Доступність посилання

ТОП новини

Коли торг недоречний: як зупинити іноземні судна, що йдуть до Криму


Судно під прапором Маршаллових островів стоїть у порту Керчі
Судно під прапором Маршаллових островів стоїть у порту Керчі

Київ – Попри те, що кримські порти вже більше ніж півроку закриті для відвідувань у зв’язку з російською анексією півострова, експерти регулярно фіксують там іноземні судна, які дозволяють собі ігнорувати режим окупованої території. Висвітлення теми в ЗМІ глобальних результатів не дає. Судновласники-порушники і не думають змінювати маршрути руху своїх кораблів. Чому? Відповідь на це питання відкрилася сама собою під час міжнародного симпозіуму, присвяченого 100-річчю відомого кримськотатарського діяча Ісмаїла Гаспринського, який відбувся цими вихідними. Виступаючи на ньому, експерт «Майдану закордонних справ», головний редактор видання Black Sea News Андрій Клименко вперше озвучив широкій міжнародній громадськості факти підтримки турецьким бізнесом російських окупантів. І був здивований власному відкриттю: в Туреччині і тюркських країнах нічого не знають, а тому не розуміють, «у чому кримінал». Люди не володіють інформацією про ситуацію в Криму, а тому не можуть сформувати свою особисту думку щодо цього. А тому бізнес, не побоюючись ніяких санкцій, успішно заробляє гроші на окупованій території України.

Важливим у цій історії є те, що інформацією про ситуацію в Криму не володіють не просто звичайні громадяни Туреччини і країн-сусідів, а також наукова інтелігенція, громадські активісти і навіть журналісти! Саме вони представляли на симпозіумі десяток тюркських країн. Тобто тих, хто мали б підтримувати тісний зв'язок зі своїми співвітчизниками в світі, а значить, і з кримськими татарами в Криму.

Про ситуацію з кримськими портами регулярно пишуть як кримські видання, які працюють на території материкової частини України, так і загальноукраїнські ЗМІ. Видання, яке очолює Андрій Клименко, спільно з благодійним фондом «Майдан закордонних справ» від самого початку анексії Криму моніторять ситуацію з дотриманням режиму окупованої території. Зокрема, стежать за недоторканністю морської акваторії, яка офіційно залишається українською.

Незважаючи на наявність закону про окуповані території, який це регламентує, а також позицію міжнародного співтовариства, заборона на входження в акваторію Чорного і Азовського морів, які де-юре контролюються Україною, не дотримується. Експерти регулярно фіксують у кримських портах присутність іноземних суден. За їхніми спостереженнями, рекордсменами за частотою заходження є судна з Туреччини і Греції. І це при тому, що турецька влада публічно засуджує анексію Криму.

Турки не знають про ситуацію в Криму – експерт

«Коли я був запрошений на симпозіум до Туреччини, я зрозумів, що цей захід дуже підходить для того, щоб оголосити ці факти і дати зрозуміти, що ми стежимо за ситуацією і що незрозуміло, як можуть в країні, яка обстоює інтереси тюркських народів, одночасно допускати такі речі», – розповів Андрій Клименко «Крим.Реалії».

Йдеться про турецькі та грецькі танкери, які ходять у Керч і Феодосію. На думку редактора Black Sea News, інтерес у них викликають термінал зрідженого газу в Керченському порту і Феодосійська нафтобаза. Крім того, він не виключає, що грецькі та італійські судна можуть перевозити до Криму російську військову техніку.

Турки й представники інших держав, які були на симпозіумі, знають лише в загальних рисах, що Росія окупувала Крим. Але їм не відомо про факти затримання та викрадення людей, вбивства кримських татар, обшуки в їхніх будинках
Андрій Клименко

«Коли я це сказав, мені потім повідомили, що президія симпозіуму весь час вертілася на своїх місцях, їм неприємно було це чути. Але, з іншого боку, потім до мене підходили багато людей і дякували за озвучену інформацію. І тоді я сам для себе зробив відкриття: люди не знають, що насправді відбувається в Криму! Турки й представники інших держав, які були на симпозіумі, знають лише в загальних рисах, що Росія окупувала Крим. Але їм не відомо про факти затримання та викрадення людей, вбивства кримських татар, обшуки в їхніх будинках», – каже Клименко.

Як перемогти «диявола»

Втім, Андрій Клименко не вірить у те, що і представники бізнес-структур теж не знають, чому в кримські порти не можна заходити. На його думку, їм невигідно це «знати». «Турецьким підприємцям, чиї судна заходять у Крим, вкрай не вигідно, щоб справжня інформація про окупований Крим,) відкривалася і була почута широкою громадськістю. Більше того, я впевнений, що якби турецькі лідери хоч натяком дали зрозуміти бізнесові, що робити так недобре (порушувати режим окупованої території – ред.), то він би взяв руку під козирок і робив так, як сказано», – каже експерт.

У свою чергу, кримська журналістка, яка довгий час жила в Туреччині, Галина Хмільовська, коментуючи ситуацію у Facebook, порівняла турецький бізнес зі слугами диявола. «Протягом цього півріччя, такого важкого для Криму та України в цілому, Туреччина була занурена у власні проблеми та суперечності. Курдський сепаратизм, конфлікт на південному заході, пряма загроза з півдня… Тому поки влада зайнята своїми проблемами, турецькі негідники, які моляться тільки на гроші, порушують режим транспортної блокади Криму. Диявол їм засліпив очі, відняв мізки і серце, зробив жорстокими і жадібними, а тому вони роблять свою харам-справу, анітрохи не співчуваючи своїм братам-тюркам і братам-мусульманам – кримським татарам», – пише вона.

Вирішенням проблеми, на думку обох журналістів, є розгортання широкої інформаційної кампанії, яка дозволила б активніше інформувати світову громадськість про ситуацію на окупованому півострові – у першу чергу, для формування усвідомлення того, що насправді відбувається на півострові й думки щодо співпраці з окупантами.

«Турецький бізнес, наскільки я розумію, зараз ходить до Криму за контрабандою. Оскільки, якби він хотів, наприклад, працювати з Росією, то міг би безпосередньо йти туди, в Новоросійську повно портів. Тому, якщо говорити про економічні збитки, наприклад, турецького бізнесу, то їх не буде. Бізнесмени нічим не ризикують», – зазначає Клименко.

Потрібний голос Криму і України в Туреччині, який впливатиме на думку не лише у владних ешелонах, а й серед усіх верств населення. Потрібно формувати негативне ставлення до тих бізнесменів, які порушують міжнародні норми щодо Криму
Галина Хмільовська

А Хмільовська впевнена, що за допомогою інформаційної кампанії можна безпосередньо впливати на бізнес-структури, що порушують режим окупованої території на півострові. «У самому турецькому суспільстві не сформувалося ставлення до подій в Україні. Це ми недопрацьовуємо і наші брати – кримські татари. Потрібний голос Криму і України в Туреччині, який впливатиме на думку не лише у владних ешелонах, а й серед усіх верств населення. Потрібно формувати негативне ставлення до тих бізнесменів, які порушують міжнародні норми щодо Криму», – наголошує вона.

Коли і як почнеться ця кампанія, її ініціатори поки не уточнюють. Однак сподіваються, що вже незабаром плани перетворяться на конкретні результати.

Оригінал статті на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG