Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії про Донбас. Хто розповідає правду, а хто бреше?


Російські ЗМІ поширюють матеріали про необ’єктивність висвітлення подій на Донбасі українськими та західними медіа, а також вказують на буцімто відсутність журналістів із західних видань у зоні конфлікту.

Один із таких матеріалів про необ’єктивність висвітлення подій на Донбасі українськими та західними медіа опублікований на сайті «РИА-новости». Заступник директора Департаменту інформації і преси Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова стверджує, що західні ЗМІ не можуть об’єктивно висвітлювати події, оскільки журналісти цих медіа відсутні в зоні «АТО».

«Західників там (на сході України) просто немає, вони не висвітлюють іншу сторону конфлікту, а інформацію беруть виключно в офіційного Києва, і все», – йдеться в матеріалі. Конкретні приклади, які наводить Захарова, це «перекручення» каналом Euronews заяви міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про гуманітарний конвой та те, що коли більш ніж 400 українських військових перетнули кордон, із американських кореспондентів висвітлювати цю ситуацію полетіли лише журналісти агентства «Bloomberg».

Раніше в інтерв’ю для «Эхо Москвы» Марія Захарова також розповідала про те, у чому саме вона вбачає необ’єктивність західних ЗМІ. Вона навела ті самі приклади, додавши лише, що слова «гуманітарний конвой» (мається на увазі гуманітарний конвой від Росії) іноді беруть у лапки, тим самим ставлячи під сумнів вміст вантажу.

Західні ЗМІ активно висвітлюють події у зоні АТО ще з самого початку. Для того, щоб пересвідчитись у цьому – достатньо подивитись чисельні відео-репортажі.

Марія Захарова зазначила назви двох всесвітньовідомих видань CNN та NewYok Times, мовляв, її цікавить, де ці видання беруть матеріали. Пересвідчитись у тому, що знімальні групи таких видань присутні у зоні бойових дій, неважко. Ось, наприклад матеріал каналу CNN, про бої за донецький аеропорт.

«Обидві сторони продовжують боротися за ключові елементи даної території, одна з найбільш важливих частин території знаходиться просто за нами», – каже кореспондент CNN Реза Сая (Reza Sayah).

(Відео CNN)

Окрім того, у зоні конфлікту присутня спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні, інформацію якої цитують західні та українські ЗМІ.

Насправді, прикладів присутності знімальних груп західних ЗМІ у зоні АТО безліч. Одним із таких прикладів присутності західних журналістів у зоні АТО є польський журналіст Павел Пєньонжек, який розповів у інтерв’ю для Радіо Свобода про свій власний досвід і висновки після спілкування з мирним населенням Донбасу. Більше того – Павел Пєньожек акредитований саме від так званого «ДНР».

Конгрес інтелігенції Росії звертає увагу на брехню в російських ЗМІ

Майже одночасно із матеріалами про необ’єктивність українських та західних ЗМІ, з’являється новина про офіційне звернення учасників Конгресу інтелігенції Росії до генерального директора тамтешнього «Первого канала». У своєму зверненні члени конгресу закликають гендиректора провести службове розслідування причин потрапляння явних фальшивок в ефір «1 канала».

«Одним із найстрашніших прикладів таких фальсифікацій, перетворених буквально в символ терору, стала поширена в липні Першим російським каналом брехня про нібито розп’ятого Нацгвардією України у Слов’янську трирічного хлопчика, чому, дуже швидко дізнавшись про брехливість повідомлень, редакція не взялась спростовувати їх, незважаючи на скандальний вибух обурення в суспільстві», – йдеться у зверненні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG