Доступність посилання

ТОП новини

У ЗМІ Росії докопалися до «причин» Євромайдану


Черговий випуск російської програми «Реакция з Валерием Татаровым» з назвою «про пожирачів трупів» вийшла після скасування концерту американського гурту Cannibal Corpse у Санкт-Петербурзі. Лише в одному випуску програми Валерій Татаров провів паралелі між гуртом Cannibal Corpse, людожерством, самопожиранням і Євромайданом в Україні. Його «логічною зв’язкою» стали такі події, як виступ групи Bloodhound Gang в Україні, свято 14 жовтня «На честь Покрови Богородиці» і завершує цей «ланцюжок» фразою про «вбивства на Донбасі».

Ведучий і автор програми Валерій Татаров у програмі «Реакция» впевнено провів паралелі між виступами таких гуртів як Cannibal Corpse і Революцією Гідності в Україні.

«За випадковим збігом обставин з’ясовується, що саме цей гурт кілька років саме перед Майданом успішно гастролював по Україні «прививаючи української молоді інтерес до «расчлененки», всякому людожерству і самопожиранню», заявив він.

Те, що гурт гастролює декілька років Україною – неправда. Точніше, гурт Cannibal Corpse виступав в Україні двічі за увесь час існування. У 2010 та 2013 роках. У 2010 році концерт проходив у Євпаторії. Тоді за логікою ведучого Євромайдан мав «статися» саме там.

Порівняльний графік концертів Cannibal Corpse в України та Росії

Валерій Татаров назвав виступи гурту Cannibal Corpse «людожерським шоу», жодного разу так і не розповівши про те, що ж насправді відбувається на сцені під час його виступів. Для того, щоб пересвідчитись у тому, що на сцені ніхто нікого у жертву не приносить – достатньо подивитись відео будь-якого з концертів. У коментарі для Радіо Свобода це підтвердив і один із співорганізаторів концерту Cannibal Corpse та метал-фестивалю «Carpathian Alliance» в Україні Олександр Ніхілов.

«У Cannibal Corpse цього абсолютно немає, вони просто співають про те, що співають. Я був на концерті, коли сам же був співорганізатором у 2010 році», – каже він.

– Чи популярні В Україні такі гурти як Cannibal Corpse?

– Рок-культура менше розвинута в Україні у порівнянні з європейськими країнами. У нас на такі концерти приходить разів у 4-5 менше людей, ніж в країнах Європи, на деякі фестивалі навіть у 10 разів менше.

– Ви ж дивилися сюжет російської програми «Реакция», що Ви думаєте з цього приводу?

– Так. (Сміючись). Я навіть запостив його на сторінку фестивалю, для того щоб подивитись, як відреагують.

Охарактеризувавши гурт власною «константою», а саме – людожерським шоу – Татаров висміяв думку Наталії О’Шей – вокалістки гурту «Мельница». Вона критикувала православних активістів за зрив концерту Cannibal Corpse, які, на її думку, «заважають професійним виконавцям просто робити свою роботу» .

Також до подій в Україні «приплели» скандальний виступ американського панк гурту Bloodhound Gang в Одесі та Києві 2013 року. Під час виступу в Одесі гурт осквернив російський прапор, а за день до того, басиста звинувачували у тих же діях щодо українського прапору в Києві. У російському сюжеті мовиться, що для України це є цілком прийнятним, а також: «Якщо канібали і мавпоподібні музиканти скачуть роками перед молоддю і публікою, то чого дивуватися, що потім скаче вся країна, адже хто не скаче – той москаль?».

Ведучий не згадав про те, що Служба безпеки України на 5 років заборонила в’їзд в Україну музиканту американського гурту Bloodhound Gang Джареду Гасселгоффу за паплюження національних символів. Продовжуючи тему національних символів та свят, ведучий програми «Реакция» прив’язує сюди свято 14 жовтня, наголошуючи на тому, що УПА: «вирізали євреїв, росіян та незгодних з ними українців». Розповідь про агресію і людожерство, а згодом неповагу до національної символіки ведучий згодом прив’язує до подій на Донбасі. Фінальним висновком програми виступає фотопорівняння, на якому представлені буцімто прототипи дитини у Західній і Східній Україні. За версією російських ЗМІ, у Західній Україні – це хлопчик у вишиванці і чорній балаклаві, у Східній – хлопчик із георгіївськими стрічками, у кашкеті з червоною зіркою. Такий розподіл у програмі називають наслідком, цитую, «боротьби за права людожерів» та «хлопців у балаклавах». Цікаво, що в Україні ніхто не «бореться» за виступи метал-гуртів, адже їх проведенню нічого не загрожує. Тому, про яку боротьбу йдеться – не зрозуміло.

У коментарі для Радіо Свобода соціальний психолог Віктор Пушкар охарактеризував цей сюжет і його висновки в цілому як нісенітницю та пропаганду. Він сам знає не один «метал-гурт», наприклад у Києві: «якщо Київ – це Західна Україна, і якщо є якийсь причинно-наслідковий зв’язок між цим всім, то всі діти мали б ходити в Києві у вишиванках і балаклавах уже 30 років».

Віктор Пушкар також додав, що це схоже на пропаганду в колишньому СРСР щодо стилю «heavy metal», коли виконавцям такої музики приписували те, що вони не роблять і навіть те, чого не зробили б, якби й захотіли.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG