Доступність посилання

ТОП новини

Захисники України готові дати відсіч наступу противника


Київ – Українські кадрові військові та добровольці готові до можливого масованого наступу з боку окупованих територій Донбасу, зазначають експерти. Також вони зауважують, що українська армія має сили зірвати такий наступ, спрацювавши на випередження. Щоправда для цього потрібні рішення влади та накази командування, тоді як після рішень РНБО режим припинення вогню залишається чинним.

На території окупованих районів Донбасу розвідка фіксує створення ударних груп з російських армійських підрозділів та угруповань озброєних бойовиків, а також спроби запровадити єдину систему управління ними, повідомляє Радіо Свобода керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. Також, за його словами, останніми днями активізувалися діяльність диверсійно-розвідувальних груп, та робота груп електронної і повітряної розвідки.

Беззаперечних даних про плани наступу російських військ та загонів сепаратистів немає, але його може спровокувати і нерішучість українського командування, як це вже було неодноразово від початку конфлікту між Україною та Росією, зауважує Тимчук.

Якщо більш активно проводити оборонні дії, тобто все ж застосовувати важкі озброєння, без наступальних дій, якщо демонструвати силу, то це і здатне вплинути на плани російсько-терористичних військ
Дмитро Тимчук

«Вогонь наші відкривають лише в разі безпосереднього бойового зіткнення. В разі обстрілів, які десятками відбуваються, наші не відповідають. Якщо більш активно проводити оборонні дії, тобто все ж застосовувати важкі озброєння, без наступальних дій, якщо демонструвати силу, то це і здатне вплинути на плани російсько-терористичних військ, точніше, їхнього російського командування» ,– зазначає Тимчук.

У разі масованого наступу супротивника, українські військові можуть не чекати команд з Києва, як це було навесні, під час захоплення Криму, уточнює Дмитро Тимчук. За його словами, низка рішень, ухвалених від того часу, дозволяє українським воякам давати оперативну адекватну відсіч.

Нам відомі пункти дислокації росіян і сепаратистів – Арестович

Крім того, українські кадрові військові та добровольці мають зовсім не той настрій, що був на початку бойових дій, зауважує у коментарі Радіо Свобода військовий експерт Олексій Арестович.

Нам відомі пункти дислокації росіян і сепаратистів. Якщо б ми завдали масованого артилерійського удару, то проблема присутності усіх цих «гавриків» на нашій території була би вирішена
Олексій Арестович

«Десь півроку завжди у будь-якому конфлікті, у будь-якої нації йде на те, щоб сформувати новий психологічний тип і стан у військових людей. Зараз цей стан в українських збройних силах сформований. Навіть, проста піхота, яка у полі у дуже складних умовах, не боїться цього можливого наступу. Всі будуть битися, битися добре, ніхто не побіжить. У нас є можливість зірвати їхній наступ тим, що ми б нанесли їм величезні втрати одномоментно. Нам відомі пункти дислокації росіян і сепаратистів. Якщо б ми завдали масованого артилерійського удару, то проблема присутності усіх цих «гавриків» на нашій території була би вирішена», – заявляє Арестович.

Утім, для запобігання таким діям потрібна політична воля української влади та відповідні накази Генштабу, уточнює Олексій Арестович. Влада ж донині послуговується логікою мирного часу, коли політична доцільність передує військовій, додає він.

Генштаб розраховує сили для реагування на наступальні дії бойовиків – Лисенко

Тим часом, командування Збройних сил, як свідчать слова речника Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрія Лисенка, передбачає лише реагування на можливі дії російських підрозділів чи угруповань бойовиків.

Ситуація характеризується підвищенням інтенсивності обстрілів позицій сил АТО. Не припиняється надходження з території Росії значної кількості військової техніки та особового складу
Андрій Лисенко

«Ситуація характеризується підвищенням інтенсивності обстрілів позицій сил АТО. Не припиняється надходження з території Росії значної кількості військової техніки та особового складу. Генеральний штаб ЗСУ фіксує переміщення, робить аналіз та розраховує сили і засоби для адекватного реагування у випадку активізації наступальних дій терористів», – інформує Лисенко.

Водночас, Андрій Лисенко нагадує, що президент Петро Порошенко видав розпорядження щодо посилення блокпостів як технікою так і особовим складом, а також підвищення уваги до всіх рухів, які здійснює Росія.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG