Доступність посилання

ТОП новини

США заявляють про «важкі, прямі й серйозні» ядерні переговори з Іраном


Джон Керрі, Катрін Аштон і Могаммад Джавад Заріф (л > п) на зустрічі в Маскаті, 10 листопада 2014 року
Джон Керрі, Катрін Аштон і Могаммад Джавад Заріф (л > п) на зустрічі в Маскаті, 10 листопада 2014 року

Переговори між США, Іраном і ЄС щодо іранської ядерної програми були «важкі, прямі і серйозні», повідомили сьогодні в Державному департаменті США.

Речниця Держдепартаменту Джен Сакі, яка заявила про це, не навела ніяких дальших подробиць переговорів, які завершилися сьогодні в Омані на Близькому Сході. В них брали участь міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф, державний секретар США Джон Керрі, а також представник Євросоюзу Катрін Аштон, яка продовжує координувати ці переговори, хоч і залишила посаду верховного представника ЄС із закордонних справ.

Агентство «Ройтерз», із іншого боку, наводить слова неназваного посадовця з Ірану про те, що за два дні переговорів у столиці Оману Маскаті досягли лише «малого поступу».

Президент США Барак Обама заявляв в оприлюдненому вчора інтерв’ю, що між представниками світової спільноти й Ірану залишаються великі розбіжності, і остаточної домовленості з приводу іранської ядерної програми можуть і не досягти до найпізнішого визначеного терміну – 24 листопада.

Наприкінці минулого тижня Міжнародне агентство з атомної енергії заявляло, що Іран так і не подав інформації у відповідь на підозри, що він міг здійснювати випробування, пов’язані зі створенням ядерного боєзаряду. Тим часом без позитивного висновку МАГАТЕ шість провідних держав світу, які в координації з ЄС ведуть із Іраном переговори щодо його суперечливої ядерної програми, не зможуть укласти з ним постійну всеохопну домовленість.

Нині діє укладена в листопаді минулого року тимчасова домовленість, за якою Іран зупинив частину своєї ядерної програми, а міжнародна спільнота скасувала частину накладених проти нього санкцій.

Світова спільнота намагається переконати Іран довести суто мирний характер його ядерної програми, про який стверджує Тегеран, і спростувати підозри світу, що Іран лише прикривається такими заявами й насправді таємно намагається чи намагався здобути ядерну зброю. Тегеран наразі не надав таких доказів.

XS
SM
MD
LG