Доступність посилання

ТОП новини

У Британії хочуть заборонити в’їзд Валерії та Кобзону


Російські співаки Валерія та Йосип Кобзон
Російські співаки Валерія та Йосип Кобзон

Олесь Ковач

Лондон – Міжнародний рух «Говоріть гучніше!» подав петицію до резиденції британського прем’єра з підписами за заборону в’їзду до Британії двом російським виконавцям, які активно підтримують агресивну політику президента Путіна в Україні. Йдеться про співачку Валерію та співака Йосипа Кобзона, які мають намір взяти участь у розрекламованому шоу російських співочих зірок у легендарній лондонській концертній залі «Роял Альберт Холл», що має відбутися 21 жовтня.

Цими днями, пересуваючись Лондоном, не важко помітити численні плакати різного формату, які повідомляють про концерт з назвою «Valeriya and Friends» («Валерія і друзі»), і не де-небудь, а під склепіннями уславленої концерної зали «Роял Альберт Холл», що біля не менш уславленого лондонського Гайд-парку.

Звісно, у Лондоні щодня відбувається безліч культурних подій, і зокрема, концертів виконавців з цілого світу, відтак нікого не здивуєш закордонними іменами, а чи ж іменами, які не так надто відомі для пересічного британця.

Проте концерт, призначений на 21 жовтня у «Роял Альберт Холлі», вже встиг дістати, так би мовити, дещо іншого розголосу. Річ у тім, що міжнародний рух «Говоріть гучніше!», який об’єднує всіх вихідців з Росії, що мешкають у цілому світі і яким небайдужа доля країни їхнього наородження, подав до резиденції британського прем’єра на Давнінґ-стріт петицію з вимогою заборонити в’їзд до Британії отій самій Валерії (справжнє ім’я Алла Перфілова – ред.), яка й збирає своїх співочих друзів у Лондоні, а також ще одному російському виконавцеві – Йосипові Кобзону, який є поміж тих «друзів», що співатимуть у Лондоні.

Від імені руху «Говоріть гучніше!» петицію британському прем’єрові подав російський дисидент та громадський діяч Андрей Сідельніков.

В інтерв’ю Радіо Свобода Сідельніков так відповів на запитання, як саме народилась ідея цієї петиції: «Коли кілька місяців тому я дізнався про приїзд до Лондона Кобзона і Валерії, я одразу ж згадав багато їхніх виступів на політичні теми і подумав, що правильно було б запровадити санкції на таких людей за їхню підтримку і пропаганду путінського режиму. Саме за це, а не за їхню творчість, як це нині намагаються подати. Ми почали обговорювати це з колегами з нашого руху, і так народилась ідея петиції. Спочатку все було в інтернеті, а потім, побачивши велику підтримку цієї ідеї, ми вирішили написати листа прем’єрові Дейвіду Камерону».

Прихильники російської агресії в Україні – небежані гості на Заході?

Тепер черга за Давнінґ-стріт. Втім, у петиції активістів руху не йдеться про заборону концерту. Цей захід, як і оголошено, таки пройде 21 жовтня. Однак, як каже Андрей Сідельніков, його однодумці виставлять пікет біля концертної зали «Роял Альберт Холл». І взагалі, на думку Сідельнікова, ця акція, за будь якого сценарію, має стати початком заборони на в’їзд до країн Заходу тих, хто підтримує агресію Росії проти України.

«На сьогоднішній день зібрано більш як 4 тисячі підписів під нашою петицією. Сподіваємось, що наш голос буде почуто, і надійде реакція уряду Великої Британії. Як не зараз, то згодом. Незалежно від їхнього рішення, 21 жовтня о 6-й вечора ми здійснюватимемо пікетування «Роял Альберт Холлу». Рано чи пізно, всім прихильникам агресії Росії проти України в’їзд на Захід буде перекрито. Сподіваємось, що і в інших країнах люди вестимуть подібні кампанії проти російських чиновників і осіб, що підтримують порушення громадянських свобод у Росії», – каже активіст.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG