Доступність посилання

ТОП новини

ВІЛ-інфіковані українці можуть залишитися без антиретровірусних препаратів


Київ – З початку наступного року ВІЛ-інфіковані українці можуть залишитися без антиретровірусних препаратів. А близько 10 тисяч ВІЛ-позитивних уже опинилися під загрозою погіршення стану здоров’я чи навіть смерті. Так відбувається через неспроможність уряду постачати препарати в зону АТО й провести тендери на наступний рік, стверджують в організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть із ВІЛ». У МОЗ запевняють: процес тендерних закупівель вже розблокований.

Близько 30 тисяч ВІЛ-інфікованих зареєстровано в Донецькій області, 5 тисяч – в Луганській. Препарати антиретровірусної терапії в областях на цей рік є. А от доступу до них в пацієнтів немає, каже голова правління Луганського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» Олег Пронін. Бо запаси ліків – в самих обласних центрах – Донецьку і Луганську.

«Доставити звідти препарати ніхто не може. Машини повертаються назад. А серед тих, хто потребує ліків, є й діти. Лікарі на території, яку контролює «ЛНР», із червня не отримують заробітної плати. Але там лишилися люди, які під час обстрілів ходили на роботу, і коли не ходив громадський транспорт, доставляли вагітним антиретровірусні препарати на велосипедах. У підконтрольних Києву Сєвєродонецьку, Лисичанську, Сватовому та Рубіжному склалася критична ситуація із АРВ-препаратами. У Сватовому 700-800 осіб можуть залишитися протягом двох-трьох тижнів без лікування... У Сєвєродонецьку і Лисичанську така ситуація може скластися у грудні», – говорить Пронін.

Гинуть не лише від куль, гинуть і від нестачі препаратів

Як стверджує директор департаменту комунікації політики та адвокації ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Ірина Агеєва, антиретровірусних препаратів у всіх регіонів України вистачить лише до кінця року. Тендери не відбулися, договори не підписані, дата поставки нових препаратів невідома, каже вона. Запас препаратів в областях дуже малий, а переселенці «з’їдають» ліки, які розподілені за квотою на мешканців інших областей.

Досі не проведені торги на 2015 рік, і через місяць може статися колапс
Сергій Дмитрієв

«Коли розподіляється лікування, воно розподіляється по регіонам. І на кожен регіон дається певна квота. У Харківській області до кінця року лікуванням передбачалося охопити 1400 осіб, водночас вже зараз таких хворих 1600. Зараз на слуху лише війна, але, повірте, гинуть не лише від куль, гинуть і від нестачі препаратів. Центр СНІДу обіцяє відшкодувати кількість закупок наступного року. Водночас, досі не проведені торги на 2015 рік, і через місяць може статися колапс», – сказав глава правління Харківського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» Сергій Дмитрієв.

Потрібно зробити так, щоб препарати на вимушених переселенців перерозподіляли або із Донецької області, або постачалися додатково», – додав він.

«ЛНР» і «ДНР» просять ліки в МОЗ

Активісти вимагають максимально швидкого підписання договорів тендерів, що вже відбулися, чіткого визначення дати поставки препаратів.

«Бо якщо вони не будуть поставлені в січні-лютому, то буде переривання лікування по всій країні, а не лише в двох регіонах. Зараз Донецька – друга область за епідемією, але люди рвонуть в інші області, і ми матимемо той ефект, про який навіть не здогадувалися», – каже Ірина Агеєва.

І просить МОЗ України не ігнорувати запити від так званих «управлінь охорони здоров’я «ЛНР» і «ДНР».

«У них нема препаратів для пенітенціарної системи, але це ті ж люди, які працювали в обласному управлінні охорони здоров’я України. І для нас як для людей, що представляють ВІЛ-позитивних, вже неважливо, на чиєму бланку буде запит про ліки. Якщо цим лікарям вдалося будь-якими методами отримати цей папір, то перерозподіліть препарати», – сказала вона.

МОЗ звітує про розблокування тендерного процесу

Натомість, як заявив тимчасовий виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець, процес тендерних закупівель ліків частково розблоковано. І це стосується й тендерів із закупівлі АРВ-терапії для ВІЛ-інфікованих.

«На сьогодні практично на 65 відсотків акцептовано тендерних пропозицій із того, що нам виділила держава. Укладено договори на 1 мільярд 335 мільйонів гривень, що складає майже 60 відсотків. Наразі ліки вже направлені на місця. Це ліки для дітей, хворих на хронічний вірусний гепатит, імунобіологічні препарати та препарати для антиретровірусної терапії», – зазначив він.

Торги спеціально блокуються
Василь Лазоришинець

Водночас він наголосив на тому, що «на сьогодні, на жаль, в Антимонопольному комітеті заблоковано торгів на 37 мільйонів гривень». За його словами, це пов’язано зі значною кількістю скарг на процедури закупівлі в Міністерстві охорони здоров’я. Цього року – їх 42, тоді як в 2012 році таких скарг було 4, в 2013-му – жодної.
«Тобто торги спеціально блокуються», – впевнений Василь Лазоришинець.

Як стверджують фахівці, закупівельний цикл препаратів для ВІЛ-інфікованих складає приблизно 6 місяців. Тож навіть, якщо почати закупівлі прямо зараз, проблема з нестачею ліків не зникне.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG