Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ повідомляє про оточення українських військ у Смілому попередніми днями


Спеціальна спостережна місія в Україні Організації з безпеки і співпраці в Європі оприлюднила в суботу результати роботи своїх спостерігачів за попередні дні, в яких мовиться, що блокпост українських військ у селі Смілому Луганської області був в оточенні сепаратистів станом на 21 і 23 жовтня.

За цими даними, зокрема, у вівторок спостерігачі були присутні при зустрічі у Смілому представників української антитерористичної операції і «міністерства внутрішніх справ» угруповання «ЛНР», на якій було домовлено про гуманітарний коридор для оточеного українського блокпосту в цьому селі.

Відтак у четвер вони спостерігали, як на виконання тієї домовленості до міста Фрунзе прибула вантажівка з гуманітарною допомогою для військових у супроводі представників громадської організації «Українська спілка ветеранів Афганістану», а також російських тележурналістів. У вантажівці були харчі і теплий одяг. У Смілому, коли цей конвой в’їхав на територію, підконтрольну «ЛНР», озброєні бойовики угруповання зупинили вантажівку на їхньому останньому блокпості перед оточеними українськими позиціями. Після суперечки між різними групами бойовиків український конвой так і не допустили до оточеного блокпосту, і він повернувся зі Смілого, не досягши оточених українських позицій, повідомили спостерігачі ОБСЄ.

Свіжіших даних про становище там вони наразі не навели.

У суботу про становище на блокпості українських сил № 32 у Смілому надходили різні суперечливі повідомлення.

Становище в цій місцевості різко загострилося в середині місяця після наступу сепаратистів. Відтоді засоби інформації і користувачі соцмереж багато разів заявляли, що два блокпости, 31-й і 32-й, опинилися в оточенні. Силовики попередніми днями щоразу заперечували факт оточення. Зокрема, 20 жовтня у прес-центрі АТО заявляли, що бойовики, які блокували українські блокпости біля Смілого, «розсіяні та відступили», а 22 жовтня – що на цей блокпост «організована доставка боєприпасів, продуктів харчування, питної води». Останніми ж днями вони не коментують повідомлень про оточення, а лише повідомляють, що становище на 32-му блокпості «без змін».

XS
SM
MD
LG