Доступність посилання

ТОП новини

Виборчу «битву за Дніпро» виграв «Опозиційний блок»


Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині, в окрузі з центром в Дніпродзержинську, на деяких дільницях повторно рахують голоси. Екс-регіонал Олег Захорольський, який посів тут на виборах друге місце, поставив під сумнів перемогу свого опонента з «Блоку Петра Порошенка» Олександра Дубініна і домігся від ЦВК рішення про перерахунок. За словами місцевих експертів, парадокс цих виборів у тому, що на тих самих округах, де люди активно підтримували пропрезидентських кандидатів-мажоритарників, за партійними списками вони голосували за партію екс-регіоналів.

«Битва за Дніпро» – так називається документальний фільм про сучасне Дніпропетровська, зйомки якого ініціювала обласна влада. Його зняли напередодні парламентських виборів до виборів. У стрічці, зокрема, йдеться про те, що Дніпропетровськ став патріотичним блокпостом на блокпостом на шляху сепаратизму, центром проукраїнських настроїв. І от несподіванка – за результатами 100% обробки протоколів ЦВК, в області за симпатіями виборців веде перед «Опозиційний блок» – понад 24% голосів. Крім того, за «мажоритаркою» до Верховної Ради на Дніпропетровщині проходить п'ятеро народних депутатів-регіоналів з парламенту попереднього скликання та ще кілька кандидатів з так званої «команди Олександра Вілкула» – віце-прем’єра уряду Азарова, №2 у списку «Опозиційного блоку».

«Вибори на Дніпропетровщині стали для влади політичним Сталінградом» – Вілкул

Сам Олександр Вілкул перемогу своєї сили на батьківщині називає «впевненою», здобутком вважає те, що його партія набрала на Дніпропетровщині на 5% голосів більше, аніж пропрезидентський «Блок Петра Порошенка».

Можна з упевненістю сказати, що ці вибори на Дніпропетровщині стали для влади програшем, політичним Сталінградом – вони отримали першу велику політичну поразку
Олександр Вілкул

«Попри масові порушення під час виборчого процесу та в день голосування, попри знущання влади і радикалів над демократією та тиск на опонентів, жителі Дніпропетровщини підтримали «Опозиційний блок». Можна з упевненістю сказати, що ці вибори на Дніпропетровщині стали для влади програшем, політичним Сталінградом – вони отримали першу велику політичну поразку», – зазначає Вілкул.

З’ясовувати причини таких виборчих результатів почали в Дніпропетровській ОДА, яка на цих виборах підтримувала пропрезидентські сили – заступник голови адміністрації Борис Філатов кандидував на виборах, позиціонуючи себе симпатиком «Блоку Порошенка» і набрав найбільше з-поміж депутатів-мажоритарників області голосів виборців – понад 55%. Відтак обласна влада здивована: на тому самому окрузі, де так активного голосували за Філатова, водночас віддавали голоси за «Опозиційний блок».

Заступник голови ОДА-керівник апарату Геннадій Корбан цей парадокс «масовими фальсифікаціями» і звинувачує в бездіяльності прокуратуру, яка, за його словами, не реагувала на виборчі порушення.

Були здійснені масові, цинічні фальшування. Прокуратура не реагувала на жодне повідомлення
Геннадій Корбан

«Були здійснені масові, цинічні фальшування. Прокуратура не реагувала на жодне повідомлення жодних представників, більше того – відмовляла представникам продемократичних сил у тому, щоб здійснити відповідні законні дії щодо фальсифікаторів», – заявив Корбан.

Прокурор області Роман Федик ці звинувачення відкинув, заявивши журналістам, що «прокуратура не може втручатись у хід виборчого процесу» і що через порушення під час голосування розпочали 21 кримінальне провадження. Не знайшли суттєвих порушень на виборах в області й міжнародні спостерігачі.

Щодо результатів виборів, якими б вони не були – це вибір людей і його треба сприйняти
Роман Федик

«Щодо результатів виборів, якими б вони не були – це вибір людей і його треба сприйняти. Щодо ультиматуму та обвинувачень з боку заступника ОДА – кожне слово, кожний факт мають бути обґрунтовані, підтверджені», – сказав Федик.

Дніпропетровці голосували за «своїх»?

Пояснити, чому на одних і тих самих округах дніпропетровці в одному бюлетені голосували за провладного кандидата, а в іншому – за партію екс-регіоналів, узявся політолог Віктор Пащенко. За його словами, в цьому немає нічого дивного: в обох бюлетенях земляки шукали «своїх».

«Опозиційному блоку» доведеться освоювати нову для себе місію – бути в опозиції. Тактично на виборах «опозиціонери» спрацювали правильно
Віктор Пащенко

«Зараз ведуться дискусії, як так, що в багатьох округах перемагають ідеологічні опоненти «Опозиційного блоку», а сам блок набирає велику кількість голосів? Я не бачу ніякого логічного протиріччя. Якщо в окрузі йде популярний представник нової команди, а не за списком, люди голосують за нього. А за пропорційною складовою голосують за «Опозиційний блок». Люди дивилися на списки партій, вибирали дніпропетровців і голосували. Те, що людина голосувала за Філатова, Денисенка, Купрія, а потім за «Опозиційний блок», я в принципі допускаю, тому що і там, і там вибирали своїх. «Опозиційному блоку» доведеться освоювати нову для себе місію – бути в опозиції. Тактично на виборах «опозиціонери» спрацювали правильно: чітко вибрали для себе регіони, в яких потрібно працювати, взяли регіональних лідерів і на їхньому високому рейтингу зіграли. Ті, хто вважав, що Вілкул непопулярний на Дніпропетровщині, помилилися», – вважає Пащенко.

Ніякої перемоги «Опозиційного блоку» немає

Водночас дніпропетровський політолог Владислав Романов закликає не драматизувати ситуацію: на його думку, про жодну перемогу чи успіх «Опозиційного блоку» в області не йдеться – переважна більшість людей підтримала проєвропейськи налаштовані політичні сили.

В Дніпропетровській області 8 політичних сил демократичного спрямування набрали 60,6% голосів і лише 33,7% партії, які асоціюються з командою Януковича і найближчими союзниками
Владислав Романов

«Ніякої перемоги «Опозиційного блоку» і ніякого успіху в Україні та областях немає. Усі підсумки показують, що в Дніпропетровській області 8 політичних сил демократичного спрямування набрали 60,6% голосів і лише 33,7% партії, які асоціюються з командою Януковича і найближчими союзниками. Вибори стали рубіконом», – сказав Романов.

А втім, результати виборів на Дніпропетровщині ще не остаточні: на деяких округах кандидати-аутсайдери вимагають перерахунку голосів.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG