Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: через російський «Донецьк» проїхали 20 машин «гумконвою»


Росія заявляє, що невідомі вантажі, які вона незаконно вводить в Україну, є «гуманітарними конвоями»
Росія заявляє, що невідомі вантажі, які вона незаконно вводить в Україну, є «гуманітарними конвоями»

Спостережна місія ОБСЄ в російських пунктах пропуску «Гуково» й «Донецьк» на кордоні з Україною в Ростовській області повідомила, що спостерігала на одному з цих пунктів, «Донецьк», введення в Україну і повернення 20 машин чергового російського «гуманітарного конвою» в неділю.

За повідомленням, 10 паливних автоцистерн, сім вантажівок із написами «гуманітарна допомога з Росії», один тягач, одна машина зв’язку й одна машина супроводу прибули вранці на пункт пропуску, де російські прикордонники і митники відкрили вантажівки і перевірили їх.

По обіді машини повернулися, і їх так само перевірили росіяни. При цьому, зазначено у звіті, спостерігачі ОБСЄ бачили одного українського офіцера, який стояв за парканом пункту пропуску.

Спостережна місія ОБСЄ діє тільки на згаданих двох із пунктів пропуску на ділянці кордону, захопленій наразі з українського боку збройними сепаратистами; інші пункти пропуску діють цілком безконтрольно. Росія заявляла, що загалом введений у неділю в Україну, без її згоди й дозволу, вже сьомий так званий «гуманітарний конвой» складався з більш як 70 машин із більш як 450 тонами вантажу електротехнічного обладнання, будматеріалів, а також пально-мастильних матеріалів.

В Україні з приводу цього конвою, як і щодо більшості попередніх, повідомили, що представники Міжнародного комітету Червоного Хреста й українські прикордонники не могли оглянути його, і вміст вантажу та його призначення українській стороні невідомі.

Також на цих пунктах пропуску з російського боку перебувають зі згоди російської сторони українські прикордонники й митники, які мали б оформлювати такі російські конвої. Однак їм вдалося оформити тільки невелику частину першого з них; відтак або їх не допускали до огляду, або українська сторона сама відмовлялася брати участь в оформленні через те, що Росія не подавала детального переліку вантажів чи повідомляла про вантажі, які не можуть бути визнані гуманітарними. Так само з цими конвоями відмовляється працювати й Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Росія дотепер уже шість разів незаконно вводила в захоплені сепаратистами й російськими військами території в частині Донбасу автоколони з невідомим вантажем, які вона називає «гуманітарними конвоями», – без дозволу і згоди української сторони, без супроводу представників Міжнародного комітету Червоного Хреста й на порушення міжнародних норм.

XS
SM
MD
LG