Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори треба провести навесні і скоротити депутатів утричі – лідер «Самопомочі»


Гість «Вашої Свободи»: Андрій Садовий, мер Львова, лідер партії «Самопоміч».

Галина Терещук: Наша розмова буде з людиною, яка після оголошення результатів виборів десь трішки навіть знервувала певних олігархів і політичну еліту України. Сьогодні розмова з мером Львова Андрієм Садовим.

Пане мер, під час передвиборчої кампанії у Львові побували як Петро Порошенко, так і Арсеній Яценюк. У Вас відбувалися з ними зустрічі. А також Ви проголювалися Львовом. Скажіть, будь ласка, як це відбувалося? Ви були в ореолі їхньої слави, чи вони – у передчутті Вашої слави?

Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Політики дуже часто приїжджають до Львова, щоб зарядитися енергією вільних людей. Це щось особливе – Львів, львів’яни і ця атмосфера, яка панує у місті. Тому ми завжди радо всіх вітаємо, якщо люди приїжджають з добрим настроєм, з добрим гумором, ну і, звичайно, очікуємо, що потім це дасть позитивний ефект для розвитку нашого міста.

Очікували 12%, плюс-мінус 3%. Екзит-поли давали 13%. Були готові, що 2% прийдеться втратити, не змогли забезпечити присутність на всіх виборчих дільницях. Частина голосів «загубилася» по дорозі. Ще не маємо рівня відповідальності влади за вибори

Ми очікували 12%, плюс-мінус 3%. Екзит-поли давали 13%. Ми були готові, що приблизно 2% прийдеться, напевне, втратити, тому що ми не змогли забезпечити присутність на всіх виборчих дільницях в Україні. Ми виключно працювали через волонтерів. У нас немає тих бюджетів, яків мають інші партії. Тому, мені здається, частина голосів десь «загубилася» по дорозі.

Такі реалії. Знаєте, ми ще в Україні не маємо того рівня відповідальності влади за вибори. Будемо очікувати.

Відповідальність ми маємо завжди. І це є ще більша відповідальність. Але, з іншої сторони, це і нові можливості. Простий приклад. Я працюю міським головою більше восьми років. За цей час повноваження місцевого самоврядування звузилися на 60%. Зробили бідними села, слабкими, слабкими зробили міста і слабкою зробили країну. І тим скористався ворог.

– Ви говорили про свою команду, про те, що це є люди досвідчені. Дивлячись список тих людей, котрі сьогодні потраплять у Верховну Раду, я зауважила, є багато юристів, є чиновники, які мають досвід роботи. Але одним з таких лідерів на тих виборчих перегонах у Вас був Семен Семенченко. Чи берете Ви на себе відповідальність за цю людину, а радше за його поведінку у парламенті?

Семенченко має загострене відчуття справедливості

– Він (Семенченко – ред.) є людина, яка має загострене відчуття справедливості. І коли інші дебатували, як захищати Україну, він пішов на передову, зібрав друзів, знайомих, дуже багато людей поїхало з західної України, організував батальйон і зі зброєю в руках захищав державу.

– Але Ви берете відповідальність за його поведінку?

Я беру відповідальність за все

– Я беру відповідальність за все.

– А в чому буде полягати ця відповідальність?

– Він, можливо, не має досвіду у політиці, але це в українському варіанті є достатньо великий плюс. І головне – це правильно зробити цей вхід у політику. Тому що він був активний в громадському житті завжди. Він пройшов Майдан помаранчевий, він пройшов Революцію гідності. І такі люди, як він, якщо їм дати більше знань, більше практичних навиків, можуть бути дуже успішними в нашій країні. Тим більше, він готовий активно займатися розбудовою добровольчого руху.

– Він готовий слухати поради чи не готовий?

– І я слухаю мудрі речі, які він говорить, тому що він пройшов передову, він бачив це все власними очима. Це не фантазії когось. Коли ти хорониш побратимів, коли ти відчуваєш це все голим нервом. Звичайно, він прислуховується до тих речей, які ми разом обговорюємо.

У нас на цьому тижні декілька засідань фракцій. Тому що люди з різних регіонів, з різних середовищ. І вся наша кампанія була побудована на великій кількості зустрічей з людьми. Це були сотні, сотні і сотні зустрічей у великих містах, у маленький містах. Ми фактично тільки на цьому тижні всі разом збираємося. І більшість з нас один одного не бачили більше місяця. Тому що заїжджали тільки додому, можливо, раз в тиждень переодягнутися, запакувати чемодани і далі в поїздки по Україні, щоб доносити інформацію до людей.

– У Києві у парламенті буде фракція партії «Самопоміч». Тут у Львові Ви – мер міста, господар міста. А відтак будуть проблеми і будуть запитання як у фракції, а також у львів’ян, буде чимало тих проблем, які доведеться Вам як меру міста вирішувати на місці. Тобто як Ви будете давати собі раду з таким поєднанням двох крісел? І як будете координувати цю роботу? І чи не станеться так, що і там, і там не буде толку відповідного?

– Я працюю міським головою Львова. Це для мене є надзвичайно важливо. Тому що це та довіра людей, яка дає мені можливість працювати.

Мені дуже приємно, що ідеологія «Самопомочі» стала близька для більше, ніж для 1,5 мільйонів українців, які проголосували і підтримали нас до Верховної Ради. У Верховній Раді створюється фракція. Буде обраний керівник фракції, який буде чітко працювати у проведенні ідеології партії. Ми є християнська партія. І сьогодні дуже важливо формувати якісні осередки по всій Україні, тому що на нас чекають наступні вибори до органів місцевого самоврядування.

Не треба чекати у 2015 році виборів на осінь. Можна не дожити. Треба проводити навесні. Кардинально зменшувати кількість депутатів місцевих рад, як мінімум, у три рази

Проїхавши Україну, ми побачили пограбовану країну. У дуже багатьох містах є катастрофічна проблема з владою. У деяких влада взагалі відсутня. Є вплив криміналітету. Тому не треба чекати у 2015 році виборів на осінь. Можна не дожити. Треба проводити вибори навесні. Треба кардинально зменшувати кількість депутатів місцевих рад, як мінімум, у три рази. Такий законопроект буде запропонований від «Самопомочі» у Верховній Раді. І давати можливість оновлювати владу, щоб приходили нові люди, а вже їм давати ці нові повноваження, які та ж сама Верховна Рада має проголосувати в рамках децентралізації влади в нашій державі.

– А не станеться так, що фракція буде у своєму «пливти човні», і у Вас з ними почнуть просто конфлікти?

– Це ж є фракція партії.

– Я розумію. Ви – лідер цієї партії. І сьогодні «Самопоміч» – більше бренд Львова і Садового, аніж бренд Вашої партії.

11%, які «Самопоміч» взяла, 11% самих активних людей країни, які самі себе зробили

– Ви не можете собі уявити, які класні люди є і в Одесі, у Рівному, у Харкові, у Дніпропетровську. Дуже класні люди! Інтелігентні, освічені, талановиті. Я дуже задоволений. Насправді люди хочуть мати дотичність у співпраці з адекватними людьми в нашій країні. Ці 11%, які «Самопоміч» взяла на виборах, то це 11% самих активних людей нашої країни. Люди, які голосували за «Самопоміч» – це люди, які самі себе зробили, які хочуть успіху своїй країні, які готові максимально долучатися. Це є дуже велика сила.

– Ми не маємо жодної гарантії сьогодні щодо дестабілізації ситуації і вигоди до дестабілізації ситуації у Львові, тобто і не маємо гарантій, що «ніч гніву» не повториться у Львові. Ви будете у роз’їздах. Чи Ви готові контролювати це місто?

– Я є у Львові. Але поза тим я ще й віце-президент Асоціації міст і громад України. І я зобов’язаний виконувати ці функції. І час від часу, буваючи у тих чи в інших містах, я, як ніхто, зацікавлений у тому, щоб в містах в Україні була стабільна ситуація і була адекватна влада. Я використовую свій досвід. Навіть з багатьма містами, з громадами ми говорили про те, що там, де немає мера, і, можливо, є декілька кандидатів, я говорю: дайте мені, будь ласка, на стажування до Львова, я вам у роботі скажу, хто з них надається до цієї відповідальної роботи.

Можна мати прекрасні закони, можна мати хороший уряд, але якщо у містах, в регіонах не буде адекватної місцевої влади, то це все в пісок піде. Люди мають це сприймати, розуміти і розвивати. Права мають отримати ці люди, які знають, як з ними поводитися.

– Буквально днями Ви говорили про те, що немає домовленостей жодних про коаліцію. Тому виникає запитання абсолютно природне: чи партія «Самопоміч» сьогодні випрацьовує якісь певні правила гри, свої умови для того, щоб працювати у парламенті?

Ці правила гри будуть на утвердження Вас як лідера партії чи загальнонаціонального лідера? Чи ці правила гри сприятимуть десь утвердженню і самої партії «Самопоміч»? Чи буде така нейтральна позиція, щоб до наступних парламентських виборів, до місцевих виборів, які нібито мають бути навесні, залишатися таким «білим, м’яким і пухнастим»?

Має бути єдність всіх здорових політичних сил. Я категоричний противник квотного розподілу посад. Треба дати можливість самостійно формувати власні команди, щоб мали Кабмін титанів, а не чиїхось помічників. Єдина «Самопоміч», представляє нову силу, а все інше – політики, які були

– Я переконаний, що сьогодні в Україні має бути єдність всіх здорових політичних сил. І ця єдність має бути продемонстрована при формуванні коаліції.

Інша річ – я категоричний противник квотного розподілу посад. Це є злочин, це є корупція. Треба на відповідальні посади запрошувати кращих фахівців галузі і не дивитися, до якої партії та чи інша людина тяжіє. Потрібен фахівець. І треба дати їм можливість самостійно формувати свої власні команди, щоб ми мали Кабмін титанів, а не чиїхось помічників, які будуть виконувати чиюсь волю. Це є ті принципи, на основі яких ми вважаємо за можливе разом працювати з іншими політичними силами.

Плюс великий пакет законів, який треба проголосувати. По-перше, закони про нові вибори до Верховної Ради, щоб це не робилося за день до виборів. Тому що яка воля людей? Відкриті списки. Так? Пропорційна система. Ви подивіться на сьогоднішній парламент. Що там помінялося? Фактично єдина «Самопоміч», яка представляє нову силу, а все інше – це всі ті політики, які були.

– Плюс «Опозиційний блок».

– Які були також і були з великим тягарем для нашої держави, і вони будуть розхитувати це все.

«Самопоміч» не прорахували. Якщо би прорахували з самого початку, брудом обливали би не останній тиждень, а на початку виборчої кампанії

«Самопоміч» не прорахували. Якщо би нас прорахували з самого початку, нас брудом обливали би не останній тиждень, а на початку виборчої кампанії.

– Думаю, що десь так прорахували ваші відсотки за два тижні.

– І тоді почалися ці мільйонні наклади брудних газет, звинувачення, різні інсинуації і так далі.

Тому ситуація дуже складна. Ви ж дивіться, частина території в окупації. Крим, Донецьк, Луганськ. Якщо ми хочемо перемогти у війні, потрібні реформи, потрібна сила прийняття рішень. Мужність потрібна. Ми до цього готові. Децентралізація. 60% економіки в «тіні». 70% коштів виплачується «у конвертах», як зарплати. Як така країна може перемагати, маючи такого серйозного агресора?

Тому наша сила в нас самих. Світ належить сильним. Мене часто питають: як буде у війні з Росією? А як буде? Росія буде тільки з сильними говорити. Треба ставати сильними.

– Запит на цих виборах у виборців був дуже простий трикутник. Це проведення люстрації, це мир в Україні і нові обличчя. Ваша команда це дуже чітко прорахувала. Команда і взагалі партія «Самопоміч» не асоціюється з війною. Так, ця партія пропонує нові обличчя. І люстрація, тобто я сподіваюся, теж буде.

– Єгор Соболєв.

– Так. А Ви, властиво, може, доповните цей список, у чому є успіх такого результату на виборах?

– Це є відкрита розмова з людьми. Наші результати. Якщо говорити про реанімаційний пакет реформ, який представляє Ганна Гопко, який представляє Оксана Сироїд і багато інших наших колег, які у списку є, до речі, експертні середовища, за останніх півроку 60 законів напрацьовано, 40 з яких вже у парламенті, а 12 проголосовано. Це не маючи ні бюджетних коштів, ні повноважень, ні теплих кабінетів. Якщо це зроблено, не маючи влади, то отримавши повноваження у Верховній Раді, можна зробити ще набагато більше.

Чи Єгор Соболєв. Він не є ж депутатом. Він один пробив голосування цього закону! І парламент проголосував – у них зуби скреготіли. І президент підписує, я думаю, не з великою любов’ю. Тому що є дуже багато нюансів. Хоча це окрема тема.

Якщо говорити про люстрацію, то ми забуваємо велику біду, яка була зроблена у 2004 році. Коли Ющенко виграв вибори…

– Так. Понад 30 тисяч звільнив фахових людей.

– Давайте так, він був ослаблений важкою хворобою, а ось ця «камарилья», яка була біля нього, тим скористалася. І дійсно дуже багато фахових людей були викинуті на узбіччя. Це був один з найбільших ударів по нашій країні. Це, власне, ця біда довела до того, що він і втратив потім довіру людей. Чи Янукович, який прийшов до влади, почав змітати всіх з посад і ставити людей, які вірні його партії.

– Створивши Макіївку у Кабміні.

– І в судах, і в податкові, де тільки того не було.

Тому питання сьогодні – це шукати адекватних людей і просити їх дати згоду піти на посади, а потім підтримати їх в цьому.

– У Вас також така ситуація. Так виглядає. Ви сформували команду «Самопомочі» і хочете виборів у березні. Ми теж всі розуміємо, що до березня ще не втратиться довіра до партії. Але чи Ви будете мати кадровий потенціал, з ким йти на місцеві вибори?

– А я постійно у пошукові людей. Я вважаю, що треба зменшити кількість депутатів в місцевих органах влади. Якщо брати Львів, то у нас є 90. 30 буде цілком достатньо. І цих 30 – це мають бути кращі люди міста.

– На зарплатах нормальних. Так, як це в цілому світі.

– Можливо, хтось не добре подивився. Але коли були вибори до Київської міської ради, то член партії «Самопоміч» зайняв 21 місце у списку. А 20 людей – це люди, які не були членами партії. Але ці гідні люди, які самі себе зробили. Якщо ви подивитеся на список «Самопомочі» до Верховної Ради, то член партії, якщо мені не зраджує пам'ять, займає 12 місце.

Тобто ми шукаємо людей класних і переконуємо їх дати згоду йти у владу. І мені приємно, що люди, приймаючи нашу пропозицію, поділяють і нашу ідеологію. Ми пропонуємо важку працю. Ми на жодній зустрічі не обіцяли нічого, крім нашої важкої праці. Тому я постійно шукаю молодих людей.

Ви знаєте принцип стажування, який ми маємо у міській раді. Ми зараз підписали угоду з Острозькою академією, з багатьма іншими вузами по Україні. Я хочу, щоб влада у містах залучала молодих людей.

– Але Ви не можете тим часом відкинути тих людей досвідчених, які не зрадили країну, не виїхали закордон.

– Борони, Боже! Ми їх цінуємо.

– Вони лишаються «за бортом». А це, до речі, виборець.

– Ні-ні, ми їх поважаємо, цінуємо, шануємо, але завжди має бути додатковий кадровий ресурс. Тому що люди виходять на пенсію, хтось стомився. Ви ж теж розумієте, що все життя працювати – це є важко. А молоді люди готові працювати з восьмої ранку до 22:00. Це додаткова енергія, це драйв. Як говорив Гавел? Краще півроку непрофесіоналізм, ніж все життя деструкція.

– Так, це правда.

– Тому роботи насправді є дуже і дуже багато.

– Дуже часто в інтерв’ю, для Радіо Свобода зокрема, у коментарях, коли ми говорили і про проблеми міста, Ви нарікали на те, що дії центральної влади і парламенту не сприяють у вирішенні тих чи інших проблем, тих чи інших питань у місті. І так, сьогодні Ви маєте фракцію у парламенті, своєрідне «львівське лобі». Як це «львівське лобі» буде діяти у парламенті?

– Це не «львівське лобі». Це буде українське лобі. І це насправді є достатньо фахові люди. Там є люди з цілої України.

Мені важливо, щоб були прийняті закони про децентралізацію, і мені важливо, щоб почалися реформи в нашій країні: економічні реформи, реформи в гуманітарній сфері. Подивіться, що робиться з медициною! Ця безоплатна медицина доволі до трагедії нашу державу, коли наші люди не можуть дуже часто отримати фахову медичну допомогу. А що робиться в освіті! Ви проїдьте по Україні, зайдіть по школах – що робиться! А соціальний захист. Де він зображений, у чому? У нас в місті соціальний захист під містом знаходиться. Порівняйте з соціальним захистом, який в області під обласною адміністрацією. Це два різних світи.

Тобто фаховий підхід. Закони законами, а фаховий підхід. Кадрова політика нашої держави. Роботи є дуже багато. Ви не знайдете жодної галузі в Україні, яка ідеально працювала би. Є мільйони проблем. Ми є практики – ми це бачимо з середини. Тому, увійшовши в середину, структуризувавши роботу, починаємо крок за кроком всі ці речі брати в роботу і виконувати.

– Два роки тому великими лідерами були на всіх дільницях і з відсотками (38%) ВО «Свобода». Чи не побоюєтеся, що може ваша команда не витримати спокуси владою?

Ідеологічний контроль буде присутній максимально. Хочемо показати приклад для інших партій

– Для цього ви є, журналісти. Для цього є громадськість. Для цього ми є всі разом. Це ж наша країна. У нас іншої ж немає. Тому будь-яка людина, яка приходить до влади, її треба достатньо жорстко контролювати. Не можна зачаровуватися. Ми ж українці. У нас звикли виховуватися на казках, де вареники самі в рот заскакують, до «молочні ріки, кисільні береги». Має бути жорсткий контроль, максимальна публічність і відкритість, фінансова у тому числі. Тільки так. Тому що святі на небі. Тут є люди різні. Дуже часто попадаючи не в зовсім хороше середовище, людина може піддаватися на ті чи інші провокації. Тому ідеологічний контроль буде присутній максимально. І ми хочемо показати приклад для інших партій.

– І будете реагувати?

– Безперечно.

– «Свобода» не реагувала.

– Мені важко коментувати їхнє життя. Ви знаєте мої з ними відносини впродовж останніх чотирьох років. Тому було би неетично зараз вдаватися в ту дискусію.

– Я розмовляла на вулиці з людьми, чи з киянами, чи з вінничанами, які сюди приїздили, чи дніпропетровці. Вони зачаровані Львовом. І одна з киянок мені сказала, що я буду голосувати за «Самопоміч», тому що ми дуже хотіли би мати таке місто, як Львів. Я кажу: ви ж розумієте, що ви не можете мати таке місто – у нас інша архітектура, також розкішна архітектура і багата історія.

Чи Ви десь припускаєте таку думку, що багато виборців, властиво у Києві, повелися на гарну казку про Львів – безпроблемний, проєвропейський, абсолютно мирний Львів.

– Немає жодного міста, де все було би ідеально. Але коли ти проїжджаєш по Києву і бачиш ці будки-халабудки, оце засилля реклами, тобто багато речей, які вирішують отак – їх немає. Чому це в Києві не робиться? Тому що хтось на цьому заробляє якісь тіньові потоки. Чи комунальні підприємства, які працюють не зовсім ефективно.

Чому, наприклад, Львів є лідером в Україні по співпраці з Європейським банком? Чому найбільше кредитних угод має Львів, а не той самий Київ, де можливості феноменальні? Навіть наша фракція у Київській міській раді «Самопомочі», вони насправді були в шоці, коли побачили саму атмосферу, яка там панує. Земельні ділянки наліво, направо і інші речі. Скільки вони зупинили ухвал лівих, які йшли.

У нас тут все дуже просто. Ви проходите на сесію, спостерігаєте. Коли депутати з голосу якусь ухвалу пропонують запхати. Я накладаю вето, потім суд, зупиняють. Я не даю цього робити.

А там, бачите, і вибори відбулися, але ці схеми, які працювали… Люди дуже часто піддаються на спокуси і очолюють ті схеми, і думають: якось воно мине. Так не минає, тому і є результат інший, ніж його очікували провладні сили.

– У Львові також є, коли починають брати земельну ділянку і кажуть, що тут буде будинок книги, як це є на Зеленій навпроти «Водоканалу», а насправді там вже продаються квартири. Тобто це теж велика біда і велика проблема і для Львова.

– Так, Ви праві. Тому має бути персональна відповідальність, і має бути можливість приймати рішення тут. А те, що забрали від міста земельні питання, питання нагляду за історичною спадщиною, взагалі архбудконтроль забрали, коли ми деколи статистично взнаємо, що щось починають будувати, коли місто не давало тих дозволів, погоджень. Виникає дуже багато проблем. А перерахунок коштів через казначейство. Це взагалі нонсенс! Тим маєш гроші на рахунку, маєш бюджет, ти не можеш його оплатити, мусиш місяцями чекати, коли тобі клерк дасть команду, що я дозволяю цей платіж зробити. Це ж абсурд! Розумієте? Тому більше влади тут на місці, жорсткий контроль, відповідальність, тоді буде результат.

– Раз буде фракція у парламенті, то може все це відміняти і…

– Сьогодні є шанс, є можливість, але є дуже велика відповідальність.

– Відповідальність є. А як Ви гадаєте, по-перше, вся команда витримає? Бо знаємо про те, що без корупції у парламенті не буває. Чи не боїтеся, що люди можуть маніпулювати?

Будемо мати хоча би один факт дотичності людей до нехороших речей, політичне майбутнє у них буде закінчене назавжди

– Я просив би всіх за тим дуже гостро слідкувати і контролювати. Ви знаєте мою принципову позицію, коли стосується мова Львова, якщо ми будемо мати хоча би один факт дотичності людей до нехороших речей, ми автоматично будемо їх виключати з процесу і не дебатувати. Я думаю, що політичне майбутнє у них буде закінчене назавжди.

– Пане Садовий, коли Ви останній раз пили каву з Ігорем Коломойським?

– Він приїжджав сюди минулого року, коли ми з ним говорили про футбол. Це було більше року тому. Він сидів на цьому місці, як і Ви. Не знаю, чи він пив чай, чи каву.

– А чи мали з ним телефонну розмову після…?

– Ні. З ним більше року жодного спілкування не було.

– Тоді для чого нам рейс Львів-Дніпропетровськ, Дніпропетровськ-Львів?

– Це вигідно для Львова. Тому що дуже багато туристів приїжджає і лишає тут гроші.

– Але тільки один в нас є такий обласний центр і один такий рейс, таке сполучення тільки з Дніпропетровськом і з Києвом. У нас немає більше міст.

– Тому що, бачите, він має відношення до авіакомпанії, і вдалося його переконати, щоб такий рейс був.

Насправді відсутність рейсів – це катастрофа. Це проблема для країни. Тому що відсутність внутрішнього туризму і породжує різні плітки, можливість маніпулювати політикам на сході, на заході. Тому я стою на цьому, щоб ми максимально знали один одного, щоб ми подорожували, щоб були дешеві квитки на рейси, щоб лоукости зайшли в Україну. Україна підписала угоду про відкрите небо – дай, Боже, з наступного року це все почне працювати. Тому що це є тисячі і сотні тисяч нових робочих місць, які можна створити дуже швидко.

– Ваша жінка ще Вам валізку не пакує, що Вас ніколи в хаті немає?

– О! Перед тим, як одружитися зі мною, то ми з нею просто сім років були знайомі. Тому в принципі ми свідомо приймали рішення, і вона знає краще від інших мої плюси і мої мінуси, з мінусів старається робити плюси. Тому таке життя. Знаєте, я хочу, щоб, коли мої хлопці виростуть, я дивився їм в очі і мені не було соромно, коли вони будуть повнолітніми.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG