Доступність посилання

ТОП новини

Новий уряд: довірені особи партій чи «реформатори на фінансовій подушці»?


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Відмовитись від квотного принципу і створити новий уряд із представників експертного середовища пропонує ініціативна група «Перший професійний уряд реформ». Громадські об’єднання, які входять до неї, вже висунули більше сотні кандидатур, зараз триває обговорення списку команди, який планується подати на розгляд Верховної Ради. Водночас, деякі політологи вважають формування уряду, що складатиметься з людей поза політикою, неможливим.

На зміну «уряду національного порятунку» повинен прийти «уряд реформ», вважають представники однойменної ініціативної групи, до якої входить близько тридцяти різних професійних об’єднань. Вони мають намір сформувати список нового уряду вихідців із експертного середовища і запропонувати його новообраного парламенту. За словами співзасновника Громадянської платформи «Нова Країна» Валерія Пекаря, який входить до згаданого об’єднання, до кандидатів висувають жорсткі вимоги: крім освітнього рівня і досвіду, є ще наявність «фінансової подушки» – власного капіталу, який би утримував від зловживання становищем. Ініціативна група діє із лютого цього року, частина розроблених нею проектів уже втілюється чинною владою, говорить Пекар.

Стратегія реформ являє собою десь приблизно півсотні конкретних реформ, багато з них вже є на рівні законопроектів, багато цих реформ вже є більш ніж законопроекти
Валерій Пекар

«Стратегія реформ являє собою десь приблизно півсотні конкретних реформ, багато з них вже є на рівні законопроектів, багато цих реформ вже є більш ніж законопроекти, наприклад, реформа державних закупівель вже так чи інакше впроваджується на рівні пілотного проекту, і про це є відповідний меморандум із урядом та Верховною Радою, – зазначає він. – Ми працюємо із такими відомими реформаторськими організаціями як «Реанімаційний пакет реформ», скажімо».

Частина людей, що приєдналися до ініціативи, зараз працює радниками, однак для втілення проектів реформ цього недостатньо, каже президент українського клубу випускників Гарварду Даниїл Пасько.

«Сорок осіб зараз працює у різноманітних державних структурах: це і фінансовий директор «Нафтогазу-Україна», і член Національної ради реформ, це і радники прем’єр-міністра України, радники адміністрації президента, низки міністерств, голови департаментів», – зауважує він.

Президент України Петро Порошенко заявляв напередодні, що у новому парламенті квот не буде: ані під час формування коаліції, ані під час формування уряду. Водночас кандидат від партії «Народний фронт», що нині, за підрахунками ЦВК, лідирує у багатомандатному окрузі, Вікторія Сюмар говорила в інтерв’ю Радіо Свобода, що формувати новий уряд повинен лідер цієї політичної сили і теперішній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Формування уряду з людей «ззовні» неможливе ­– Таран

Відмова від квотного принципу формування уряду наразі неможлива – цього не допустять олігархи, які фінансують партії, вважає політолог Сергій Таран.

Потрібно, насамперед, змінити принципи функціонування політичних сил
Сергій Таран

«Розглядаючи «свої» політичні партії як інвестиційні проекти, вони вимагатимуть повернення вкладених коштів через лобіювання відповідних законопроектів, які дозволятимуть олігархам отримувати надприбутки, – говорить експерт. – Потрібно, насамперед, змінити принципи функціонування політичних сил. Якщо цього не буде зроблено, можуть бути гарні розмови про те, що ми не матимемо більше квотного принципу, але всі ці люди, що будуть навіть шукатися на стороні, будуть так чи інакше давати «клятву вірності» тим або іншим політичним силам, а через них – олігархічним колам».

Він, однак, вважає за імовірне утворення у новому парламенті неформальної «антиолігархічної опозиції», що складатиметься із представників різних політичних сил.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG