Доступність посилання

ТОП новини

У Росії ліквідовують «Меморіал»


Верховний суд Росії у листопаді може закрити російське правозахисне товариство «Меморіал». З такою вимогою до нього звернулося Міністерство юстиції. У самій організації наголошують, що навіть якщо суд задовольнить цю вимогу, «Меморіал» свою роботу не припинить.

Цього року товариству «Меморіал» виповнилося 25 років. Воно було створене у 1989 році як всесоюзне об’єднання регіональних організацій. Потім СРСР розпався і «Меморіалів» стало два – міжнародний і російський. У Росії об’єдналися російські регіональні організації. З такою структурою «Меморіал» успішно працював понад 20 років до того часу, поки два роки тому не почалася загальна кампанія проти громадських організацій, а у рамках кампанії – масові перевірки прокуратурою різних громадських організацій, у першу чергу правозахисних.

Під час однієї з таких перевірок Мін’юст Росії і виставив претензії цій організації. У чому вони полягають, пояснює член правління товариства «Меморіал» Олександр Черкасов.

Олександр Черкасов, член правління товариства «Меморіал»
Олександр Черкасов, член правління товариства «Меморіал»

«Мін’юст порахував, що організації, які входять у «Меморіал», вони неправильні, бо не мають у назві слів «відділення російського» «Меморіалу», – каже Черкасов і наголошує, що згідно з законом це не є необхідним.

Працювати стане складніше

Судова тяганина між російським товариством «Меморіал» і Міністерством юстиції тривала майже два роки – «Меморіал» програв районний, а потім і міський суд. На другу половину листопада була призначена всеросійська конференція, до якої «Меморіал» якраз і планував врахувати побажання Мін’юсту і написав про це чиновникам. Але несподівано, на 13 листопада, ще до конференції призначили засідання Верховного суду Росії, від якого Мін’юст вимагає ліквідувати російський «Меморіал».

Але навіть якщо Верховний суд погодиться з доказами Мін’юсту, це не означатиме припинення діяльності організації, наголошують в «Меморіалі». Хоча подібне рішення сильно ускладнить роботу, визнає Олександр Черкасов.

«Це сильно погіршує можливість взаємодії, роботу якщо не однієї команди, то однієї мережі, взаємодопомоги і так далі. Все одно як «голова у вас зайва, давайте її у вас відріжемо, бо вона у вас неправильно підстрижена» – ось приблизно такі претензії у Мін’юсту до нас», – говорить Черкасов.

Правозахисний центр – це окремий структурний підрозділ «Меморіалу». Під час прокурорських перевірок від центру зажадали зареєструватися як іноземний агент, за новим законом про некомерційні організації. А коли центр відмовився, його примусово внесли до відповідного реєстру Міністерства юстиції Росії.

​Матеріал підготували Крістіна Горелик і Тетяна Ярмощук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG