Доступність посилання

ТОП новини

Валютні депозити стали банківською пасткою для заощаджень?


Київ – Нацбанк України запевняє, що робить усе можливе, щоб балансувати валютний ринок та економіку держави в умовах війни. Зокрема, запровадив обмеження на знімання валютних депозитів. Передбачається, що українці можуть отримувати долари, втім, лише в еквіваленті 15 тисяч гривень на добу. На практиці виходить, що потрібної валюти в касах немає, а клієнти, які доручили заощадження банківським установам, ідуть ні з чим. Таким чином, банки не видають гроші навіть тим українцям, кому вони потрібні на лікування за кордоном, як передбачає НБУ.

Киянка Світлана Лоскуткова вже другий місяць воює одним із комерційних банків України, якому позаторік довірила свої валютні заощадження. Термін депозиту минув ще 2 вересня нинішнього року, і саме з того часу жінка змушена фактично клянчити у фінансової установи власні гроші.

Кошти жінці потрібні невідкладно – мама Світлани дуже хвора і потребує операції в ізраїльсько-американському центрі, де розрахунок йде у доларах. Наразі знімання грошей перетворюється на квест: у вересні Світлана ще планувала отримувати гроші в доларах у еквіваленті 15 тисяч гривень на добу, за постановою НБУ. Втім, майже відразу виявила: банківські каси видають лише символічні суми. Грошей, зібраних за місяць «колядувань», не вистачить навіть на переліт за кордон, не те що на операцію, скаржиться жінка.

«На тиждень це було близько 100 доларів. Ну, 100, ну, може, інколи 200 доларів. Залишається на рахунку 20 тисяч доларів у мене», – говорить вона.

НБУ адміністративними обмеженнями намагається врятувати валютний ринок

У вересні НБУ взяв курс на стабілізацію та збалансування валютного ринку України. Голова Нацбанку Валерія Гонтарева озвучила, що 11,5–12 гривень за долар – співвідношення, яке найоб’єктивніше відображає стан української економіки. Втім, додає вона, бойові дії на сході є головним руйнівним чинником, що заважає валютному ринкові функціонувати як належить та спричинює штучний дефіцит у банківських касах.

«Країна, що перебуває у процесі війни, має відкриту рану, що кровоточить. Тому головне завдання будь-якої економіки – припинити воєнні дії», – говорить Гонтарева.

Гонтарева на прес-конференції заявила, що банки, які відмовлятимуться продавати громадянам валюту, покарають. Вона запропонувала журналістам зайти в будь-яке відділення будь-якого банку, і якщо той не продає валюту – це стане підставою для штрафу. При цьому сама Валерія Гонтарева погодилася під телекамери репортерів спробувати купити в одній із кас «Сбербанка России» 200 доларів, дозволені за законом. І це їй не вдалося. Касир відмовилася продати валюту очільниці НБУ, ніяк не пояснивши свого рішення.

Надсилайте листи і скарги – ми будемо коригувати валютну політику – НБУ

НБУ підтримує адміністративні обмеження на валютні операції, щоб «перекрити схеми штучного тиску на валютний ринок за рахунок виведення капіталу за кордон», говорить заступник голови НБУ Олександр Писарук. Він також додає, що складно відділити махінації від легітимних схем законного виведення валюти.

«Ми розглядаємо після введення таких обмежень заяви, листи, прохання від певних суб’єктів господарювання для того, щоб ми щось підкоригувати. Ми таке робили», – додає Писарук.

«На мої скарги і НБУ та адміністрацію президента відповіді немає» – Лоскуткова

Світлана Лоскуткова, попередньо домовившись про операцію для мами на 23–25 жовтня, зверталась і до НБУ, і до адміністрації президента по допомогу.

«Спершу я поскаржилась у НБУ. Потім писала на ім’я Гонтаревої, просила розглянути моє звернення в індивідуальному порядку і дозволити за раз зняти залишок депозиту. Проте відповіді не було», – розповідає жінка.

Лоскуткова каже, що на НБУ надії не покладає: її приятель і колега по нещастю також надсилав відповідну заяву до Нацбанку.

«Він отримав відписку від НБУ про те, що фізичні особи не мають подавати заяву на те, щоб Нацбанк перевіряв діяльність банку», – скаржиться вона.

Щодня реєструйте заяву про те, що банк не видав вам передбачену суму – юрист

Наразі постанова Нацбанку про обмеження видачі валютних вкладень громадян діє, зобов’язуючи банки видавати щодня долари в еквіваленті 15 тисяч гривень, або ж перераховувати цю ж суму за кордон – розповідає юрист Олександр Шкелебей. Але ці обмеження, додає він, не поширюють на оплату лікування в закордонних медичних закладах, а також оплату транспортування хворих.

«Вона може надати платіжне доручення у відповідній формі банку, у якому відкритий рахунок і містяться кошти. І банк зобов’язаний переказати ці гроші за кордон у медичний заклад без жодних обмежень», – консультує експерт.

На усні скарги НБУ не реагує – експерт

У випадку ж, якщо банк не видає валюту в еквіваленті 15 тисяч гривень, говорить Шкелебей, треба щодня звертатись із письмовою заявою до відділення банку, яке порушує постанову НБУ. Реєструючи заяву, додає експерт, слід зазначати, що саме банк зазнає збитків через невиплату грошей.

Шкелебей розповідає: на практиці банки відповідають клієнтам, буцімто у них немає в касі грошей, і немов «відкупляються» від клієнта, видаючи по 100–200 доларів у гривневому еквіваленті. Таким чином, успішні дії в правовому полі залежать від методичного фіксування порушення банком постанови НБУ. На усні скарги Нацбанк не реагує, додає експерт.

НБУ для підтримки гривні продав на аукціоні 200 мільйонів доларів за фіксованим курсом по 12,95 за долар. В аукціоні взяли участь 56 банків, звітує НБУ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG