Доступність посилання

ТОП новини

Треба заплатити українським шахтарям і забрати вугілля з «ДНР» – Волинець


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Київ – Без електроенергії взимку може залишитися більша частина території України, припускає експерт Михайло Волинець. За його словами, в аварійному порядку можуть бути відімкнені як великі стратегічні підприємства, так і помешкання українців. До повного розбалансування енергетичної системи України можуть призвести цілеспрямовані дії Росії та неквапливість української влади, зауважує Волинець. Він нагадує, що значна частина електроенергії в Україні виробляється тепловими станціями, які працюють на вугіллі, з закупівлею якого Україна потрапила у майже патову ситуацію.

Без роботи теплоелектростанцій, більшість яких працює на вугіллі, значна частина України може залишитися без електроенергії у найхолоднішу пору року, заявляє голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець. За його словами, для забезпечення роботи електрогенеруючих підприємств необхідно мінімум 5 мільйонів 652 тисячі тон вугілля марок «А» та «П», а на складах є лише близько 1 мільйона 650 тисяч тон такого вугілля.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Ці ж цифри в ефірі одного з телеканалів назвав і прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він також нагадав, що в Україні вугілля необхідних марок видобувається лише на територіях Донбасу, які нині контролюються сепаратистами.

Саме тому, за словами Яценюка, уряд був змушений шукати постачальників за кордоном і, зрештою, уклав контракт на постачання 1 мільйона тон вугілля з Південно-Африканської республіки. Щодо цього контракту з боку експертів та у ЗМІ прозвучало багато критики. Висловлювалися сумніви як щодо якості закупленого палива, так і щодо відповідності його ціни. Зрештою, Генеральна прокуратура порушила щодо міністра енергетики і вугільної промисловості Юрія Продана кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем. Міністра допитали, а постачальник із ПАР, відвантаживши 250 тисяч тон вугілля, відмовився від подальшої співпраці за контрактом.

З чого почали, тим і закінчили

На думку Арсенія Яценюка, зрив контракту був інспірований особами, зацікавленими у перерозподілі енергетичного ринку України та у закупівлі вугілля в Росії.

У нас зараз два радіанта. Або в Росії купувати – приїхали – з чого почали тим і закінчили! Або купувати в «ДНР» і «ЛНР»! Ну, хто нас буде вважати адекватними? Це – злочин, Це – фінансування тероризму
Арсеній Яценюк

«Якщо хтось щось вкрав, я перший хто сказав: «Терміново проведіть перевірку. Доведете – посадіть». Але після того, як правоохоронні органи на весь світ заявили, правда потім не довели, про те, що перевіряють закупівлю вугілля, росіяни одразу потерли руки тому, що ПАР відмовилася поставляти вугілля. У нас зараз два варіанти. Або в Росії купувати – приїхали – з чого почали тим і закінчили! Або купувати в «ДНР» і «ЛНР»! Ну, хто нас буде вважати адекватними і нормальними людьми? Як мені як прем’єр-міністру дати команду купувати вугілля в «ДНР» і «ЛНР»? Це – злочин, Це – фінансування тероризму», – заявив Яценюк.

Глава уряду однак повідомив, що деякі українські компанії все ж закуповують певні обсяги вугілля в Росії. Водночас Арсеній Яценюк вважає, що Україні слід запровадити проти Росії реальні санкції і припинити таку співпрацю.

Співпрацювати з агресором дійсно не варто, погоджується Михайло Волинець. Немає ніяких гарантій, що Росія, якщо закуповувати вугілля в неї, не почне протягом зими підвищувати ціну палива з політичних мотивів, і не зупинить поставки з тих же причин у найхолоднішу пору, зауважує експерт.

Немає іншого виходу?

Михайло Волинець
Михайло Волинець

Утім український уряд мав можливість уникнути такої складної ситуації, заявляє Волинець. За його словами, нині на підконтрольних бойовикам територіях на складах 11-ти шахт, що видобувають антрацитне вугілля, зберігається близько 2 мільйонів тон цього палива ще з весни нинішнього року. Однак півроку тому енергоринок України відчував профіцит вугілля, тому уряд не мав бажання витрачатися на оплату праці шахтарів і заповнювати вугіллям склади теплоелектростанцій, каже експерт. Відтак, на думку Михайла Волинця, не виключено, що уряду все ж доведеться сплатити за роботу шахтарів, хоч вони тепер і перебувають на «окупованих територіях».

Треба платити зарплату українським шахтарям і забрати звідти вугілля. Немає іншого виходу, як знайти можливість вивозити вугілля з окупованої території
Михайло Волинець

«Говорять: «Ні, не будемо фінансувати бойовиків». Не бойовиків! Треба платити зарплату українським шахтарям і забрати звідти вугілля. Немає іншого виходу, як знайти можливість вивозити вугілля з окупованої території. Прем’єр-міністр, здається, не зовсім в темі. Особисто я ходив до міністра енергетики Юрія Продана, наполягав ще у квітні-травні, що необхідно вивозити вугілля звідти. Міністр енергетики не інформував прем’єр-міністра, міністерства фінансів та економіки були не на висоті. Вони теж не цікавилися ходом підготовки до зими», – каже Волинець.

Михайло Волинець припускає можливість співпраці з вуглевидобувними підприємствами сходу Донбасу в обхід самопроголошених керівників так званих «ДНР» і «ЛНР», та вивезення вугілля контрабандними шляхами.

Тим часом президент Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО від 4 листопада, яке припускає можливість закупівлі в Росії електроенергії.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG