправда, бо вони мають мізерний вплив на наше суспільство», – вважає він.

На переконання Ленського, поляки готові тривалий час підтримувати Україну, яка відстоює свою незалежність, і будуть всіляко їй допомагати, що б не вигадували московські спецслужби.

Прямих доказів, що згадані акції у Польщі влаштовують за сприяння російських органів, немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG