Доступність посилання

ТОП новини

«Масові страти» – це вигадки російських медіа – Amnesty International


Amnesty International звинувачує батальйон «Дніпро-1» у стратах цивільного населення
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Свідчення російських медіа про «масові вбивства» українськими військами мирних жителів – це неправда, кажуть у правозахисній організації Amnesty International. Втім, після дослідницької місії в селищах Комунар та Нижня Кринка на Донеччині правозахисники заявляють про щонайменше 4 позасудові страти цивільного населення. На їхню думку, провина за ці смерті лежить на українських батальйонах. Місцеве населення ідентифікувало одного з загиблих та розповіло Amnesty International, що до вбивства причетний батальйон «Дніпро-1». Командир же батальйону спростовує цю інформацію: його солдатів не було навіть поблизу цих селищ.

Наразі ніщо не вказує на те, що бойові угруповання чи українські військові батальйони вчиняють масові вбивства цивільного населення на сході України, звітує міжнародна правозахисна організація Amnesty International. За словами Тетяни Мазур, директора українського представництва, обидві сторони конфлікту схильні спекулювати, перебільшуючи кількість імовірних жертв.

Amnesty International не знайшла і не отримала будь-яких переконливих доказів масових убивств або поховань
Тетяна Мазур

«Amnesty International не знайшла і не отримала будь-яких переконливих доказів масових убивств або поховань. Ми побачили окремі інциденти позасудових страт, які в деяких випадках можуть прирівнюватись до воєнних злочинів», – заявила Мазур.

Amnesty International не виявила на Донбасі «масових поховань»

23 вересня російські медіа повідомляли про знайдені «масові поховання» в селищах Комунар та Нижня Кринка на північному сході від Макіївки Донецької області – ці території напередодні контролювались українськими силами. За повідомленнями російських журналістів, там знайшли тіла жінок зі слідами тортур та зв’язаними руками. Згодом подібну інформацію озвучив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, розповідаючи про 400 неупізнаних тіл.

У звіті мовиться, що Amnesty International вирушила на Донеччину вже через кілька днів після того, як інформація про масові поховання поширилась у мережі. Тетяна Мазур заявляє, що дослідницька група виявила три поховання з 9 тілами загалом, втім, 5 із них були вбиті в бою, тож їх не зараховують до позасудових страт. У розмові з правозахисниками бойовики угруповання «ДНР» розповіли, що тіла належать членам їхньої розвідувальної групи.

«Ми не отримали жодних доказів, що їх убили в полоні, і під час ексгумації їхніх тіл також не було знайдено таких підтверджень. Тобто якщо це було так, то таке вбивство з боку проукраїнських сил було фактично законним», – додає Мазур.

Місцеві жителі звинувачують батальйон «Дніпро-1» у страті 21-річного хлопця

Втім, Amnesty International все ж заявляє про 4 випадки позасудової страти людей, які буцімто скоїли українські військові батальйони. За словами Тетяни Мазур, таких висновків члени дослідницької групи дійшли «після опитування місцевих жителів, посадових осіб, бійців так званої «ДНР», а також журналістів, які стали свідками деяких ексгумацій». За словами Мазур, місцеві жителі з села Комунар розповідають, що шахта № 22 «Комунарська» та селище Нижня Кринка використовувались різними військовими частинами проукраїнських сил між 16 серпня, коли територія була підконтрольна українській армії, і до 22 вересня, коли її зайняли бойовики «ДНР». Свідки говорили Amnesty International, що у той період шахту займав саме батальйон добровольців «Дніпро-1».

Тетяна Мазур розповідає, що місцеві жителі ідентифікували лише одне з тіл, виявлене на Комунарській шахті. Воно належало Микиті Коломейцеву, 21-річному місцевому жителеві, що був добровольцем сил самопроголошеної «ДНР». Його родина розповіла, що хлопець охороняв блокпост, але ніколи не брав участі в активних бойових діях.

За словами родичів, через кілька днів після смерті Микити український солдат прийшов до його будинку та допитував батька, стріляв у будинку, а також намагався отримати доступ до інформації на комп’ютері хлопця. Родина переконувала Amnesty International, що розгледіла на солдатах шеврони батальйону «Дніпро-1».

«Ексгумація показала, що руки Микити Коломійцева були зв’язані за спиною», – розповіла вона.

«Дніпро-1»: нас ніколи не було на території, де був убитий цей хлопець

Командир батальйону «Дніпро-1» Юрій Береза обурений цими звинуваченнями та відкидає їх. Головний аргумент Берези полягає в тому, що його батальйон ніколи не розташовувався в селищах Комунар та Нижня Кринка.

«Де ми можемо переувати і перебуваємо постійно: аеропорт, селище Піски і вниз до Маріуполя. З усією відповідальністю (кажу – ред.): в Шахтарську, коло Шахтарська батальйон «Дніпро» ніколи не був», – говорить Береза.

Також Amnesty International продовжують звітувати про вбивства, скоєні бойовими угрупованнями на сході країни. Зокрема, організація занепокоєна тим, що позасудові страти можуть здійснюватись під виглядом реалізації законної влади – бойові угруповання 17 серпня «ухвалили» смертну кару як покарання за «тяжкі злочини» на захоплених територіях.

Чи можна довіряти свідченням місцевих жителів?

Марія Томак
Марія Томак

Раніше у розмові з Радіо Свобода експерт Центру громадянських свобод Марія Томак роз’яснювала: свідчення місцевих жителів часто можуть бути суб’єктивними або взагалі неправдивими. Таким чином, додала вона, слід перевіряти ті висновки, які базуються на розмовах із людьми, що зараз живуть на окупованих територіях і «можуть бути зазомбованими».

«Коли ми приїздили після звільнення в Семенівку, відому вже: чесно кажучи, коли людина казала про фосфорні бомби – у мене були сумніви. Так, це місцевий житель, вона була в епіцентрі подій. Але ж наша війна не бомбами головна, а головна війна – інформаційна», – говорить Томак.

Команда Amnesty International наголошує, що як українські, так і проросійські сили мають дотримуватися законів війни та міжнародного гуманітарного права і мають вжити необхідних заходів, щоб не завдати шкоди мирним жителям. Український уряд повинен проінформувати військових та добровольців про їхній обов’язок поважати права людини відповідно до українського та міжнародного законодавства.

На цю ж тему: Брехню ЗМІ Росії і Лаврова спростовують вже самі сепаратисти

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG